Den Haag

U bent met de auto het langst onderweg in en rond Den Haag

Files. Op werkdagen is er in de ochtend en avond geen ontkomen aan. Maar we staan ook steeds vaker op zon-en feestdagen in de rij op de snelweg. En files betekent vertraging, veel vertraging. Navigatiemaker TomTom heeft berekend hoeveel vertraging we op verschillende plaatsen in Nederland hebben. En de winnaar is: Den Haag. 

Sterke wereldeconomie

Wereldwijd zijn er steeds meer files volgens TomTom. Meer auto’s op de weg is een teken van een sterke wereldeconomie. Dat is op zich goed nieuws, maar het kent ook een keerzijde. Door de vele opstoppingen is een automobilist veel meer tijd kwijt in het verkeer. Daarnaast is de belasting op het milieu van al dit verkeer enorm. In Nederland is het qua infrastructuur goed geregeld, beter dan in veel andere landen in Europa en daarbuiten. We staan weliswaar vaak vast, maar relatief gezien minder lang.

Den Haag het drukst

Wie naar de Den Haag gaat kan rekenen op ruim een kwartier extra reistijd. Niet alleen in de hofstad zelf, maar ook op de wegen eromheen is het druk. De grootste knelpunten zijn de A4 bij knooppunt Prins Clausplein, de A12 tussen dat knooppunt en het Malieveld en een aantal toegangswegen in de stad. Een automobilist in Den Haag is naast de gebruikelijke reistijd jaarlijks rond de 130 uur extra tijd aan reizen kwijt. Op plaats 2 staat Haarlem en nummer 3 Leiden. In 2018 staat Leiden bovenaan de lijst van meeste vertragingen.

De top 10 ziet er dan als volgt uit:

  1. Den Haag
  2. Haarlem
  3. Leiden
  4. Arnhem
  5. Amsterdam
  6. Rotterdam
  7. Nijmegen
  8. Groningen
  9. Eindhoven
  10. Utrecht

Niet zo slecht

In vergelijking met andere landen doet Nederland het nog helemaal niet slecht. Van de gemeten Europese steden (229) staat Den Haag op nummer 65 en van de 403 gemeten steden wereldwijd, staat de hofstad op een 123ste plek. Op nummer 1 staat Mumbai. Een gemiddelde rit neemt meer dan een half uur extra reistijd in beslag. Naast het Indiase Mumbai is het in Bogotá (Colombia), Lima (Peru), New Delhi (India) en Moskou (Rusland) ook reizen met extra tijd. Helemaal onderaan de lijst staat het Amerikaanse stadje Greensboro. Net daarboven staan Abu Dhabi en Almere.

(Bron: ANP/AD)

Geef een antwoord