coronavirus

Opfrisser: dit mag er wel en niet in coronatijd

In Nederland is geen lockdown van kracht, maar toch gelden er vanwege het coronavirus verschillende regels om sociaal contact tot een minimum te beperken. Tijdens de persconferentie op 31 maart 2020 maakt minister-president Rutte bekent dat deze maatregelen nog eens met 3 weken worden verlengd. Maar nu het langer duurt  zullen mensen, zeker met lekker weer op komt, sneller de grenzen van deze regels op gaan zoeken. 

Verleiding is groot

In diezelfde persconferentie prijst Mark Rutte de Nederlanders voor de manier waarop zij omgaan met de voorschriften omtrent het coronavirus. Maar nu de duur van de maatregelen weer is verlengd en de temperatuur gaat stijgen, wordt de verleiding om toch even naar buiten te gaan voor veel mensen waarschijnlijk een stuk groter. Toch is dit in tijden van corona niet altijd verstandig. Wat mag wel en wat mag niet? Wij zetten het voor u op een rij.

Mag u thuis bezoek ontvangen?

Het is niet verboden om op bezoek te gaan of bezoek te ontvangen, mits u met niet meer dan 3 mensen tegelijkertijd afspreekt en 1.5 meter afstand van elkaar houdt. Zoenen of knuffelen zit er bijvoorbeeld even niet in. Wel adviseert het RIVM met klem om niet op bezoek te gaan bij mensen van 70 jaar of ouder of bij mensen met een zwakke gezondheid. Deze mensen lopen immers extra veel kans om het coronavirus op te lopen. Ook wanneer u zelf tot de risicogroep behoort of klachten als verkoudheid of koorts hebt, moet u het bezoeken van vrienden of familie vermijden.

Daarnaast blijft bezoek in verzorgingstehuizen tot 28 april helemaal niet toegestaan.

Mag u een frisse neus halen?

Er is lekker lenteweer voorspeld, maar kunt u daar wel van genieten nu wordt aangeraden om zoveel mogelijk binnen te blijven? De regel is als volgt: u mag met maximaal 2 personen buiten lopen, alleen als u een gezin vormt mag dat met meer. Maar toch roept het kabinet u op om alleen naar buiten te gaan als dat echt nodig is. Dus ook met mooi weer wordt het aangeraden om binnen te blijven, behalve als u naar uw werk of bijvoorbeeld naar de supermarkt of apotheek moet.

Om de overvolle stranden en bossen van enkele weken geleden te voorkomen, kunnen gemeentes er nu voor kiezen om (openbare) plekken zoals stranden, parken, markten, campings maar ook bouwmarkten of hele buurten af te grendelen als het daar te vol wordt. Wanneer veel mensen op één plek samenkomen kan dat er namelijk voor zorgen dat het coronavirus zich een stuk sneller verspreidt.

Gaat u toch even naar buiten? Houd dan in ieder geval de 1.5 meter afstand-regel in acht, doet u dit niet riskeert u namelijk een boete.

Hoe zit het dan met een rondje fietsen?

Voor fietsen geldt hetzelfde als voor wandelen. Het mag gewoon, maar het is niet altijd verstandig. Het kabinet adviseert namelijk nog altijd enkel naar buiten te gaan als dit echt noodzakelijk is.

Stapt u toch op de fiets? Houd er dan rekening mee dat fietspaden vaak niet al te breed zijn, waardoor het lastig is om anderhalve meter afstand te houden. Kies daarom voor een rustig moment op de dag wanneer u toch wilt gaan fietsen.

corona

Ontvang uw verjaardagsbezoek virtueel via een videobel-app.

Verjaardagen vieren in coronatijd

Ook voor verjaardagsfeestjes geldt dat u niet meer dan 3 mensen tegelijkertijd mag uitnodigen en ook met hen moet u vanzelfsprekend anderhalve meter afstand bewaren.

De politie controleert niet actief hoeveel mensen er in uw huis aanwezig zijn, maar gaat ervan uit dat u u zelf aan de regels houdt. Het is natuurlijk vervelend dat u uw verjaardag dit jaar misschien niet zo uitbundig kunt vieren als u graag had gewild, maar om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is dit helaas niet anders. Gelukkig zijn er wel alternatieven. Zo kunt u uw verjaardag later dit jaar nog eens vieren of kunt u uw bezoek virtueel ontvangen via videobel-apps.

Meer over de genomen maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen leest u hier.

(Bron: Archief, RIVM, Algemeen Dagblad)

Geef een reactie

Reactie

    medusaro says:

    Wij zijn nu bezig om de door de bezuinigingsmaatregelen van 3 kabinetsperiodes Rutte veroorzaakte krapte in de zorg, deze zeer ingeperkte zorg wordt nu uit de wind te houden door ons te verbieden sociaal contact te hebben. Ze gaan zelfs zo ver dat zij verbieden dat er meer als 3 personen in mijn huis op visite mogen komen. Iets wat totaal niet juridisch is afgedekt en volgend de grondwet totaal niet kan.
    Dus in de 3 kabinet periodes Rutten moesten we eerst bloeden om te bezuinigen en nu worden we weer beperkt terwijl Rutte mooi weer speelt met de belastinggelden die nu opeens ter beschikking kunnen komen omdat we de jaren hiervoor zoveel hebben bezuinigd. en eigenlijk een sigaar uit eigen doos is. Rutte haalt hier goede sier mee die hij volgend jaar weer zal verzilveren tijdens de verkiezingen, terwijl hij heeft gepronkt met andermans veren.