112 smartphone ICE meldingen noodgeval

ICE-instellingen op uw smartphone: hoe zorgt u dat anderen uw naasten kunnen bellen in geval van nood?

Het is geen prettige gedachte, maar het kan altijd gebeuren dat u een medisch ongeval krijgt en iemand anders uw naasten moet waarschuwen. Als u zelf niet bij bewustzijn bent, hoe weet diegene wie hij of zij moet bellen? Dat kunt u van tevoren instellen, met de ICE-instellingen op uw smartphone.

Wat zijn ICE-instellingen?

ICE staat voor In Case of Emergency, Engels voor ‘In Geval van Nood’. Het betekent dat u uit voorzorg alvast belangrijke informatie in uw smartphone zet, zoals uw medische gegevens en de contactgegevens van uw naasten. Mocht u iets overkomen, dan kunnen omstanders direct handelen, zonder dat ze uw telefoon hoeven te ontgrendelen. Hoe stelt u dit in?

ICE-instellingen op Android-telefoons

Android-gebruikers kunnen in het instellingenmenu van hun telefoon de optie ‘Veiligheid en noodsituaties’ aantikken. Als u allergieën heeft, medicatie gebruikt of kampt met andere kwaaltjes, kunt u die informatie invoeren via ‘Medische gegevens’. Daaronder vindt u de optie ‘Contacten voor noodgevallen’, waarin u bijvoorbeeld uw echtgenoot en kinderen aan kunt vinken. Als u dan een verkeersongeval krijgt en u bent zelf niet in staat om de telefoon te gebruiken, kan iemand anders een noodoproep doen met uw telefoon. Want de door u geselecteerde contacten zijn dan te zien in het vergrendelscherm van uw telefoon. Ook via uw contactenlijst en de optie ‘Groepen’ kunt u de gewenste contacten voor noodgevallen aanvinken.

Burgernet
Lees ook: Burgernet stopt vanaf 1 september 2023 met spraakberichten en sms: hoe werkt de app?

ICE-instellingen op iPhones

Degenen met een iPhone hebben een app met de naam ‘Gezondheid’ in hun telefoon. Via ‘Overzicht’ en uw profielfoto kunt u uw medische ID invullen. Daarnaast kunt u de opties ‘Toon bij vergrendeling’ en ‘Deel tijdens noodoproep’ aanvinken. Zo kunnen omstanders u sneller helpen en hebben ook hulpdiensten toegang tot uw medische gegevens, indien nodig. Onderaan in uw medische ID vindt u ook de SOS-contactpersonen. Een andere route naar uw medische ID is het instellingenmenu van uw telefoon, waar u de optie ‘Noodmelding’ kunt vinden.

SOS-meldingen op Android en iPhone

Het automatisch versturen van SOS-berichten bij een noodgeval is een ander voorbeeld van ICE-instellingen. In een eerder artikel hebben we al aandacht besteed aan deze functie, die via Android en iPhone toegankelijk is. Hierin kunt u instellen dat het alarmnummer automatisch gebeld wordt bij een noodgeval, wanneer iemand meerdere malen op de zijknop van uw smartphone drukt. Dit alarmnummer kan 112, 911 of een telefoonnummer naar keuze zijn. Daarnaast kunt u uw geselecteerde noodcontacten ook voor deze functie inzetten. Deze contacten krijgen dan een SOS-bericht inclusief de locatie van uw smartphone, in geval van nood.

Alarmnummer 112 noodsituatie
Lees ook: Als 112 niet telefonisch bereikbaar is: hoe kunt u alsnog contact opnemen?

(Bron: Archief, NKBV, Margriet, Support.Apple.com. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Meloas says:

    Hallo,

    Ik heb geen app met de naam “gezondheid” op mijn iPhone staan.
    Kan het zijn dat mijn iPhone te oud is?

    Mvg,
    Elize

      MAX Vandaag says:

      Beste Meloas,

      Dank voor uw bericht. De gezondheidsapp is voor het eerst gebruikt in het systeem iOs 8, dus dat zou inderdaad kunnen. Heeft u wel SOS, ICE en andere functies voor noodgevallen in uw iPhone staan?

      Met vriendelijke groeten,
      Redactie MAX Vandaag

      Meloas says:

      Vreemd ik heb iOS 8 dus zou de app “gezondheid” er toch op staan zou je verwachten.
      SOS heb ik wel in mijn IPhone staan.

    H.C.M.Beijer says:

    Ik heb altijd in borstzak van overhemd een ( regelmatig door mij bijgewerkt en geplastificeerd) kaartje van 7×10 cm,
    Kant 1
    1. overzicht van mijn medische voorgeschiedenis ( data van operaties en aandoeningen) en medicijnen
    2. namen van mijn behandelaars en ziekenhuis ; huisarts en specialisten , apotheek
    Kant 2
    3. namen en telefoonnrs van diegenen die gewaarschuwd moeten worden
    4. aangemerkt met “S ” wie een huissleutel van mij heeft.
    Thuis heb ik zo’n kaartje ook naast mijn bed en elders op zichtbare plaats bevestigd voor het geval dat…
    Het geeft me een veilig gevoel.
    N.B. Artsen en anderen die ik het kaartje toon steken de duim omhoog en ze wensen dat iedereen zoiets bij zich heeft.