Cochem

Maxime op reis: Cochem en Trier in het Moezelgebied in Duitsland

Onder de noemer ‘Maxime op reis’ leest u regelmatig verhalen over de eigen reiservaringen van de redactie van MAX Vandaag. We reizen deze keer voor een lang weekend af naar het moezelgebied in Duitsland en bezoeken er Cochem en Trier.

Cochem

We maken deze reis in december en er staan deze keer vooral kerst gerelateerde uitjes op het programma. We verblijven in de plaats Müden, waarvandaan we in korte tijd in Cochem zijn. Dit charmante wijnstadje ligt prachtig gelegen aan de Moezel. Vanaf eind november heerst er op en top kerstsfeer, tot een kerstmarkt aan toe. We starten met een wandeling langs de kerstkraampjes en de promenade langs de Moezel. Waarna we het schilderachtige historische centrum bezoeken. Het is hier één en al vakwerkhuizen, winkels met lokale lekkernijen, waaronder natuurlijk veel moezelwijnen, cafés met vitrines vol met het lekkerste gebak en een gezellig marktplein.

cochem

Cochem

Cochem

Reichsburg

Hoog boven Cochem torent de burcht Reichsburg uit. Hij staat er al ruim 1000 jaar en is in die tijd flink uitgebreid, grotendeel verwoest en weer prachtig gerenoveerd. Het is helaas niet mogelijk om de burcht met de auto te bereiken. U dient deze in het stadje te parkeren. Bijvoorbeeld in de Endertstraße of de Cityparkplatz in de Pinnerstraße. Hier vandaan moet u zeker 15 tot 30 minuten looptijd incalculeren. Waarvan vooral het laatste gedeelte behoorlijk stijl is. Tijdens het zomerseizoen rijdt er wel een shuttle, die tot op 150 meter van de burcht komt, waarna nog het laatste gedeelte van het pad beklommen moet worden. Op de website van de burcht is dan ook te lezen dat de burcht helaas niet te bezoeken is door rolstoelgebruikers of mensen die slecht ter been zijn.

Cochem

Rondleiding

Om de burcht te bekijken worden er rondleidingen gegeven van een minuut of 40. Die zijn in het Duits, maar eraan voorafgaand vraagt de gids wel of er mensen bij zijn die een vertaling nodig hebben. Dan krijgt u een papier met de beschrijvingen in het Nederlands mee. In het najaar en de winter zijn er maar enkele rondleidingen per dag, dus plan uw bezoek goed. Onze gids leidt ons langs verschillende vertrekken en vertelt ondertussen honderduit over de geschiedenis van de burcht. Het is een hoogteburcht, wat inhoudt dat hij door zijn hoge ligging naar alle kanten goed verdedigd kon worden. Dat heeft echter niet voorkomen dat de burcht tijdens de verwoesting van Cochem in 1689 ook grotendeels vernietigd is. Jarenlang is het een ruïne gebleven, tot een koopman in 1868 de burcht weer heeft laten opbouwen. We krijgen ook grappige anekdotes te horen. Zoals over het hoge alcoholgebruik, omdat water vaak niet veilig te drinken was. Waarvoor zelfs een speciaal, gebruiksvriendelijk slot is geïntroduceerd, waardoor ook in aangeschoten toestand nog op tijd het toilet bereikt kan worden. En we maken kennis met het harnas van een 2 meter hoge kasteelbewoner. Ver kwam de man er niet mee, maar indruk op de vijand maakte hij met zijn verschijning des te meer…

 

Cochem Cochem

Sesselbahn

Bezoekt u Cochem in de lente of zomer, dan kunt u ook gebruik maken van de stoeltjeslift, de Sesselbahn, waarmee u vanaf uitkijkpunt Pinner Kreuz getrakteerd wordt op een prachtig uitzicht vanaf 155 meter hoogte boven Cochem. Wij doen het deze keer met het uitzicht vanaf de burcht en dat is zeker ook de moeite waard.

Burg Eltz

Een andere burcht in het Moezelgebied is Eltz. Ondanks dat we weten dat het in dit seizoen gesloten is en het met de auto niet tot op dichtbij te bereiken is, willen we proberen er een glimp van op te vangen. In eerste instantie parkeren we onze auto op de lager gelegen parkeerplaats. Hiervandaan is het 1,3 km lopen. Al snel blijkt dat dit dwars door het bos is, over zeer steile paden, die glibberig zijn van de afgevallen blaadjes. Op de kaart bij de parkeerplaats hebben we gezien dat zich halverwege een uitkijkpunt bevindt, dus we besluiten tot daar te gaan. Het is al snel gevonden, maar meer dan een glimp vangen we hier inderdaad helaas niet op. Want ondanks dat de bomen inmiddels kaal zijn, zijn de takken ervan zo hoog gegroeid, dat er weinig van het zicht op het kasteel overblijft. We zullen toch nog eens terug moeten keren in de zomer, want we willen dit prachtige kasteel zeker eens bezoeken. Overigens is er ook nog een hoger gelegen parkeerterrein waarvandaan tijdens het bezoekseizoen een pendelbus richting het kasteel rijdt. Te voet is het hier vandaan een minuut of 10 lopen (800 meter over de geasfalteerde weg van de bus), maar dat kan pas weer vanaf 1 april 2019. Hieronder een impressie van het kasteel zoals wij het gezien hebben en zoals het er van dichtbij bij ligt.

Cochem Cochem

Trier

De kerstmarkt in Cochem is charmant, maar aan de kleine kant. Daarom maken we ook nog een uitstapje naar een grotere stad. Koblenz is daarvoor een hele goede optie, maar aangezien we daar tijdens een eerdere kersttrip al geweest zijn, kiezen wij nu voor de oudste stad van Duitsland, Trier. Op een steenworp afstand van Luxemburg. Vanaf Müden is dit zo’n 5 kwartier rijden. Nadat we ‘in file’ richting het centrum gereden zijn, blijken de vele parkeergarages in de stad, niet geheel onverwachts, tijdens deze periode ook bomvol te zitten. Maar gelukkig vertrekken er ook weer vele auto’s, dus niet al te lang erna is de plek al gevonden. We hebben gekozen voor de garage bij de basiliek. Hiervandaan loopt u in een paar minuten naar het Domfreithof en de Hauptmarkt.

Kerstmarkt 1

Aan het Domfreihof bezoeken we achtereenvolgens de Liebfrauenkirche en de oudste bisschopskerk van heel Duitsland, de St. Peter Dom. De Liebfrauenkirche (Onze Lieve Vrouwe-kerk) doet vrij modern aan en later lezen we dat deze katholieke kerk in de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest is en vervolgens gerenoveerd. Bijzonder in de naastgelegen Dom is dat het verhoogde altaar bezocht kan worden. Hiervandaan heeft u een mooi zicht op de gehele kerk. Op het moment dat we er zijn is er een relikwie uit Lourdes aanwezig. In de 17 eeuwen dat de dom zich op deze plek bevindt hebben zich grote veranderingen voorgedaan, maar in de 19e eeuw is het middeleeuwse karakter tijdens verschillende renovaties zoveel mogelijk benadrukt. Aan het Domfreithof ligt ook één van de kerstmarkten in de stad, die we vervolgens bekijken. Met de gebouwen rondom het plein als prachtig achtergronddecor. Bij de kraampjes kunt u allerlei kerstinkopen doen, zoals lekkernijen, handgeblazen kerstballen, houtsnijwerk en meer.

Trier

De dom vanaf de kerstmarkt gezien.

Trier

Verhoogde altaar.

Kerstmarkt 2

Waarna we door de sfeervolle winkelstraat richting de volgende kerstmarkt, op de Hauptmarkt lopen. Nadeel van zo’n populaire stad is dan weer wel in tegenstelling tot Cochem dat u hier over de hoofden kunt lopen. Naast de kerstmarkt genieten we ook van de prachtig versierde oude panden. Voor wie meer wil bezoeken dan wij vandaag heeft de stad nog vele bezienswaardigheden meer te bieden. Zoals de oude stadspoort, Porta Nigra, het paleis en de basiliek.

Trier

Bekijk voor meer kerstsfeer ook ons reisverslag van Wenen.

Geef een reactie

Reactie

    Andrea51 says:

    Prachtig verhaal weer, leuke foto’s ook.