Elles de Bruin in Opvliegers

Nieuw: ‘Opvliegers’ een podcast met Elles de Bruin over de overgang

Programmamaker Elles de Bruin (57) duikt vanaf maandag 26 oktober 2020 in de podcast Opvliegers in de wereld van de menopauze. Waarom heeft de overgang haar leven de afgelopen jaren zo op z’n kop gezet? In de podcast haar eigen verhaal, maar ook artsen, psychologen, mede-ervaringsdeskundigen en mannen komen aan het woord.

“Ik ben 47 jaar en wordt zwetend wakker. Met enorme hartkloppingen. Mijn man belt de ambulance. Van alles schiet er door mijn hoofd. Heb ik een hartaanval? Ga ik dood? In het ziekenhuis volgt de diagnose: u bent in de overgang. Ik schrik me rot. Is dít de overgang? En: nu al?”

Niet de enige

Elles is niet de enige. Nederland telt op dit moment 2 miljoen vrouwen in de leeftijd tussen de 45 en 60 jaar. De leeftijd waarin de overgang speelt en het een leven op zijn kop kan zetten. Zweten overdag, zweten ‘s nachts, slecht slapen, niet slapen, moe zijn, hartkloppingen, stemmingswisselingen, depressie, concentratieproblemen en vaginale droogheid: allemaal symptomen van een levensfase waar de helft van Nederland in meer of mindere mate mee te maken krijgt. Maar nog steeds heerst er een taboe op de overgang.

‘Het taboe menopauze’

Over ‘het taboe menopauze’ gaat de eerste aflevering van de podcast. Elles vertelt haar eigen verhaal, maar spreekt ook met experts en andere vrouwen. In andere afleveringen wordt het werken tijdens de overgang onder de loep genomen, spreekt Elles met vrouwen en artsen over seks tijdens de menopauze en duikt ze in de bloeiende markt van medicijnen tegen opvliegers en andere overgangsverschijnselen.

“We hebben het er niet over”

In de eerste aflevering komen onder andere overgangsconsulente Jos Teunis en Eveline Bakker van het platform Vuurvrouw aan het woord. “We willen er niet naar kijken en ontwijken het liever, we hebben het er niet over. Ik heb met mijn collega’s erover gesproken en die hebben dan nog over het o-woord”, aldus Bakker. Ook Lily Koopmans die zelf 10 jaar worstelde met overgangsklachten en prof. dr. Herman Depypere over waarom het taboe nog steeds bestaat, spreken met Elles.

Beluister hier aflevering 1:

 

De 8-delige podcast wordt gelanceerd tijdens de Week van de Podcast. Op 26 oktober is de eerste aflevering beschikbaar op MAX Vandaag de NPO Radio 1 website en app, de NPO Luister APP, Spotify en alle andere bekende streamingsdiensten.

Geef een reactie

Reactie

  Trudysw says:

  Ben heel benieuwd of U me kunt helpen. Mijn naam is Trudy Sweegers en geboorte datum 9-12-1948.
  In 1981 is bij mij de baarmoeder en 1 eierstok verwijderd en 2a3 jaar daarna de andere eierstok.
  Heb echt last van de overgang sinds mijn 47 jaar ,daarvoor hele lichte probleempjes.Sinds een jaar op 5 werd het steeds minder (opvliegers) en bleef soms wel 3 maanden weg .Maar nu sinds een maand of 5 heb ik het in alle hevigheid terug wat betekent zo’n 10 keer of meer per dag.s’nachts wel warm maar niet echt last van transpireren.
  Daarnaast heb ik bij alles wat ik doe bv stofzuigen,afwassen ,poetsen transpireer ik heel erg .
  Slapen doe ik erg goed ,ook omdat ik best moe ben van de opvliegers en transpireren.
  Wat is daar aan te doen ,de huisarts doet er niet veel aan .
  Vriendelijke groeten ,Trudy