Duur 01:04
Gepubliceerd op 1 maart 2017

Even voorstellen: Bert Degenaar

In het MAX-programma Van onschatbare waarde krijgen verkopers de kans om hun bijzondere object te verkopen aan een van 4 gerenommeerde kenners. De ervaren experts bekijken de objecten en onderhandelen met de verkopers over de prijs. Expert Bert Degenaar zich voor. 

Verzamelaar en voormalig antiquair Bert Degenaar exploiteert historische panden als logementen. Ze staan vol met bijzondere spullen uit de 17de en 18de eeuw. Zijn indrukwekkende verzameling wetenschappelijke instrumenten en uurwerken heeft hij ondergebracht in zijn eigen Planetarium Zuylenburgh.

“De romantiek van het verzamelen, dáár gaat het mij om. Antiek wordt in Neder land zwaar onderbelicht. Mensen denken vaak aan meubels die op veilingen doorgaans weinig opbrengen. Antiek is veel meer dan dat. Er zijn genoeg andere objecten die wel zeer waardevol zijn, maar het gaat ook om het bijzondere verhaal dat je raakt en fascineert. De fascinatie voor antiek en dan vooral wetenschappelijke instrumenten is mij aangeboren. Van jongs af aan vond ik de combinatie van antiek en techniek interessant. Een van mijn mooiste aankopen was een zeldzaam, zeventiende-eeuws microscoopje van Antoni Van Leeuwenhoek. Een fascinerend object, zo groots in zijn nietigheid. De eerste cel is daarmee bekeken. Het zilveren plaatje, het prikkertje: prachtig! Bij Van Onschatbare Waarde heb ik veel verrassende dingen gezien. Een globe die goed past in mijn verzameling en de brieven van Lee Harvey Oswald. Hoe dichtbij de moord op Kennedy kun je komen? Het verhaal erachter is mooi, de vrouw die het verkoopt is sympathiek. Die brieven zou ik heel graag willen hebben.”

Benieuwd naar de andere experts? Bas JonkerIlse Daatselaar, en Arnold Wegh stellen zich graag aan u voor?

Van onschatbare waarde is te zien vanaf 3 april 2019 om 21.30 uur op NPO 1.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer