dierenharen

Dierenharen van meubels, vloeren en kleding verwijderen

In coronatijd zijn er zo’n 200.000 extra honden bij gekomen in Nederlandse huishoudens en ook zo’n 200.000 katten. De kans is groot dat u daarom weleens met dierenharen in contact komt. Bij u thuis of ergens waar u op bezoek bent. We hebben tips verzameld hoe u die haren van uw meubels, vloeren en kleding kunt verwijderen.

Huisdierhaar verwijderaar

Er zijn speciale borstels in de handel die dierenharen verwijderen. Even de huisdierhaar verwijderaar over het harige oppervlak halen en het is gedaan met de hondenharen en kattenharen. Een goede pluizenborstel heeft in principe hetzelfde effect, dus dat is ook een optie. Een pluizenroller kan ook, maar hier heeft u wel steeds nieuwe rollertjes voor nodig.

dierenharen

Tape

Geen speciale borstel of pluizenroller in huis? Afhankelijk van de stof van uw meubelen of kleding kunt u anders ook stukjes plastic tape of afplaktape gebruiken om de ergste haren te verwijderen. Doe dit met beleid, zodat het materiaal niet beschadigt.

Schoonmaakhandschoenen

Rubberen schoonmaakhandschoenen trekken haren aan. Door ze licht vochtig te maken en met uw handen over het oppervlak te gaan, worden de haren zo eenvoudig verzameld. U kunt de haren er vervolgens boven de prullenbak afkloppen en eventuele achtergebleven haartjes onder de kraan van de handschoenen afspoelen.

statische kleding
Lees ook: Zo komt u van statische kleding af: 12 tips

Raamwisser

Net als de rubberen handschoenen trekt het randje van een raamwisser haren aan. U kunt een licht vochtig gemaakte wisser eenvoudig over een vloer, meubel- of kledingstuk heen halen en de verzamelde haren weggooien en afspoelen.

Spons

Haren van een laagpolig tapijt kunt u met een keukensponsje verwijderen dat u eerst nat maakt. Door over de oppervlakte te wrijven vormen zich rolletjes met dierenharen, die u makkelijk met de hand kunt verwijderen.

Opzetstukje stofzuiger

Stofzuigers hebben vaak extra opzetstukjes, die ideaal kunnen zijn om dierenharen te verwijderen. Probeer eens uit met welk opzetstuk dit het meest effectief gaat.

dierenharenKappersbezem

Voor dierenharen op de vloer kunt u een kappersbezem gebruiken. Deze bezems zijn van rubber gemaakt en ideaal om haren van de vloer te verwijderen zonder dat u daarvoor moet bukken.

Vochtig schoonmaakdoekje

Door een vochtig schoonmaakdoekje mee te wassen in de wasmachine worden de haren grotendeels op dat doekje verzameld. Een stevig, geurloos en antibacterieel exemplaar is een goede keuze hiervoor.

Wasdroger

Erg behaarde kledingstukken (of bijvoorbeeld kussenhoezen) kunt u 10 minuten in de wasdroger doen met een vochtig microvezeldoekje. De meeste haren worden dan op het doekje verzameld en die kunt u buiten en boven de prullenbak uitkloppen. Vergeet daarnaast niet het filter van de machine haarvrij te maken.

Drogerdoekjes

Drogerdoekjes zorgen er tijdens het drogen voor dat stof minder statisch wordt en dierenharen minder makkelijk blijven plakken. De drogerdoekjes kunt u overigens ook buiten de droger gebruiken. Haal ze over het oppervlak dat u haarvrij wilt maken en door de statische elektriciteit blijft het haar aan het doekje kleven.

Op 22 maart 2022 bespreken MAX-dj’s Henkjan Smits en Manuëla Kemp dit onderwerp in hun programma De MAX! onder het mom van De MAX Weet Raad. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 5.

(Bron: RTL Nieuws, Margriet, The Dog People, Bosch, AEG, wikiHow)

Geef een reactie