Pasen

Deze extra coronamaatregelen worden er dit paasweekend getroffen

Pasen komt er weer aan, maar dit jaar zal de viering van dit vrolijke feest er voor velen waarschijnlijk behoorlijk anders uitzien door de impact van het coronavirus. Naast de al geldende regels, worden er op sommige plekken ook nieuwe maatregelen genomen. Wat mag u nog wel en wat mag niet tijdens de paasdagen van 2020? 

Afgesloten wegen

Ondanks het zonnige weer van de afgelopen tijd houdt het grootste deel van de Nederlanders zich aan de beperkende maatregelen. Maar op sommige plekken in het land komen toch nog groepen mensen bij elkaar, bijvoorbeeld motorrijders. Om dit tegen te gaan mogen veiligheidsregio’s openbare ruimtes zoals wegen en parken afsluiten wanneer het daar te druk wordt. Plekken zoals parken mogen al langere tijd worden afgesloten, maar dat daar tijdens dit paasweekend ook wegen bijkomen is nieuw. Zo zijn motorrijders bijvoorbeeld niet welkom op de Zuiderdijk tussen Hoorn en Enkhuizen en is natuurgebied de Holterberg in Twente tijdens de paasdagen alle middagen dicht. Ook de zogenoemde Toeristenroute over de Sallandse Heuvelrug wordt vanaf vrijdag afgesloten, dit geldt ook voor de populaire toeristenroutes op de Veluwe. In Zuid-Limburg is het Heuvelland afgesloten voor dagjesmensen.

Er kan worden gekozen om wegen helemaal af te sluiten, of om alleen bestemmingsverkeer toe te laten. Dus mocht u tijdens het paasweekend op pad gaan, houd dan in de gaten of u nog op de plaats van bestemming kunt komen.

Extra regels op de woonboulevard

Tijdens Pasen kiezen veel mensen ervoor om een bezoekje te brengen aan de bouwmarkt of het tuincentrum. Ook dit jaar zullen de meeste van deze winkels open zijn, maar er zijn wel maatregelen getroffen. In de meeste zaken gelden al enige tijd extra maatregelen, maar deze zullen tijdens het paasweekend aangescherpt worden. “Bij winkels met meer dan 1.000 vierkante meter oppervlak, mag één klant per 25 vierkante meter binnen zijn, bij kleinere zaken geldt: één per 10 vierkante meter”, zegt een woordvoerder van INretail namens modezaken en woonwinkels tegen nieuwswebsite Nu.nl.

“Afgelopen weekend was met betrekking tot de coronamaatregelen in combinatie met het mooie weer een soort test voor Nederland. En die test is overwegend zeer geslaagd te noemen.” Daarom zullen de meeste winkels waar consumenten met Tweede Paasdag graag naartoe gaan gewoon open zijn. “Ook op Goede Vrijdag”, voegt een woordvoerder van Tuinbranche Nederland daaraan toe.

Winkels ‘gewoon’ open

Dat de meeste winkels tijdens het paasweekend ‘gewoon’ open zijn betekent overigens niet dat u een bezoekje aan het tuincentrum als paasuitje moet gaan zien. Ook tijdens dit paasweekend zijn de volgende regels van kracht:

  • Kom in uw eentje.
  • Kom alleen als dat noodzakelijk is.
  • Houd afstand.
  • Veel winkels reguleren het aantal bezoekers in hun winkel en op de parkeerplaats, houd u daaraan.
  • kom niet ‘funshoppen’.

Vaarverbod voor de pleziervaart

In de Amsterdamse grachten en in Giethoorn geldt een vaarverbod voor de pleziervaart tijdens het paasweekend. Voor het overtreden van de vaarverbod staat een boete van 390 euro. Door het voorspelde mooie weer ontstaat namelijk de vrees dat er alsnog massaal gevaren zou gaan worden. Ook gaan vissersschepen de havens van Volendam en Edam blokkeren, zodat pleziervaart daar niet kan aanleggen.

Provincie Zeeland ‘op slot’ voor toeristen

De provincie Zeeland roept toeristen op helemaal weg te blijven. Toeristische verblijven zoals recreatieparken, kampeerterreinen, jachthavens, maar ook minicampings en bed en breakfast locaties zijn voor onbepaalde tijd, en dus ook tijdens het paasweekend, gesloten. “We doen een beroep op de maatschappelijke verantwoording van de mensen om zo verspreiding van het coronavirus tegen te gaan”, zegt een woordvoerster van de provincie.

In de bollenstreek mogen campers niet parkeren langs de Leidsevaart tussen De Zilk en Lisse, wat gewoonlijk met Pasen erg in trek is. Burgemeesters uit de streek roepen toeristen op sowieso weg te blijven, op de smalle wegen tussen de bollenvelden is genoeg afstand houden namelijk niet mogelijk.

In sommige andere provincies kunt u nog wel terecht op bijvoorbeeld kampeerterreinen, maar dit kan vaak alleen als u over een eigen kampeervoertuig inclusief sanitaire voorzieningen beschikt. Toch is het ook dan af te raden om tijdens het paasweekend te kamperen. Dit is namelijk in strijd met de richtlijn om zoveel mogelijk thuis te blijven. ook premier Rutte roept in de persconferentie van 7 april op om tijdens Pasen zoveel mogelijk thuis te blijven.

Wel of niet wandelen?

Datzelfde geldt voor wandelen en fietsen tijdens het paasweekend. Het belooft lekker weer te worden en dat betekent dat u waarschijnlijk niet de enige bent die een rondje wil gaan wandelen door het bos of over het strand. Gaat u toch een frisse neus halen? Houd u dan altijd aan de geldende regels zoals maximaal met 2 personen op pad gaan en het houden van anderhalve meter afstand. Meer over de reeds geldende regels leest u hier en in dit artikel.

Pas ook nu op voor teken

Niet corona gerelateerd, maar daarom niet minder vervelend: met dit lekkere weer komen niet alleen mensen, maar ook teken graag buiten. Heeft u toch een wandeling of fietstocht gemaakt tijdens het paasweekend? Controleer naderhand dan altijd op teken. In dit artikel leest u alles over een tekenbeet.

(Bron: Nu.nl, ANP, RIVM, Archief)

Geef een reactie