Teken komen meestal niet alleen

Het voorjaar is bij uitstek de tijd waarin we eropuit gaan. Naar buiten, het groen in. Maar wie een wandeling maakt in het bos of door de velden loopt met hooggras, moet alert zijn op teken. En wie een teek op het lichaam heeft gezien, doet er goed aan op zoek te gaan naar nummer 2. Want een teek komt meestal niet alleen, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). 

Ziekten overdragen

Jaarlijks bijten een miljoen teken iemand in Nederland. 2 tot 3 mensen, van de 100 die gebeten worden, krijgt de ziekte van Lyme. Meestal geneest deze ziekte na behandeling met antibiotica, maar soms houden mensen onder meer voortdurende pijn, concentratieproblemen en vermoeidheid. Teken kunnen ook andere ziekten overdragen. Daarom is het belangrijk om de vastgebeten teek zo snel mogelijk te verwijderen. De kans dat u dan ziek wordt is erg klein.

‘Na een bezoek aan het groen een tekencheck doen’

De kans op een tekenbeet heeft u in heel Nederland. Wel zijn er regionale verschillen, want een kwart van de meldingen via Tekenradar.nl komt uit Gelderland, gevolgd door Noord-Brabant en Noord-Holland. De meeste meldingen zijn er in de maanden juni en juli. Dit is ook de reden dat het RIVM met het bericht over de teken naar buiten komt. Want het Hemelvaart- en Pinksterweekend staat voor de deur en dan gaan we er graag op uit. Kamperen, wandelen in het bos of in een tuin, in potentie allemaal plekken waar de teek zich bevindt. Onder het motto ‘Na een bezoek aan het groen een tekencheck doen’, waarschuwen ze mensen zich goed te controleren op teken. En heeft u er 1 gevonden ga dan op zoek naar nummer 2.

Tekenbeet verwijderen

Heeft u 1 of meerdere teken gevonden? Verwijder ze dan zo snel mogelijk en houd de plek van de beet ongeveer 3 maanden in de gaten. Als er een ring of vlekkerige uitslag vormt op de plek of als u last krijgt van koorts, neem dan direct contact op met de huisarts. Hoe u de teek het beste kunt verwijderen is te zien en te lezen op de website van het RIVM.

Lees ook: Tips om een tekenbeet te voorkomen.

Geef een reactie