premier Rutte

Premier Rutte: “Houd vol en blijf zo veel mogelijk thuis, ook met Pasen”

Premier Rutte en minister de Jonge van VWS praten op 7 april 2020 het Nederlandse volk bij middels een perconferentie. Geen grote mededelingen deze keer. Wel een oproep tot geduld. En tot thuisblijven in het paasweekend.

Lange adem

Want die coronacrisis, die is volgens premier Rutte nog lang niet voorbij. Als blijkt dat het aantal nieuwe ziektegevallen en opnames in ziekenhuizen afnemen, kunnen sommige maatregelen na 28 april 2020 mogelijk versoepeld worden. Dit betekent echter niet het einde van de coronacrisis. “Als we op 28 april al stappen kunnen zetten, gaat het loket echt niet in een keer helemaal open”, aldus de premier. “Terug naar normaal zal hoe dan ook een zaak zijn van de lange adem.”

Pasen

In zijn toespraak benoemt premier Rutte ook het aankomende paasweekend. Voor veel mensen is dit een moment op samen te komen en er op uit te gaan met de familie. Niet zo’n goed idee dit jaar, benadrukt de premier. “Ik doe dus een beroep op iedereen om Pasen dit jaar thuis of in ieder geval dicht bij huis te vieren. Misschien met een digitaal bezoek aan opa of oma, met een lekkere paasbrunch met het gezin of met een wandeling in de buurt, uiteraard op anderhalve meter afstand van anderen. Dat kan en mag.”

Overmoedige houding

Wat we volgens de premier pertinent niet moeten doen, is overmoedig worden. Op dit moment lijkt het in ons land de goede kant op te gaan. Het aantal ziekenhuis- en ic-opnames neemt af, wat op zich goed nieuws is. Dit goede nieuws heeft, zo zegt Rutte, ook een schaduwkant. Als het beter gaat, wordt de kans dat mensen de regels losser gaan interpreteren, groter. “Een grotere fout kunnen we bijna niet met elkaar maken. Als we nu niet volhouden, dan doen we in no time alles teniet wat er is opgebouwd en schieten we meteen weer naar een nieuwe hoge piek, met alle gevolgen van dien voor de ziekenhuizen en daarmee de schoonmakers, de patiëntenvervoerders, de verpleegkundigen en de artsen die daar werken.”

Welke maatregelen zijn van kracht?

Het is daarom erg belangrijk om de geldende maatregelen in acht te nemen. Wij hebben voor u op een rij gezet wat de regels precies zijn. In het artikel Opfrisser: dit mag wel en niet in coronatijd beschrijven wij wat het effect van deze regels is op de dagelijkse bezigheden.

(Bron: archief, Rijksoverheid, NOS, NRC, ANP)

Geef een reactie