kerstmarkten

Deze gratis kerstmarkten kunt u in Nederland bezoeken

Het bezoeken van kerstmarkten is een uitstekende manier om in de kerststemming te komen. In verband met de coronamaatregelen zijn in 2020 en 2021 lang niet alle kerstmarkten doorgegaan. Of alleen in aangepaste vorm. Voor 2022 ziet het er vooralsnog beter uit. We hebben op een rij gezet waar u in Nederland zoal kerstsfeer kunt opdoen. 

Magisch Maastricht op het Vrijthof

Van 1 tot en met 30 december 2022 wordt het Vrijthof in Maastricht omgetoverd tot een waar kerstparadijs. In de schaduw van de unieke kerkentweeling zijn duizenden lampjes en vele kraampjes te vinden. Met allerhande kerstproducten als handwerk en lekkernijen, waaronder streekproducten. Er zijn daarnaast (betaalde) attracties, zoals een ijsbaan en een reuzenrad met glazen gondels.

kerstmarkt maastricht

Foto: Alex Manders / Shutterstock

Valkenburg

In Valkenburg duurt de Kerst dit jaar maar liefst 51 dagen. Van 18 november 2022 t/m 8 januari 2023 is het stadje weer helemaal in kerstsferen gehuld. In Santa’s Village, dat gratis te bezoeken is, staan vele houten chalets in het hart van Valkenburg. Op woensdag, zaterdag en zondag loopt de kerstman er rond. Van zaterdag 19 tot en met woensdag 21 december 2022 trekt er elke zaterdag- en woensdagavond een kerststoet met praalwagens rond. Voor de (betaalde) ondergrondse kerstmarkten is het nodig om uw bezoek van te voren te plannen.

Straatsburg
Lees ook: Maxime op reis: Straatsburg en Colmar

Den Haag

Van 8 t/m 23 december 2022 is de Royal Christmas Fair gesitueerd in het historisch hart van Den Haag. Aan de Lange Voorhout, te midden van het Binnenhof, Paleis Noordeinde, het Plein en de winkelgebieden. Naast de sfeervolle aankleding met vele kerstlampje zijn er kerstacteurs, (kinder)koren, de Kerstman, culturele activiteiten en voorstellingen te vinden.

30e Dickens Festijn in Deventer

Het jaarlijkse Dickens Festijn in de binnenstad van Deventer is in 2022 te bezoeken op zaterdag 10 en zondag 11 december. Het 19e eeuwse Engeland herleeft in volle glorie met vele Dickens-taferelen. In het Bergkwartier komen ruim 950 personages uit de boeken van Charles Dickens tot leven, van Scrooge tot Oliver Twist. De toegang is gratis, wel dient er rekening te worden gehouden met een wachttijd bij de ingang. Vanaf eind november wordt het monumentale Bergkwartier al weer sfeervol versierd met kerstbomen en guirlandes in Dickens-stijl. Het 2-daagse evenement wordt gecombineerd met een kerstmarkt met 75 kraampjes onder de toren bij het Grote Kerkhof.

kerstmarktenKerstmarkten Amsterdam

In Amsterdam zijn op verschillende plekken kerstactiviteiten te vinden. Op het Museumplein van 12 november 2022 t/m 5 februari 2023 Ice*Amsterdam, een kerstmarkt en een (betaalde) ijsbaan. De Amsterdamse kerstmarkt bij de Westergas, de Funky Xmas Market, vindt dit jaar op 18 december plaats. Op verschillende data in december kunt u de Pure Markt Wintereditie bezoeken bij Park Frankendael, het Amstelpark en het Amsterdamse bos. Met allerlei winters lekkers. Er is ook nog een betaalde kerstmarkt in de RAI. Van 1 december 2022 tot 22 januari 2023 vindt daarnaast het Amsterdam Light Festival plaats, waarbij de grachten in het centrum versierd worden met vele lichtkunstwerken.

Cochem
Lees ook: Maxime op reis: Cochem en Trier in het Moezelgebied in Duitsland

Haarlem

In de prachtige omgeving van de Grote Markt zijn in 2022 van 9 tot en met 11 december weer meer dan 300 kerstkramen te vinden. Daarmee is deze kerstmarkt één van de grootste van ons land. Er loopt een Kerstman rond om mee op de foto te gaan en ook de uitbundig versierde (winkel)straten in de omgeving verhogen de kerstsfeer.

Winter in de Vesting Elburg

Winter in de Vesting staat gepland voor vrijdag 9 en zaterdag 10 december 2022. De Hanzestad Elburg transformeert tijdens die dagen terug naar de kerstperiode van het jaar 1900. Met een prachtige aankleding en vele rondlopende acteurs is de nostalgische kerstsfeer compleet.

Leiden

In Leiden vindt van 10 tot en met 21 december 2022 de kerstmarkt plaats, inclusief de unieke, drijvende kerstmarkt. Tussen de stadsmuren van deze historische stad zijn er zo’n 90 kerstchalets te vinden, vol kerstwaar en lekkers. Het Hooglandse kerkplein is in december omgetoverd tot het Hooglandse kerstplein, met onder andere het huis van de Kerstman.

kerstmarkten

Ook in 2022 geen kerstmarkt in Dordrecht

Helaas heeft de organisator van het evenement besloten dat de Kerstmarkt Dordrecht ook in 2022 niet doorgaat. Voor Dordtenaren en regiobewoners wordt er net als in 2021 een kleinschaliger alternatief geboden in de vorm van de Dordtse December Dagen.

Tips voor het bezoeken van kerstmarkten

Om u op uw bezoek aan een kerstmarkt voor te bereiden, vindt u op de website van MAX Vakantieman tips om uw bezoek nog leuker te maken.

Waar bezoekt u normaal graag kerstmarkten? Wie weet wel bij u om de hoek. Dat scheelt reizen en u steunt er de lokale winkeliers mee.

(Bron: Royal Christmas, AD, Hanze Steden, Dickens festijn, Magisch Maastricht, De Stentor, kerststad Valkenbrug, Amsterdam.org, 27vakantiedagen.nl, iamsterdam.com, kerstmarkt.com, kerstmarktdordrecht.nl, winterindevesting.nl, archief. Foto’s: ANP, Shutterstock)

Geef een antwoord