kerstmarkteb

Kerstmarkten populair en steeds vaker in Dickenssfeer

Kerstmarkten zijn razend populair. Moeten we voorheen nog naar Duitsland om de markten te bezoeken, tegenwoordig hoeven we er niet ver meer voor te reizen en worden ze door het hele land georganiseerd. Ook in Nederland weten we de markten meer en meer in een echte kerstsfeer te krijgen. Daarin lijkt steeds vaker een hoofdrol te zijn weggelegd voor de Engelse schrijver Charles Dickens. Want Dickens betekent Kerst.

Niet meer weg te denken

Kerstmarkten zijn niet meer weg te denken in Nederland. In veel grote steden zijn er markten die er soms wel enkele weken vast staan. In verschillende dorpen en steden worden er in de weekeinden voor Kerst markten georganiseerd. Aangezien Koning Winter zich in Nederland nog zelden in december laat zien, wordt er van alles aan gedaan om de markten toch in de juiste sfeer te krijgen. Steeds vaker wordt hiervoor de Victoriaanse sfeer van Charles Dickens ingezet.

Deventer is Dickens

Deventer is hierin koploper. Elk jaar wordt de binnenstad omgetoverd en lijkt rechtstreeks uit een verhaal van Charles Dickens te komen. Het Dickens Festijn is gebaseerd op de sfeer en personages uit de boeken van de Engelse schrijver. Honderden vrijwilligers brengen onder anderen Scrooge, Marley, Tiny Tim, Uriah Heep en Oliver Twist tot leven tegen het decor van de tot een Engels 19e eeuws kersttafereel omgetoverde binnenstad van Deventer. Dit jaar wordt het festival op 14 en 15 december voor de 29e keer georganiseerd.

Dickens Deventer

Dickensfestijn Deventer

Dickenssfeer

Maar de Dickenssfeer wordt ook elders in het land opgepakt. Onder andere op de markten in Steenwijk, Wassenaar, Tiel en Drunen is de het terug te vinden. Sommige plaatsen hebben het thema Dickens helemaal overgenomen, anderen hullen zich alleen in Victoriaanse stijl, maar bijna in alle plaatsen wordt er een verhaal verteld. Dat verhaal loopt als een rode draad door de stad en gaat op in de markten.

“Gevoel van saamhorigheid en zorgen voor elkaar”

Dickenskenner en deskundige op het gebied van het Victoriaanse tijdperk Josephine Leeuwenhoek begrijpt de populariteit van de Dickensfestijnen wel. “Er veranderde ontzettend veel in de 19 eeuw. We kregen treinen, de telegraaf, fotografie, verstedelijking. Allerlei vaste verbanden vervielen. Dat zorgde voor een nostalgische hang naar vroeger. Charles Dickens schreef hier veel over.”In de tijd waarin we nu leven verandert ook veel. Dickens heeft een gevoel van nostalgie, “zijn verhalen gaan over saamhorigheid en zorgen voor elkaar”, aldus Leeuwenhoek tegen Nu.nl.

De (leukste en gratis) kerstmarkten:

  • Het Dickensfestijn Deventer vindt plaats op zaterdag 14 en zondag 15 december 2019 van 11.00 tot 17.00 uur in het Bergkwartier.
  • Andere Dickensfeesten op 14 en 15 december zijn er in onder andere Steenwijk, Tiel, Drunen, Druten, Bennekom, Veere, Reeuwijk, Arcen, Beerta, Lemmer, Vries en Wassenaar.
  • In Maastricht kunt u tot en met 31 december 2019 terecht voor de kerstmarkt op het Vrijthof. Vergeet vooral niet, indien mogelijk, een rondje te schaatsen op de schaatsbaan of een ritje te maken in het reuzenrad.
  • Bent u toch in het zuiden, neem dan ook een kijkje op de kerstmarkt in Valkenburg. De wordt de markt wordt onder andere gehouden in de mergelgrotten (dit is wel betaald).
  • In de binnenstad van Dordrecht wordt van 13 tot en met 15 december 2019 de grootste kerstmarkt van Nederland georganiseerd. Er is veel te doen en te zien.
  • In Den Haag is van 12 tot en met 23 december 2019 het Lange Voorhout omgetoverd tot The Royal Christmas Fair. De markt bestaat dit jaar 5 jaar en dat wordt gevierd met bijzondere evenementen zoals een Gospelnight, Christmas Thé Dansant en Christmas Sing Along.
  • In Leiden pakken ze het heel anders aan. Daar drijft(!) de kerstmarkt. In de Nieuw Rijn is een plateau gelegd waar 75 kramen op staan. Het is de enige drijvende markt in Nederland. U kunt de markt bezoeken van 13 tot en met 24 december 2019.

Dit is maar een greep uit de vele kerstmarkten die door heel het land worden georganiseerd. Bezoek vooral ook een markt bij u in de buurt. Dat scheelt een lange rit en u steunt de lokale winkeliers.

Lees ook: A Christmas Carol, het boek dat Kerstmis voorgoed heeft veranderd, De geschiedenis en tradities van kerstmarkten, Maxime op reis: Cochem en Trier in het Moezelgebied in DuitslandMaxime op reis: kerstsfeer in Wenen en Maxime op reis: Straatsburg en Colmar

(Bron: Nu.nl / archief/ kerstmarkten.net)

Geef een reactie