huisdier

Zo kunt u uw oude en nieuwe huisdier aan elkaar laten wennen

De introductie van een nieuw huisdier is vaak stressvol voor zowel de oude als nieuwe katten of honden. U kunt de kennismaking wel zo soepel mogelijk laten verlopen. Bekijk tips om de dieren aan elkaar te laten wennen.

De 1e indruk is belangrijk

Een huisdier dat gewend is het huis en zijn baas(jes) voor zich alleen te hebben, staat niet altijd te springen om gezelschap in de vorm van een nieuwe viervoeter. Katten kunnen afhankelijk van hun karakter en verdere omstandigheden waarin zij leven vaak best gelukkig zijn op zichzelf. Het ligt er dan helemaal aan of zij dan met een nieuwe kat kunnen opschieten. In het geval van honden ligt het eraan hoe territoriaal ze zijn. Het geeft een aardige indicatie hoe uw hond zich tijdens het uitlaten gedraagt als u een andere hond tegenkomt of aait. Een slechte ervaring bij de 1e kennismaking bemoeilijkt het kennismakingsproces. Probeer de 1e indruk daarom zo positief mogelijk te laten verlopen en kies voor een combinatie van dieren die het meest succesvol zal zijn.

De leeftijd van de dieren

Het wordt vaak als minder bedreigend ervaren als het nieuwe huisdier een kitten of pup is. In de meeste gevallen zal zo’n jong dier sneller geaccepteerd worden. Een dier op leeftijd kan zo’n kitten of pup echter als veel te druk en aanwezig ervaren. Kijk dus goed naar uw huidige huisdier, om te bepalen wat de juiste match is.

niet giftige kamerplanten
Lees ook: 11 niet giftige kamerplanten voor huisdieren

Het geslacht van de dieren

In het geval van katten maakt het meestal niet veel uit of beide dieren van hetzelfde geslacht zijn of niet. Bij honden werkt het over het algemeen het beste om een reu met een teefje te combineren. Des te meer honden van elkaar verschillen, des te groter de kans op succes. Bij een verschil in leeftijd en geslacht kunt u ook wat makkelijker kiezen voor honden van hetzelfde ras. Ook kan castratie in sommige gevallen helpen om gedragsproblemen te verminderen of te voorkomen. Overleg dit met uw dierenarts of gedragsexpert.

huisdier

De manier van introduceren

In het geval van 2 honden kan het helpen ze buiten voor het eerst kennis te laten maken. Op een plek die zij beide niet goed kennen. Ze zijn dan buiten hun eigen territorium en u kunt dan goed inschatten hoe de dieren op elkaar reageren. Laat de honden zelf kiezen of ze elkaar willen benaderen en dwing dit niet via de lijn af. Aan de lijn gedragen honden zich vaak net wat anders en u loopt het risico dat de lijnen in de knoop raken. Laat de honden daarom dan alleen snuffelen en niet met elkaar spelen. Ervaren hondenbezitters kunnen proberen de beide dieren los te laten en goed op de lichaamstaal te letten. Komt het tot een confrontatie, dan loopt het meestal met een sisser af. Meestal stopt een vechtpartij weer net zo snel al het begonnen is. Zeker wanneer u zich er niet mee bemoeit. Zijn de honden daarna vriendelijk tegen elkaar dan kunnen ze al even spelen, zonder dat er agressie bij komt kijken. Laat de 2e ontmoeting vervolgens wel in huis plaatsvinden.

gekke 5 minuten
Lees ook: Dit is waarom uw kat zijn gekke 5 minuten heeft

1e ontmoeting thuis

Zorg ervoor dat het rustig is in huis, dus geen extra bezoek uitnodigen en in het geval van een groot gezin niet alle huisgenoten erbij. Neem rustig de tijd om de dieren aan elkaar te introduceren. Het helpt om ze alvast aan elkaars geur te laten wennen. Dat kunt u onder andere doen door ze om en om te aaien. Of door een doek langs u huidige huisdier en meubelen te halen en deze vervolgens langs de kop en staartwortel van de nieuwkomer te halen. Het is vaak raadzaam om ervoor te zorgen dat de dieren niet achter elkaar aan kunnen. Zet de deur daarom bijvoorbeeld klem op een kleine kier of maak een barrière van stevig gaas of tralies. Reageren de dieren negatief op elkaar, probeer ze dan af te leiden, maar straf ze er niet voor. Heeft u al meerdere huisdieren in huis, laat ze dan om de beurt kennismaken met de nieuwkomer.

Geef de dieren aparte ruimtes

Soms verloopt de kennismaking zo goed, dat u beide dieren direct bij elkaar kunt laten, maar het kan ook wel enkele dagen tot weken nodig hebben. Het is voor de dieren dan het prettigst als zij zich niet meteen de hele tijd in dezelfde ruimte bevinden. Richt daarom een kamer in voor de nieuwkomer, waar het al aanwezige huisdier niet kan komen en ruil de situatie af en toe om, zodat ze elkaars geur kunnen onderzoeken, zonder met elkaar in aanraking te komen.

2 katten

Gebruik een bench

Door in de ruimte waar het nieuwe huisdier zich bevindt een open bench te plaatsen, went hij aan deze plek. U kunt beide dieren vervolgens bij elkaar laten als de nieuwkomer in de afgesloten bench zit. Zorg in die bench voor een verstopplek, in de vorm van een doos of deken. Wissel de situatie vervolgens om, zodat de nieuwkomer op zijn gemak het hele huis kan verkennen, terwijl uw eerdere dier in de bench zit.

dierenharen
Lees ook: Dierenharen van meubels, vloeren en kleding verwijderen

Leid af met voer

Zijn de dieren naar uw gevoel toe aan een nadere kennismaking, dan werkt het vaak goed om voer te gebruiken als afleiding. Zet eerst voer neer voor uw huidige dier en laat het nieuwe dier dan in dezelfde ruimte op veilige afstand ook wat eten. Schat in of u ze erna bij elkaar kunt laten of dat u de procedure nog een aantal keer moet herhalen. In het geval van katten is het een goed teken als de dieren elkaar benaderen met een verticaal gehouden staart.

Kat en hond kennis laten maken

Dat honden en katten zo verschillend zijn, maakt het aan de ene kant makkelijker om ze met elkaar kennis te laten maken en aan de andere kant juist moeilijker. Dit komt doordat ze elkaar minder als concurrent zien, maar een hond kan een kat dan weer wel als prooi zien. Ook communiceren ze totaal anders van elkaar, wat voor misverstanden kan zorgen. Neem dus geen risico’s en maak bijvoorbeeld ook weer gebruik van geurintroductie en een bench. Veel honden verliezen al snel een groot deel van hun opgewondenheid als ze de nieuwkomer meerdere keren kort na elkaar zien in een veilige situatie.

huisdier kat hond

Als u het eenmaal vertrouwt, kunt u de bench achterwege laten en de hond aan de lijn houden. Beloon hem om rustig te blijven zitten, terwijl de kat de ruimte en de hond verkent. Soms helpt het om de hond flink wat energie kwijt te laten raken met een flinke wandeling. Puppy’s zullen waarschijnlijk willen spelen met een kat, maar die zit daar zeker in het begin niet op te wachten. Een hoop geduld en oefening is dan nodig.

Bij sommige honden roept een wegvluchtende kat het jachtinstinct op, wees hier dus op bedacht en beloon uw hond voor elke rustige reactie. Hierdoor zal hij uiteindelijk een positieve ervaring krijgen en uit zichzelf rustig blijven. Is het tijd voor een ontmoeting zonder riem, zorg dan dat uw kat genoeg eventuele ontsnappingsmogelijkheden heeft. Zoals hoge meubels waar hij op kan springen en laat uw dieren niet eerder alleen voordat u zeker weet dat dit veilig kan. Het werkt uiteindelijk het beste als beide dieren goed gesocialiseerd en gewend aan elkaar zijn.

Eigen slaapplek en spullen voor elk huisdier

Kiezen de dieren ervoor om op dezelfde plek te slapen, des te beter, maar zorg in elk geval voor aparte manden, zodat ze ook een eigen slaapplek hebben. Dat geldt ook voor voedingsbakjes, speeltjes en in het geval van katten de kattenbak.

(Bron: LICG, Radar, Verhuisdieren, RSDR Nederland, Hart voor dieren, Martin Gaus Academie, InfoNu.nl. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie