Pollen-alert!

Bloeiende grassen, bomen en kruiden, met het mooie, warme weer van dit moment zijn ze prachtig om te zien, maar slecht nieuws voor degenen die gevoelig zijn voor de pollen ervan.

Lichtgeel laagje

Vooral de momenteel bloeiende grassen zijn sterk allergeen en door het droge weer zijn er veel pollen in de lucht. Totdat het weer gaat regenen blijft de overlast daardoor groot. Momenteel zweeft er zoveel stuifmeel door de lucht, dat dit zelfs een dun, lichtgeel laagje achter laat op tuinmeubilair en auto’s. Dit laagje wordt wel eens aangezien voor Saharazand, maar het bestaat in dit geval dus uit pollen. Misschien dus nog heel even wachten met de auto wassen, tot er minder pollen in de lucht zitten. Anders kunt u morgen meteen weer opnieuw beginnen.

Allergische reactie

20 procent van de Nederlanders heeft last van hooikoorts. Door een allergische reactie op het ronddwarrelende stuifmeel reageert het lichaam met een loop- of verstopte neus, kriebel in de keel en tranende of jeukende ogen. Pollennieuws.nl biedt een 5-daagse verwachting van de hooikoortsbelasting gebaseerd op gegevens van het KNMI, actuele meldingen en historische gegevens.

50-plussers met hooikoorts

De meeste patiënten krijgen tussen hun 10e en 30ste hooikoorts. Toch kan de allergie zich ook op latere leeftijd openbaren. Artsen weten nog niet hoe dat werkt. De meeste mensen groeien uiteindelijk over hun hooikoorts heen. Gemiddeld tussen de 10 en 30 jaar na het ontstaan ervan. Zo komt het dat er relatief weinig 50-plussers zijn met hooikoorts. Artsen vermoeden dat het afweersysteem met verloop van tijd snapt dat pollen en huisstofmijt niet echt gevaarlijk zijn. En dat het dus niet nodig is om daar zo heftig op te reageren.

Dieren met hooikoorts?

Dierenarts Jenny vertelde bij Tijd voor MAX of dieren ook last kunnen hebben van hooikoorts. Bekijk de video en het artikel.

(Bron: KNMI, gezondheidsnet.nl)

Geef een reactie