Panorama Mesdag

Grote poetsbeurt voor Panorama Mesdag

Het beroemde Panorama Mesdag in Den Haag krijgt een grote poetsbeurt. Vanaf vrijdag 7 juli 2017 gaan 3 restauratoren aan de slag om het enorme doek van vuil te ontdoen. Het enorme schilderij is in de jaren 90 voor het laatst gereinigd.

Terug naar oorspronkelijke, heldere staat

Na de laatste schoonmaakbeurt zijn er inmiddels weer stof en roetdeeltjes op het 14,5 x 114,5 meter grote werk neergeslagen. Het schoonmaakproces bestaat uit 3 stappen: de laag stof wordt verwijderd met een speciale stofzuiger. Vervolgens worden met een daarvoor geschikte spons vettige roetdeeltjes weggehaald. Deze spons rult het vuil op, als een gum. Daarna veegt een zachte kwast deze deeltjes weg. Zo worden de kleuren van het doek weer teruggebracht in hun oorspronkelijke, heldere staat. Dankzij deze behandeling zijn het doek en de verf beter beschermd tegen vuil in de toekomst.

Panorama Mesdag

Open tijdens werkzaamheden

Het kunstwerk blijft gedurende de schoonmaakactie te bezoeken. Volgens de zegsman krijgt het publiek juist door de werkzaamheden de bijzondere verhoudingen van het kunstwerk echt door, doordat de restauratoren er dicht bij het doek uit zien als reuzen. Een ervaring die maar eens in de 20 jaar te zien is.

Hendrik Willem Mesdag

Het Panorma is in 1881 geschilderd door Hendrik Willem Mesdag, met hulp van onder anderen zijn vrouw Sientje. Sindsdien zijn er verschillende restauraties en reinigingen aan het doek ondernomen. Er zijn nog maar zo’n 30 grote (historische) panorama’s, verspreid op de wereld. Panorama Mesdag in Den Haag is het oudste historische panorama dat nog op zijn oorspronkelijke plek te bewonderen is.

Panorama Mesdag

Een eerdere restauratie aan het kunstwerk, in 1976.

(Bron: ANP, panorama-mesdag.nl)

Geef een reactie