Duur 02:16
Gepubliceerd op 4 april 2016

Hebben huisdieren hooikoorts?

De lente is in volle gang. De knoppen van met name de Berk zijn opengesprongen en de pollen vliegen door de lucht. Kortom, niet de beste tijd voor diegene die last hebben van hooikoorts. Maar hebben dieren ook last van hooikoorts?

Oorzaken

Honden en katten hebben geen hooikoorts. Katten kunnen wel last hebben van astma. Astma geeft een overdreven ontstekingsreactie van de luchtwegen. Door deze ontsteking ontstaat er een reactie die het dichtknijpen van de bronchen, de aftakking van de luchtpijp, geeft. De lucht kan er niet meer uit. Door de ontsteking en het knijpen gaan katten hoesten en/of krijgen ze het benauwd. Astma is niet de enige oorzaak van hoesten of benauwdheid bij dieren. Hartproblemen en bijvoorbeeld longwormen kunnen dit ook veroorzaken. Of astma ook getriggerd wordt door pollen is sterk de vraag. Het komt bij katten niet seizoensgebonden voor. Wat wel bekend is, is dat astma kan ontstaan als reactie op stof door verbouwingen, verflucht, parfum of roken. Huisdieren roken gewoon mee als de eigenaar rookt. Zij krijgen daar chronische luchtwegproblemen van en dat is slecht voor hun gezondheid.

Geen haarbal, maar astma

Astma is een spastische reactie van de luchtwegen. Die knijpen samen en de lucht in de longen kan er niet meer uit. Daardoor krijgt de kat het benauwd of gaat de kat hoesten. Als een kat hoest, dan lijkt dit veel mensen op overgeven. De kat gaat zitten, maakt de nek lang en buigt voorover. Het lijkt net of er een haarbal dwarszit, maar het is hoesten. Astma kan ook een acute benauwdheid geven. Ga hiermee altijd naar de dierenarts voor medicijnen om de spieren rond de luchtwegen te laten ontspannen. Maar ook als de kat hoest. Een kat hoort niet te hoesten en dan moet verder gekeken worden waarom de kat dit doet.

Voorkomen is beter dan genezen

Astma is te  behandelen met medicijnen. Er kunnen pillen gegeven worden, maar nog beter is om het medicijn direct in de longen te laten komen. Dat kan door een puffer/inhaleerder. De kat moet wel langzaam aan de puffer wennen. Dat kan door ieder stapje te belonen. Hoe eerder een astma behandeld wordt, hoe beter de prognose. Twijfel niet en ga naar de dierenarts als de kat hoest, want een kat hoort nu eenmaal niet te hoesten!

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer