Groep senioren is aan het wandelen. Welke bewegingsvorm past het beste bij u?

Wandelen, hardlopen of fietsen: welke bewegingsvorm past het beste bij u?

Regelmatig bewegen houdt u zowel fysiek als mentaal gezond. Dat geldt voor jong en oud(er). Het is daarom goed om te bewegen, of dat nou lopen, fietsen of een andere bewegingsactiviteit is. Maar welke bewegingsvorm past het beste bij u?

Vooropgesteld, beweging is hoe dan ook gezond. Het is belangrijk om iets te doen wat u leuk vindt en wat voor u mogelijk is. Zowel fietsen als wandelen hebben enorme gezondheidsvoordelen. Maar afhankelijk van verschillende omstandigheden kan het een nét iets beter voor u zijn dan het andere.

Voordelen wandelen

Tijdens 1 kilometer wandelen verbrandt u ongeveer 50 tot 60 calorieën. Lopen houdt de hersenen scherp, wat het risico op dementie verkleint. Het zorgt er ook voor dat u beter kunt slapen, het versterkt de botten en verkleint de kans op diabetes. In een eerder artikel benoemen we nog meer voordelen van regelmatig een rondje lopen. Komt u graag helemaal tot rust? MAX vakantieman zet 5 mooie routes voor stiltewandelingen op een rij.

Een vlonderpad door de natuur.
Lees ook: Eens ergens anders wandelen? Kies eens voor vlonderpaden

Wandelen of hardlopen?

Afhankelijk van wat u liever doet, kunt u kiezen voor wandelen of hardlopen. Op latere leeftijd wordt vaak aangeraden om te wandelen. Dat is minder belastend voor het lichaam dan hardlopen, met name voor de knieën en heupen. Een ander voordeel van wandelen is dat u het vaker in een korte periode kunt doen. Uw lichaam heeft meer tijd nodig om te herstellen na het hardlopen. Misschien zorgt dat ervoor dat u de dagen erna minder beweegt. Dat is zonde, want het is juist zo goed om elke dag even in beweging te zijn en buiten te komen. De intensiteit is daarbij van minder belang. Wandelen is tevens toegankelijker. Even tussendoor een blokje om doen valt makkelijker in de dagelijkse routine te verwerken dan telkens omkleden voor het hardlopen.

Voordelen fietsen

Bent u niet zo van het wandelen, of heeft u liever wat afwisseling? Een rondje fietsen heeft ook veel voordelen. Het houdt u fit, versterkt uw weerstand en het is iets wat veel mensen tot op late leeftijd kunnen blijven doen. Bovendien is het hartstikke mooi om verschillende plaatsen per fiets te verkennen. Tijdens het fietsen verbrandt u, afhankelijk van de fietssnelheid en uw gewicht, ongeveer 20 tot 30 calorieën per kilometer. Een groot voordeel van fietsen ten opzichte van wandelen, is dat het een stuk minder belastend is voor uw gewrichten. Het kan dus zijn dat u op jongere leeftijd liever wandelt, maar op latere leeftijd kiest voor een rondje fietsen.

fietsetiquette
Lees ook: Fietsetiquette: dit zijn de (ongeschreven) regels tijdens het fietsen

Persoonlijke voorkeur

Hoewel hardlopen gezond is, is wandelen of fietsen voor veel mensen op latere leeftijd toegankelijker. We kunnen stellen dat zowel fietsen als wandelen veel gezondheidsvoordelen kennen. Beide zorgen voor ontspanning en kunnen ervoor zorgen dat u mooie natuurgebieden ziet. Als u vooral sport om af te vallen, dan is 1 uur fietsen effectiever dan 1 uur wandelen. Daar staat tegenover dat u tijdens 5 kilometer wandelen meer calorieën verbrandt dan tijdens 5 kilometer fietsen, maar het kost ook meer tijd. Voor mensen met gewrichtsproblemen is fietsen vaak een betere optie, zeker als het om lange afstanden gaat. Uiteindelijk is het vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur of u liever fietst of wandelt. Het is hoe dan ook goed om waar mogelijk in beweging te blijven.

Vindt u het moeilijk om in beweging te komen? Ga dan op zoek naar een wandel- of fietsmaatje. Het is niet alleen gezelliger om samen te bewegen, maar het stimuleert ook om vol te houden. Vraag bijvoorbeeld een familielid of buurtgenoot om dit samen te doen. Als u niemand in uw omgeving kunt vinden, is het ook mogelijk om via deze website een wandelmaatje te zoeken.

(Bron: Telegraaf, Libelle, Runner’s World. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Ferruccia says:

    Je kan ook lopen of hardlopen met 2 nordic walking stokken. Beter voor je knieën en de armen doen ook nog mee.