SOS-functie

Uw smartphone heeft een SOS-functie en zo vindt u die

Sinds het overlijden van Anne Faber wordt er op sociale media veel gesproken over een functie op de smartphone die niemand graag gebruikt, maar die wel goed van pas kan komen: de SOS-functie. Ook uw apparaat beschikt erover, maar waar zit die? En wat gebeurt er zodra u hier gebruik van maakt? Wij zoeken het uit.

iPhone

In dit artikel behandelen wij hoe u de SOS-functie vindt en gebruikt op een iPhone van Apple en een telefoon van Samsung. In het geval van iPhone kunt u bij de noodfunctie komen door 5 keer snel achter elkaar op de aan/uit-knop te drukken. Als u dit doet, komt u in een menu waarin u ervoor kunt kiezen om 112 te bellen. U kunt ook instellen dat er automatisch naar het noodnummer wordt gebeld als u 5 keer op de aan/uit-toets drukt. Dit kunt u instellen door naar ‘instellingen’ te gaan en vervolgens bij ‘SOS-noodmelding’ te selecteren dat uw telefoon automatisch het noodnummer belt. Hieronder ziet u hoe het kopje ‘SOS-noodmelding’ eruit ziet.

iphone

Ook kunt u in de Gezondheid-app, die automatisch op alle iPhones staat, uw medisch ID bijwerken. Het icoontje van het Gezondheid-app ziet er zo uit:
gezondheid

Hierin kunt u niet alleen (medische) informatie over uzelf kwijt, maar ook aangeven aan wie er bericht moeten krijgen als u via uw telefoon heeft aangegeven dat u in nood bent en het alarmnummer heeft gebeld. Deze mensen krijgen ook een bericht als uw locatie verandert in zo’n situatie.

Samsungtoestellen

De noodfunctie van Samsungtelefoons kan geactiveerd worden door 3 keer snel op de aan/uit-toets te drukken. Vervolgens wordt er gebeld naar 112. Ook is het vanaf het Galaxy4-model mogelijk om noodberichten te versturen naar geselecteerde contactpersonen. Hoe u dit instelt, is per Samsungmodel verschillend. Op de Galaxy S7 kunt u dit bijvoorbeeld als volgt doen: ga naar ‘instellingen’ en scroll door naar het kopje ‘SOS-berichten verzenden’. Als u daarop klikt, ziet u dit scherm:
samsung
U kunt hier aangeven dat u SOS-berichten wilt activeren en klik vervolgens op ‘berichten verzenden naar’. Dan kunt u selecteren wie er automatisch een bericht ontvangt als u via uw Samsungtoestel het noodnummer belt. Vervolgens kunt u ook activeren dat er foto’s en geluidopnames worden verstuurd van het moment waarop u het noodnummer heeft geraadpleegd. Zodoende kunnen degenen met wie contact wordt opgenomen uw situatie beter inschatten.

Als u het lastig vindt om dit voor elkaar te krijgen, dan kunt u altijd aan een handig iemand in uw omgeving vragen of hij of zij u wil helpen.

(Bron: NOS, ANP, de Volkskrant, RTL Z)

Geef een reactie