Podcast Opvliegers #2: 40 jaar en in de overgang

Naar schatting 1,5 miljoen vrouwen in ons land verkeren momenteel in de overgang en Elles de Bruin is één van hen. Vaak hoort zij dat je er ‘gewoon doorheen’ moet. Niet zeuren; vooral niet over hebben. En dat wil Elles doorbreken. Zij gaat het er wel over hebben. Over de lichamelijke en psychische klachten, de matige seks en de werkgevers en artsen die er soms geen raad mee weten.

Misverstand over de menopauze

Aflevering 2  van de podcast Opvliegers gaat over het vrouwenlichaam in de overgang. Wat gebeurt er nu met dat lichaam als de hormonen afnemen? Waarom krijg je opvliegers, botontkalking en stemmingswisselingen? Elles praat erover met gynaecoloog Herman Depypere van het Universitair ziekenhuis in Gent. Hij zegt in Opvliegers dat het grootste misverstand over de menopauze is dat het kort duurt: “De menopauze, de periode na de laatste menstruatie, duurt totdat je doodgaat”. Elles loopt ook mee met gynaecoloog Dorenda van Dijken in het AVGL West in Amsterdam en ontmoet daar vrouwen met overgangsklachten die door de huisarts zijn verwezen naar het ziekenhuis.

Ervaringsverhalen

Ook in aflevering 2 veel ervaringsverhalen van vrouwen. Bijvoorbeeld het verhaal van lerares Mariska, die als gevolg van de overgang de gewone dingen niet meer kon “Autorijden bijvoorbeeld, wat ik altijd op de automatische piloot deed, lukte niet meer. Ik moest er enorm over nadenken. Mijn brein was er niet meer toe in staat”.

Beluister de aflevering 2:

 

De podcast Opvliegers is vanaf 26 oktober 2020 wekelijks te beluisteren op MAX Vandaag en op nporadio1.nl

Geef een antwoord