jan lievens

Van onschatbare waarde: schilderij van Jan Lievens

De Nederlandse schilder Jan Lievens is generatiegenoot van Rembrandt én zijn grootste concurrent. In Van onschatbare waarde wordt een schilder van zijn hand aangeboden. 

Lievens en Rembrandt: vrienden en concurrenten

Het door Lievens gemaakte schilderij uit Van onschatbare waarde laat een man met een wereldbol zien en is in de 17e eeuw gemaakt. Lievens wordt in 1607 geboren in Leiden en gaat al op zijn 8e in de leer bij schilder Joris Verschoten. Na 2 jaar stapt hij over naar Pieter Lastman, waar uiteindelijk ook Rembrandt van Rijn als leerling aanklopt. In de jaren die volgen ontwikkelen Lievens en Van Rijn een vriendschap en werken zij veel samen. Van 1626 tot 1631 delen zij zelfs een atelier. Omdat zij zoveel samenwerken, beïnvloeden zij elkaar sterk. Zowel Rembrandt als Lievens werken graag met grote contrasten van donkere en lichte kleuren en gebruiken veel schaduwen in hun werk. Dit is bijvoorbeeld goed terug te zien als we De Nachtwacht van Rembrandt vergelijken met een portret dat Lievens van Rembrandt heeft gemaakt.

Nachtwacht

De Nachtwacht bevat veel licht-donker contrasten en schaduwen.

Jan Lievens

Dit door Lievens gemaakte portret van Rembrandt bevat ook veel schaduwen en contrasten tussen licht en donker.

De 2 schilders hanteren zelfs zo erg dezelfde schilderstijl dat tot op de dag van vandaag werken circuleren waarvan niet met zekerheid gezegd kan worden of Rembrandt of Lievens ze heeft gemaakt.

De beste van Europa

Hoewel Rembrandt van Rijn tegenwoordig wordt gezien als de grootste Hollandse meester ooit, is Lievens bij leven populairder dan zijn  vriend en generatiegenoot. Hij krijgt opdrachten van zeer vooraanstaande Nederlanders, zoals prins Maurits van Oranje, de zoon van Willem van Oranje. Lievens wordt gezien als een wonderkind en daar is hij het zelf roerend mee eens. Het schijnt zo te zijn dat hij zichzelf ooit de beste schilder van Europa noemt.

Op 1 mei 2019 is het werk van deze zelfbenoemde beste schilder van Europa te zien in Van onschatbare waard.

Benieuwd naar de experts uit Van onschatbare waardeIlse DaatselaarBert DegenaarBas Jonker en Arnold Wegh stellen zich graag aan u voor?

Geef een antwoord

Reacties (2)

  Bastiaan van Horck says:

  Goedendag ik wil graag wat
  Meer informatie over het schilderij en eventuel de eigenaren.

   MAX Vandaag says:

   Beste Bastiaan van Horck, bedankt voor uw reactie. Alle informatie waar wij over beschikken staat in bovenstaande artikel, maar wellicht dat zij u bij de publieksservice verder kunnen helpen met uw vragen. U vindt het contactformulier via: https://www.maxvandaag.nl/contact/