Burgernet

Burgernet stopt vanaf 1 september 2023 met spraakberichten en sms: hoe werkt de app?

Burgernet gaat zijn werkwijze aanpassen en zet volledig in op de smartphone-app en social media. Hierdoor gaat de telefoon- en sms-dienst vanaf 1 september 2023 verdwijnen. Waarom kiest Burgernet hiervoor? En wat moet u doen om de dienst te blijven gebruiken?

Wat is Burgernet?

Burgernet is een samenwerkingsverband, waarbij politie, gemeentes en burgers uit bepaalde regio’s met elkaar in contact kunnen komen. Als u zich heeft aangemeld voor Burgernet, krijgt u een melding wanneer uw hulp nodig is bij een zoektocht. Dat kan het geval zijn wanneer een dementerende vermist is. Maar ook AMBER Alerts, bij een vermissing van een minderjarig kind, gaan via Burgernet. Als zo’n vermissing bij u in de buurt plaatsvindt, kunt u een spraakbericht, een sms of een melding via de app krijgen. Daarnaast zijn verschillende regionale Burgernet-afdelingen actief op sociale media als Facebook, X (voorheen Twitter) en Instagram.

Waarom stopt Burgernet met bellen en sms’en (en gaat het verder met de app)?

Vanaf 1 september 2023 vallen 2 van de hierboven genoemde opties weg. Burgernet stopt dan met spraakberichten en sms-meldingen en heeft daar verschillende redenen voor. Zo kunnen de politie en gemeentes in een sms-bericht maar een beperkt aantal tekens kwijt. Hierdoor kiezen ze voor afkortingen, die de ontvanger lang niet altijd begrijpt. “Via sociale media ontvangen we bijna dagelijks opmerkingen over de omschrijving van een Burgernetactie: te veel afkortingen en daardoor niet altijd even leesbaar”, citeert het ANP een politiewoordvoerster.

Alarmnummer 112 noodsituatie
Lees ook: Als 112 niet telefonisch bereikbaar is: hoe kunt u alsnog contact opnemen?

Als iemand u een sms stuurt, weet diegene niet waar u op dat moment bent. En dus kan het gebeuren dat u een bericht krijgt over een zoekactie in uw woonplaats, terwijl u zelf op vakantie bent. Als u de app gebruikt, kunt u automatisch uw locatie doorgeven, mits u daarvoor toestemming geeft natuurlijk. Verder werkt de app ook met foto’s – wat met spraakberichten en sms niet kan – en kunt u app-berichten eenvoudiger doorsturen via WhatsApp en social media. Tot slot heeft u persoonlijke gegevens nodig om u aan te melden voor spraakberichten of sms, terwijl de app anoniem is (al kunt u dus wel uw locatie delen).

Een keerzijde hiervan is dat degenen zonder smartphone minder mogelijkheden hebben om deel te nemen aan Burgernet. “Maar je krijgt er wel andere doelgroepen bij”, aldus de politiewoordvoerster. Volgens Burgernet is het gebruik van de app toekomstbestendiger dan de spraakberichten- en sms-dienst. “Met 2 systemen moet je met beide rekening houden. Soms passen de verbeterplannen wel in het ene systeem, maar niet in het andere.”

Rookmelders
Lees ook: Politie waarschuwt voor babbeltruc over het controleren van rookmelders

Hoe werkt de app?

In 2022 heeft de app 1,3 miljoen gebruikers en volgens de politie komen daar maandelijks mensen bij. Zowel Android- als iPhone-gebruikers kunnen de Burgernet-app downloaden op hun smartphone. Als u dat heeft gedaan, kunt u desgewenst uw locatie delen en toestemming geven om berichten te versturen. Via het instellingenmenu (de 3 horizontale streepjes) kunt u aanvullende instellingen inschakelen. Zo kunt u zich eventueel aanmelden voor digitale buurtonderzoeken.

Ready2Help
Lees ook: Burgerhulpnetwerk Ready2Help van Rode Kruis helpt bij vermissingen en meer, zo meldt u zich aan

(Bron: Burgernet.nl, Politie.nl, ANP, RTL Nieuws, Vrij Nederland. Foto: Lex van Lieshout/ANP)

Geef een reactie