kerstmarkten

Deze gratis kerstmarkten kunt u in Nederland bezoeken

Het bezoeken van kerstmarkten is een uitstekende manier om in de kerststemming te komen. We hebben op een rij gezet waar u in Nederland zoal kerstsfeer kunt opdoen. 

Magisch Maastricht op het Vrijthof

Van 30 november tot en met 31 december wordt het Vrijthof in Maastricht omgetoverd tot een waar kerstparadijs. In de schaduw van de unieke kerkentweeling zijn duizenden lampjes en vele kraampjes te vinden. Met allerhande kerstproducten als handwerk en lekkernijen, waaronder streekproducten. De kerstchalets worden dit jaar voorzien van rode daken met guirlandes wat bijdraagt aan de nostalgische uitstraling. Er zijn daarnaast (betaalde) attracties, zoals een ijsbaan en een reuzenrad met glazen gondels.

kerstmarkt maastricht

Foto: Alex Manders / Shutterstock

Valkenburg

In Valkenburg duurt de Kerst maar liefst 51 dagen. Van 17 november 2023 tot en met 7 januari 2024 is het stadje weer helemaal in kerstsferen gehuld. In Santa’s Village, dat gratis te bezoeken is, staan vele houten chalets in het hart van Valkenburg. Op woensdag, zaterdag en zondag loopt de kerstman er rond. Tussen 18 november en 30 december trekt 2 keer per week een kerststoet met praalwagen door de straten, op de woensdag en zaterdag. Voor de (betaalde) ondergrondse kerstmarkten is het nodig om uw bezoek van te voren te plannen.

Straatsburg
Lees ook: Maxime op reis: Straatsburg en Colmar

Den Haag

Van 7 tot en met 23 december 2023 is de Royal Christmas Fair gesitueerd in het historisch hart van Den Haag. Aan de Lange Voorhout, te midden van het Binnenhof, Paleis Noordeinde, het Plein en de winkelgebieden. Naast de sfeervolle aankleding met vele kerstlampje zijn er kerstacteurs, (kinder)koren, de Kerstman, culturele activiteiten en voorstellingen te vinden.

31e Dickens Festijn in Deventer

Het jaarlijkse Dickens Festijn in de binnenstad van Deventer is in 2023 te bezoeken op zaterdag 16 en zondag 17 december. Het 19e eeuwse Engeland herleeft in volle glorie met vele Dickens-taferelen. In het Bergkwartier komen ruim 950 personages uit de boeken van Charles Dickens tot leven, van Scrooge tot Oliver Twist. De toegang is gratis, wel dient er rekening te worden gehouden met een wachttijd bij de ingang. Vanaf eind november wordt het monumentale Bergkwartier al weer sfeervol versierd met kerstbomen en guirlandes in Dickens-stijl.

Ook is het mogelijk om van 6 tot en met 30 december (met uitzondering van 16 en 17 december) de Dickens Walk te lopen vanaf de kruising Walstraat/ Korte Bisschop/Brink. De wandeling is geschikt voor jong en oud en is te wandelen met een mobiele telefoon, door de gratis QR code te scannen. De audio-tour neemt u mee langs 18 scènes, uitgebeeld op schilderachtige foto’s.

kerstmarkten

Kerstmarkten Amsterdam

In Amsterdam zijn op verschillende plekken kerstactiviteiten te vinden. Op het Museumplein is van 13 tot en met 26 december een kerstmarkt. Dit jaar is er geen schaatsbaan te vinden. De Amsterdamse kerstmarkt bij de Westergas, de Funky Xmas Market, vindt dit jaar op 17 december plaats. Op zondag 17 december kunt u de Pure Markt Wintereditie bezoeken bij Park Frankendael. Met allerlei winters lekkers. Er is ook nog een betaalde kerstmarkt in de RAI. Van 30 november 2023 tot en met 21 januari 2024 vindt daarnaast het Amsterdam Light Festival plaats, waarbij de grachten in het centrum versierd worden met vele lichtkunstwerken.

Cochem
Lees ook: Maxime op reis: Cochem en Trier in het Moezelgebied in Duitsland

Haarlem

In Haarlem zijn in 2023 van 8 tot en met 10 december 350 kramen verspreid over 12 locaties in de binnenstad te vinden. Daarmee is deze kerstmarkt één van de grootste van ons land. Er loopt een Kerstman rond om mee op de foto te gaan en ook de uitbundig versierde (winkel)straten in de omgeving verhogen de kerstsfeer.

Winter in de Vesting Elburg

Winter in de Vesting staat gepland voor 8 en 9 december. De Hanzestad Elburg transformeert tijdens die dagen terug naar de kerstperiode van het jaar 1900. Met een prachtige aankleding en vele rondlopende acteurs is de nostalgische kerstsfeer compleet.

Leiden

In Leiden vindt van 13 tot en met 17 december de kerstmarkt plaats op de Hooglandse Kerkgracht. Met houten chalets vol met leuke kerstcadeaus, foodtrucks met winterse lekkernijen en een gezellig winterterras. Ook is er dit jaar een Drijvende IJsbaan (tegen betaling) .

kerstmarkten

Dordtse December Dagen

De kerstmarkt van weleer keert vooralsnog niet meer terug in Dordrecht. Wel vinden van 15 tot en met 31 december de Dordtse December Dagen plaats. En in de omgeving van het gebied tussen de Grote Kerk en het Stadhuis is er op 16 en 17 december een kleine Decembermarkt. De organisatie spreekt van een intieme, gezellige markt met kersthuisjes en wat foodtrucks met allerlei lekkers. Waar de kwaliteit boven de hoeveelheid aan kramen gaat.

Tips voor het bezoeken van kerstmarkten

Om u op uw bezoek aan een kerstmarkt voor te bereiden, vindt u op de website van MAX Vakantieman tips om uw bezoek nog leuker te maken. Ook vindt u daar tips voor 5 leuke kerstmarkten net over de grens.

Waar bezoekt u normaal graag kerstmarkten? Wie weet wel bij u om de hoek. Dat scheelt reizen en u steunt er de lokale winkeliers mee.

(Bron: Royal Christmas, AD, Hanze Steden, Dickens festijn, Magisch Maastricht, kerstmarktinmaastricht.nl, kerststad Valkenbrug, Amsterdam.org, winterfestivalamsterdam.com, 27vakantiedagen.nl, iamsterdam.com, puremarkt.nl, visithaarlem.com, kerstmarkt.com, dordtsedecemberdagen.nl, winterindevesting.nl, archief. Foto’s: ANP, Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

  InekeGF says:

  Kerst in Oud Kampen, 9 en 10 december vanaf 17.00 uur. Niet gratis, maar voor 5 € ook een hele leuke.

  bijbloem says:

  Er zijn voor de kersttijd nog veel meer activiteiten.
  Zoals meerdere historische stadjes bij kaarslicht.
  Of deze gratis zijn dat weet ik niet.
  Er zijn er een aantal gesneuveld door te grote belangstelling.
  Complete onbereikbaarheid, maar wel met heerlijke hapjes, soep e.d.

  Misschien ook een idee om dar een overzicht van te geven?

  Ravenstein, Gorinchem Gouda waren beperkt tot één dag, maar na Corona is er een complete omslag geweest.
  Gouda was 13 december. Ravenstein was gestopt, maar met herstart. Gorinchem heeft te veel complexe en te veel lezen cookies en daarom heb ik daar niets bekeken. …