Duur 05:16
Gepubliceerd op 16 april 2013

Hooikoorts

Waarom hebben hooikoortspatiënten vooral met het mooie weer last? En wat is hooikoorts eigenlijk en is er iets tegen te doen?

Afweerreactie

Wanneer men allergisch is voor het stuifmeel van bomen of grassen (dat zijn die pollen), dan reageert het lichaam met een overdreven afweerreactie bij contact daarmee. Daarbij komt histamine vrij in de weefsels en dat zorgt voor al die verschijnselen. De dichte neus en de loopneus zijn een reactie: het lijf probeert een barrière op te werpen tegen die pollen. Het is een overdreven reactie van het lichaam. De meeste last heeft men als het open, zonnig en vooral winderig weer is. Bij regen is er niets aan de hand.

Iedereen kan allergische worden. Zo’n 25% van alle mensen heeft hooikoorts en het lijkt wel steeds meer te worden. Misschien door de luchtverontreiniging. In sommige families komt het meer voor. De meeste mensen lossen het zelf op, door beschermende maatregelen of medicijnen bij de drogist. Naar de huisarts gaan is aan te raden als de klachten ernstig zijn, of als de hooikoorts zich uitbreidt naar de lagere luchtwegen. Dan wordt het astma. Ga ook langs de huisarts als het onduidelijk is of het alleen een pollenallergie is, maar mogelijk een overgevoeligheid bestaat voor andere dingen, zoals huisdieren of huisstofmijt.

Vroeger dachten we dat alleen jonge mensen het konden krijgen, maar nu weten we dat het ook bij ouderen en kleine kinderen plotseling kan beginnen. De allergie kan uitbreiden naar andere stoffen, maar ook weer verdwijnen. En het ene jaar heeft men er meer last van dan het andere. Dat komt door de hoeveelheid pollen in de lucht. De gemiddelde duur van een allergie is 30 jaar.

Verschijnselen

Een loopneus, de neus zit dicht en jeukt en men moet veel niezen. De ogen branden en jeuken ook. Soms gaat het gepaard met hoesten, benauwdheid, een koortsig gevoel en vermoeidheid. Het kan geen kwaad, want het gaat weer over, maar het is wel vervelend. Sommige mensen hebben jeuk in de mond bij het eten van appels of noten en zijn gevoeliger voor luchtjes en rook.

Voorkomen

Vermijden van het contact is het beste. Houd de ramen dicht en zet een zonnebril op. Hang de was niet buiten te drogen. Niet omkleden in de slaapkamers. Kies de vakantie zorgvuldig: ga het liefst naar de zee of anders naar hoge bergen. Liever dan op een slecht gemaaid grasveld bij de boer kamperen.

De drogist, apotheek en supermarkt verkopen antihistaminica. Deze gaan de werking van dat histamine tegen en kan men gebruiken zodra men last krijgt of last gaat krijgen. Dat slikken is veilig en een stuk minder erg dan de effecten van de allergische reactie. Die antihistaminica zijn er ook in druppelvorm voor oog en neus te krijgen, dat gaat op recept. Het hooikoortsweerbericht is te volgen op internet of teletekst.

Pollenhorren voor de ramen kunnen helpen. En men kan het slijmvlies minder gevoelig maken voor de pollen. Start met een onderhoudsbehandeling met neusspray op recept waar corticosteroïden in zitten. Let op! Dat zijn geen neusdruppels die voor verkoudheid worden aangeraden! Dat soort druppels mogen niet langer dan een week gebruikt worden anders gaat het neusslijmvlies kapot. Die neusspray met steroïden moet men het hele seizoen dagelijks nemen, last of niet. Als men precies weet waar men allergisch voor is, hoeft dat alleen in het seizoen van die bloei. Helaas zijn mensen vaak voor verschillende pollen en ook nog voor huisstof of huisdieren overgevoelig. Dan heeft men het hele jaar last.

Dit onderwerp is besproken in Tijd voor MAX op 16 april 2013 en op 10 maart 2009 en in KoffieMAX op 4 april 2012.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer