Elles de Bruin in Opvliegers

Podcast Opvliegers #1: Je moet er ‘gewoon doorheen’

Naar schatting 1,5 miljoen vrouwen in ons land verkeren momenteel in de overgang en Elles de Bruin is één van hen. Vaak hoort zij dat je er ‘gewoon doorheen’ moet. Niet zeuren; vooral niet over hebben. En dat wil Elles doorbreken. Zij gaat het er wel over hebben. Over de lichamelijke en psychische klachten, de matige seks en de werkgevers en artsen die er soms geen raad mee weten.

In de eerste aflevering onderzoekt Elles de Bruin het taboe rondom de overgang. Hoe komt het dat het vaak moeilijk is om de overgang  bespreekbaar te maken? Of maken we ook stappen in vergelijking met bijvoorbeeld 20 jaar geleden?

“We hebben het er niet over”

Eveline Bakker van het platform Vuurvrouw zegt over het taboe in Opvliegers: “We willen er niet naar kijken en ontwijken het liever, we hebben het er niet over. Ik heb met mijn collega’s erover gesproken en die hebben dan nog over het o-woord”. Bakker vindt dat de overgang nog steeds in verband wordt gebracht met zwakte, met een verlies van jeugd, aantrekkelijkheid en inzetbaarheid. ‘En als we er zo over blijven denken, gaan we dat gevoel niet veranderen”

Ook Lily Koopmans (72), die zelf tien jaar lang heeft geworsteld met forse overgangsklachten die door artsen aanvankelijk niet als zodanig werden gezien, zegt dat zij indertijd ook het taboe ervaarde “De overgang hoorde wel bij de vrouw, maar er werd niet over gesproken.

Taboe door toegenomen levensverwachting

Prof. dr Herman Depypere zegt in de podcast dat we ook nog maar kort gewend zijn aan vrouwen in de overgang. Vroeger werden vrouwen vaak niet ouder dan jaar of 50 en kwamen daarom niet in de menopauze, eenvoudig werd omdat ze dan al dood waren. Nu de levensverwachting is toegenomen tot 85 jaar, krijgt de samenleving er vandaag de dag wel mee te maken. Dat het taboe nog bestaat, heeft ongetwijfeld daarmee te maken.

In de eerste aflevering van Opvliegers komen ook de actrices Medina Schuurman en Isa Hoes aan het woord. Zij schreven boeken over de overgang en bestieren het platform I’M, vol informatie voor de 40 plus vrouw.

Beluister de aflevering 1:

De podcast Opvliegers is vanaf 26 oktober 2020 wekelijks te beluisteren op MAX Vandaag en op nporadio1.nl

Geef een antwoord

Reactie

  1. Marimeisje says:

    Dank jullie wel voor deze podcast, ik volg deze met belangstelling en plezier.
    Mijn reactie betreft de verklaring voor het fenomeen: dat vrouwen vroeger niet ouder werden dan een jaar of 50 en daarom niet in de overgang kwamen. Ik vind deze eerlijk gezegd twijfelachtig. De levensverwachting van mannen is sindsdien ook sterk toegenomen. Lichaamsfuncties nemen bij mannen ook wel af na een zekere leeftijd, maar over het algemeen blijft alles bij hen tot op hoge leeftijd functioneren.
    Verder nog een opmerking over de term “menopauze”. Ik heb altijd begrepen dat deze stond voor de laatste menstruatie. Niet voor de gehele overgangsperiode. In de podcast wordt de term “menopauze” niet altijd op de juiste manier gebruikt, dat doet afbreuk aan de professionaliteit.