opvliegers

Podcast Opvliegers #7: mannen in de overgang

Naar schatting 1,5 miljoen vrouwen in ons land verkeren momenteel in de overgang en Elles de Bruin is één van hen. Vaak hoort zij dat je er ‘gewoon doorheen’ moet. Niet zeuren; vooral niet over hebben. En dat wil Elles doorbreken. Zij gaat het er wel over hebben. Over de lichamelijke en psychische klachten, de matige seks en de werkgevers en artsen die er soms geen raad mee weten.

Ook mannen gaan in de overgang

Aflevering 7 gaat over mannen in de overgang. Want ook zij komen in de overgang terecht als gevolg van het teruglopend tekort aan testosteron. Het wordt ook wel penopauze of andropauze genoemd. Net als vrouwen ondervinden ook mannen klachten zoals als concentratieproblemen, psychische klachten, erectieproblemen en ontwikkelen van vet rond de buik.

“Mijn leven werd een ramp. Ik was totaal mezelf niet meer.”

Testosteron injecties

In de uitzending horen we het verhaal van Kok, die werkt in de persoonsbeveiliging. Zijn leven stond op de kop als gevolg van de klachten totdat hij injecties krijgt met testosteron. Kok: “Mijn leven werd een ramp. Ik was totaal mezelf niet meer. Kon amper mijn werk nog doen. sliep ook niet meer. Mijn relatie liep stroef. Ik was doodmoe, kon niet meer slapen. Problemen met sex. Nu na toedienen testosteron gaat het weer beter”. Een kwart van de mannen die in de zogenoemde penopauze terecht komen, gaan erna in een midlifecrisis. Ook daarover spreken we in deze aflevering.

Beluister aflevering 7:

 

De podcast Opvliegers is vanaf 26 oktober 2020 wekelijks te beluisteren op MAX Vandaag en op nporadio1.nl

Geef een reactie