Duur 02:50
Gepubliceerd op 18 september 2018

Prinsjesdag 2018

De derde dinsdag in september is weer aangebroken en dat betekent dat het tijd is voor Prinsjesdag. Op 18 september 2018 leest koning Willem-Alexander de Troonrede voor en opent zodoende het politieke jaar voor de Eerste en Tweede Kamer. Een belangrijk moment, maar Prinsjesdag is ook het moment waarop minister van Financiën Hoekstra de Miljoenennota bekendmaakt, waardoor het duidelijk wordt waar het kabinet geld gaat uitgeven in het komende jaar.

Troonrede

Koning Willem-Alexander leest in 2018 voor de zesde keer de Troonrede voor vanuit de Ridderzaal op het Binnenhof. De rede is positief van toon. De Koning staat stil bij dat het in 2019 75 jaar geleden is dat het zuidelijke deel van Nederland wordt bevrijd. Hij stipt aan hoe Nederland sindsdien is opgebouwd tot een sterk land, maar benadrukt wel dat de komende jaren meer mensen moeten merken dat het goed gaat met het land en dat de politiek er niet alleen is voor de vermogende bovenlaag.

Miljoenennota

Of meer mensen inderdaad zullen merken dat het economisch goed gaat met Nederland, staat beschreven in de Miljoenennota. officieel wordt deze rond 15.00 uur gepresenteerd in de Tweede Kamer, maar het document staat nu al online. Hierin staat onder meer dat de economie blijft groeien, waardoor de werkloosheid laag is en de huizenprijzen hoog. Geschat wordt dat de koopkracht van alle Nederlanders toeneemt, maar wel minder dan wellicht gedacht wordt. Dat komt volgens het kabinet door de toename van het aantal flexibele contracten en het uitblijven van forse loonstijgingen.

Daarnaast is het volgens het kabinet ook belangrijk om de ogen niet te sluiten voor internationale ontwikkelingen, zoals de Brexit. De Nederlandse economie is een open economie en kan hard geraakt worden door mondiale verschuivingen, zoals bijvoorbeeld de Brexit. Momenteel is het nog te vroeg om een volledig beeld te schetsen wat de effecten van de Brexit op de Nederlandse economie zullen zijn; dit zal moeten blijken zodra Groot-Brittannië daadwerkelijk uit de Europese Unie stapt.

In de Miljoenennota staat ook beschreven waar het kabinet in het politiek jaar 2018-2019 geld aan uit wil geven. Zo gaat er bijvoorbeeld 500 miljoen naar het verbeteren van de verpleeghuiszorg en wordt er meer dan 400 miljoen uitgetrokken voor het verbeteren van de koopkracht van kwetsbare groepen.

Tijd voor MAX

In Tijd voor MAX is oud-minister van economische zaken Jan Terlouw te gast. Begin jaren 80 is hij zelf een aantal keer aanwezig bij het uitspreken van de Troonrede. In de uitzending van 18 september 2018 zal hij zijn licht laten schijnen over die van 2018. Daarnaast wordt er live geschakeld met politiek commentator en analist Kees Boonman. Hij is tijdens Prinsjesdag de hele dag in Den Haag en zal tekst en uitleg geven bij de Miljoenennota en de Troonrede. Op 17 september 2018 vertelt Kees Boonman ook al over Prinsjesdag bij Tijd voor MAX.

Naast de Miljoenennota en de Troonrede zijn natuurlijk ook de hoedjes een kenmerkend aspect van Prinsjesdag. Modejournalisten hebben er een dagtaak aan om de hoedkeuze van de politici en leden van het Koninklijk Huis te analyseren. Josine Droogendijk, die op 18 september 2018 aanschuift bij Tijd voor MAX, heeft haar werk gemaakt van het bestuderen van de kleding- en assecoirekeuzes van koningin Máxima. Zij schrijft op verschillende plekken over wat zij draagt en zal bij Tijd voor MAX de zogenoemde hoedjesparade van commentaar voorzien. Daarnaast is er natuurlijk speciale aandacht voor de kleding en de hoed van de koningin.

Hallo Nederland

Op 18 september 2018 wijdt Hallo Nederland verschillende reportages aan Prinsjesdag. Allereerst vertelt Konings Huis-fanaat Ben van Someren uit Deventer over zijn winkel en oranje-museum De 3 Ridders. Ben is ontzettend fan van onze voormalige koningin Beatrix en heeft een expositie aan haar gewijd in het museumpje. De tentoonstelling bestaat uit honderden verschillende objecten die door hem bij elkaar verzameld zijn.

In een andere reportage gaat Hallo Nederland dieper in op de gepresenteerde Miljoenennota. Want wat betekent de begroting voor de ouderen in Nederland? Veel van hen gaan er, ondanks de economische groei, eerder op achteruit dan op vooruit. Dit is bijvoorbeeld de realiteit voor het echtpaar Rob en Loes Overbeek. Beiden hebben een goed pensioen, maar zien hun inkomen met de tijd slinken. In Hallo Nederland vertellen zij hun verhaal.

Op de radio

Ook in de radioprogramma’s van MAX wordt aandacht besteedt aan Prinsjesdag 2018. In Je dag is goed! spreekt Jeroen van Inkel onder meer met GroenLinks-politica Isabelle Diks. In Haandrikman! wordt er geschakeld met 2 zussen die enorme Oranje-fans zijn. De verslaggever kijkt samen met hen naar de Troonrede. Haandrikman! is van 12.00 tot 14.00 uur te beluisteren op NPO Radio 5.

U ziet Tijd voor MAX elke werkdag om 17.10 uur op NPO 1. Hallo Nederland wordt elke werkdag rond 18.25 uur uitgezonden op NPO 2. Een live-verslag van Prinsjesdag is vanaf 12.25 uur te zien op NPO 1.

(Bron: redactie Tijd voor MAX en Hallo Nederland)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer