Niezen

Niet kunnen niezen (door hooikoorts)? Kijk naar het licht

Af en toe niezen is hartstikke goed. Het is een manier van ons lichaam om het ademhalingsstelsel te reinigen tegen stofjes die er niet in thuis horen. Maar soms voelt u het kriebelen in uw neus, maar dan komt de nies maar niet. Om hem een zetje te geven helpt het om in het licht te kijken. Maar waarom is dat en werkt het bij iedereen zo?

Niezen is schoonmaken

Als het slijmvlies van de luchtwegen geprikkeld wordt door bijvoorbeeld stof, pollen of iets wat er niet in thuishoort, dan reageert het lichaam daarop met een nies. Als we niezen dan ademen we in een keer veel lucht in. Die lucht wordt in gesloten in de longen doordat we de stembanden afsluiten. De lucht wordt afgevoerd naar buiten doordat we de buikspieren en middenrif aanspannen en de stembanden weer uitzetten en de lucht met kracht naar buiten gaat. Op deze manier zijn de neus en longen in één klap schoon. Wie last heeft van hooikoorts ervaart de hele dag door deze prikkel door de pollen in de lucht.

hooikoorts mondkapje
Lees ook: Een mondkapje dragen tegen hooikoorts, helpt dat?

Verkeerde samenwerking

Maar soms voelt u een prikkel in de neus, maar wil de nies niet doorzetten. Kijk dan eens naar het licht is het advies. Licht prikkelt de neus. Dit wordt ook wel de optische niesreflex genoemd, het AGHOO-syndroom. Wie daar gevoelig voor is ervaart vaak in de overgang van donker naar licht een niet te onderdrukken behoefte om te niezen. In de neus zitten zenuwtjes die een nies veroorzaken. Bij diegene die sneller niezen bij licht werken ook oogzenuwen mee. Deze zenuwen werken dan op de ‘verkeerde’ manier samen met de neuszenuwen, waardoor een nies op gang komt die niet noodzakelijk is. Immers, er zit geen vuil in de luchtwegen.

Niet iedereen is gevoelig voor licht

Wie gevoelig is voor niezen bij licht heeft wel een voordeel als een er een niet op gang komt. Want voelt u het kriebelen in de neus en zet hij niet door, kijk dan naar het licht en dan lukt het vaak alsnog. Het kan natuurlijk ook lastig zijn, zeker in de lente en zomer als de zon een stuk feller is. Het is overigens niet zo dat iedereen niest bij het kijken naar het licht en het is ook niet aan te leren. Zweedse wetenschappers hebben aangetoond dat het genetisch bepaald is of u dit kunt.

Niest u vaak bij fel licht? Draag dan zeker op (felle) zonnige dagen een zonnebril. Dit zorgt in ieder geval dat de oogzenuwen minder geprikkeld worden.

(Bron: KNO-BovenIJ ziekenhuis, biologieplusschool, Women’s Health, Libelle)

Geef een reactie

Reactie

    Jacqueline Konijnendijk says:

    Dat werkt inderdaad niet bij iedereen, bij mij verdwijnt dan juist de aandrang om te niezen.