Duur 44:59
Gepubliceerd op 4 september 2017

Van Bushmills via Belfast naar Lockerbie

Het einde van de reis komt in zicht. Het reisgezelschap van We zijn er Bijna! reist verder door Noord-Ierland. Ze doen onder andere Bushmills en Belfast aan. De reis wordt afgesloten in het Schotse Lockerbie.

Bushmills Distillery

Bushmills ligt in de Noord-Ierse graafschap Antrim. De plaats is niet groot met een kleine 1300 inwoners, maar wel groot van naam door de Bushmills Whisky.

De Old Bushmills Distillery is de oudste whiskystokerij met licentie te wereld. Al in 1608 werd de vergunning voor het stoken van whisky afgegeven. Waarschijnlijk is de stokerij al veel ouder, want de eerste berichten over dit ‘levenswater’ dateren van 1276. In die tijd lieten de plaatselijke landeigenaren hun troepen moed in drinken voor een veldslag.

Als een van de weinige mag Bushmills whisky een ‘oer-whiskey’ genoemd worden. Deze whisky vormt namelijk de basis voor een diversiteit aan andere distillaten, maar ook voedingswaren en andere gebruiksartikelen. Het is een echte toeristische trekpleister. Jaarlijks bezoeken rond de 110.000 bezoekers de stokerij.

Belfast

Giant’s Causeway

Vlakbij Bushmills ligt de Giant’s Causeway. Dit is een rotsformatie die uit 40.000 basaltzuilen. Basalt zijn resten van vulkaanuitbarstingen. Ze zijn miljoenen jaren geleden ontstaan. Nadat een vulkaan is uitgebarsten volgt een periode van afkoeling. De lava krimpt en breekt en zo ontstaan er hoekige zuilen van basalt. De rotsformatie staat sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst en is in 2005 uitgeroepen tot het 4 na grootste natuurlijk wonder van Groot-Brittannië.

Over de toppen van de rotsen kunt u lopen, de onderkant verdwijnt in de zee. De meeste rotsen zijn zeskantig. Maar er zijn ook blokken met 4, 5, 7 of 8 kanten. De langste rotsen rijzen ongeveer 12 meter uit de zee. Naast de Giant’s Causeway ligt een bezoekerscentrum waar in een interactieve tentoonstelling alles te leren is over dit natuurfenomeen.

Belfast

Tussen de Giant’s Causeway en Bushmills loopt een spoorlijn. Hierover loopt de Giant’s Causeway & Bushmills Railway met behulp van de smalspoorstoomtram. Deze tramverbinding is een voortzetting van een historische tramverbinding en is een ware toeristische attractie.

Belfast

Belfast

De hoofdstad van Noord-Ierland is Belfast. Het is met ruim 280.000 inwoners de grootste stad van Noord-Ierland. Belfast stamt af van het Iers Béal Feirste, ofwel monding van de Farset, de rivier waaromheen de stad is gebouwd.

De stad is door de religie nog steeds sterk verdeeld. Er zijn protestantse (loyalistische) en katholieke (republikeinse) buurten. Tot welke geloofsovertuiging de buurt behoort, is te herkennen aan graffiti, schilderingen en vlaggen bij de ingangen van de buurten. Om de bevolkingsgroepen uit elkaar te houden bestaan sinds 1969 de Muren van Belfast.

Deze muren worden ook wel de ‘Vredesmuren’ genoemd en bestaan uit betonnen muren met afscheidingshekken. De eerste stukken muur verschijnen in 1969 na hevige rellen tussen katholieken en protestanten. In eerste instantie een tijdelijke oplossing. Maar in de jaren die volgen wordt de muur verder uitgebreid. De muur is nu meer dan 21 kilometer lang en is aan beide kanten versier met graffiti.

Belfast

In tegenstelling tot de Berlijnse Muur, is het mogelijk de muren of afscheidingswanden zonder controle te passeren. Toch is die behoefte er niet, want iedereen wil in zijn eigen gedeelte blijven. De doorgangen zijn voorzien van hekwerken die ’s avonds worden afgesloten om eventuele provocaties of rellen te voorkomen. In 2013 heeft het stadsbestuur van Belfast een besluit genomen dat alle muren in 2023 moeten zijn verdwenen.

Belfast Castle

In het Cave Hill Country Park, aan de noordkant net buiten Belfast, bevindt zich Belfast Castle. Het is een van de bekendste plekken van de stad. Het kasteel dateert uit 1860 en is een zeer populaire trouwlocatie. Het is dagelijks geopend voor publiek.

Belfast

Donegall Square

Het stadhuis van Belfast zetelt in een bijzonder gebouw. Het gebouw was ooit een zeer belangrijke internationale linnenfabriek. Het bevindt zich in Donegall Square. De koperen koepel op het gebouw is inmiddels iconische voor de skyline van Belfast.

Belfast

Titanic

De Titanic is ooit gebouwd in Belfast. Het tragische verhaal van dit ‘droomschip’ is bij iedereen wel bekend, maar het blijft een belangrijk verhaal uit de geschiedenis van de Noord-Ierse stad. In de Titanic Belfast is het hele verhaal nog eens na te beleven.

Belfast

Belfast geeft een onverzettelijke blik op het verleden, maar geeft ook een eerbetoon aan de moderne successen van de stad. Een stad om te ontdekken.

De reis van We zijn er Bijna! gaat dit jaar door IerlandBekijk de route op de kaart. De reis wordt dit jaar begeleid door de echtparen Ans en Lei en Janny en Cees. In een interview stellen zij zich aan u voor.

Aflevering 6 van We zijn er Bijna! is te zien op maandag 4 september 2017 om 21.30 uur op NPO 1.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer