Toon Hermans

Van onschatbare waarde: schilderij van Toon Hermans

Toon Hermans kennen we als een van de grootste cabaretiers van ons land, maar tijdens zijn leven schildert hij ook veel. Een door hem gemaakt werk wordt aangeboden in de aankomende aflevering van Van onschatbare waarde.

Het boerderijtje van Toon Hermans

Het schilderijtje waar het allemaal om draait is gekocht in een Limburgse kunstgalerie. Toon Hermans heeft het bijna 50 jaar geleden gemaakt en op 30 juli 1971 aan zijn psycholoog of psychiater gegeven als bedankje voor de steun in mentaal zware tijden. Bij het doek met daarop een boerderijtje doet Hermans een briefje. Dit schrijft hij:

Beste Jos,

Dit is alvast het boerderijtje. Heb je liever het “Limburg-kind” wat je gisteravond zag – moet je het zeggen.

‘t is je van harte gegeven. Ik ben zo blij – ook met de manier waarop je me in al mijn verwarring hebt opgevangen.

Het was een doodsbange week en after all toch ‘n goeie.

Nogmaals dank – en goede vakantie.

Love Toon

30 juli 71

Moeilijke periode voor Toon Hermans

Begin jaren 70 is de cabaretier maandenlang depressief. In 1971 wordt het hem allemaal te veel en kan hij het podium echt niet meer op, Hij staakt de voorstelling waarmee hij dan 10 weken op de planken staat en neemt 16 dagen rust. Dit blijkt uiteindelijk te kort, want 8 weken na zijn rentree krijgt hij een inzinking en moet hij noodgedwongen weer stoppen met optreden. Hierna is hij bijna 3 jaar lang niet op het podium te zien. In de periode dat hij niet optreedt, schildert hij veel en maakt hij onder meer het schilderijtje uit Van onschatbare waarde. In 1974 gaat hij het theater weer in. De show die hij dan speelt is er een die alle liefhebbers van Toon Hermans zich nog wel zullen herinneren. Niet in de laatste plaats door de gedenkwaardige conference over Sinterklaas (door Hermans Snieklaas genoemd).

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Na deze show is hij weer helemaal terug en treedt hij uiteindelijk tot 1996 regelmatig op. Uiteindelijk overlijdt hij in 2000. Hoe belangrijk hij nog steeds is blijkt wel in 2016, het jaar waarin hij 100 jaar zou zijn geworden. Door het hele land worden er activiteiten georganiseerd rondom zijn verjaring en mede-cabaretier Richard Groenendijk maakt voor AVROTROS een speciale serie over Hermans.

Benieuwd naar de experts uit Van onschatbare waardeIlse DaatselaarBert DegenaarBas Jonker en Arnold Wegh stellen zich graag aan u voor?

Van onschatbare waarde is op 10 april 2019 te zien om 21.20 uur op NPO 1.

Geef een reactie