Ferdinand Bol

Van onschatbare waarde: ets van Ferdinand Bol

Ferdinand Bol is een bekende Nederlandse schilder die het vak leert van niemand minder dan Rembrandt van Rijn. Zijn werk is doorgaans zeer kostbaar, maar geldt dat ook voor de ets van zijn hand die voorbij komt in Van onschatbare waarde?

Over Ferdinand Bol

Ferdinand Bol wordt in 1616 geboren in Dordrecht als zoon van een meesterchirurgijn. De jonge Bol besluit zijn vader niet achterna te gaan, want zijn hart ligt bij de schilderkunst. Hij begint aan een schildersopleiding en om deze te voltooien vertrekt hij naar Amsterdam. Hier gaat hij in de leer bij Rembrandt van Rijn en binnen een mum van tijd maakt hij zich de stijl van Van Rijn eigen. Zodoende is het al meerdere malen voorgekomen dat schilderijen die eerder aan Rembrandt toegeschreven zijn, toch van Bols hand blijken te zijn en andersom.

Bol heeft een succesvolle carrière, maar vanaf 1669 raakt hij geen penseel meer aan. Niemand weet precies waarom, maar er wordt gezegd dat dit komt omdat zijn goede vriend Rembrandt in dat jaar overlijdt. Bol zelf overlijdt in 1680.

Ook in de Hermitage

Naast veel beroemde schilderijen, heeft Bol ook etsen gemaakt. 1 van die etsen is te zien in Van onschatbare waarde en wordt in 1970 gekocht op een veiling. De persoon die het koopt heeft geen idee dat het een echte Bol betreft, want er staat geen naam op. Inmiddels is het duidelijk dat het echt gaat om een originele Ferdinand Bol. Ook weet de eigenaar van de ets te vertellen dat er een exacte kopie van deze ets in de Hermitage in Sint-Petersburg hangt, wat een zeer gerenommeerd museum is. Er is echter 1 groot verschil: die uit Van onschatbare waarde is nog helemaal gaaf en op die van de Hermitage zitten roestplekken.

U ziet de aflevering van Van onschatbare waarde met daarin de ets van Ferdinand Bol op 26 april 2018 om 21.30 uur op NPO 1.

Benieuwd naar de experts? Bert DegenaarIlse DaatselaarEbert Roest en Arnold Wegh stellen zich graag aan u voor!

Geef een reactie