knuffelen met de hond

Knuffelen met dieren én mensen: waarom is het zo goed voor ons?

Van honden, katten en konijnen tot koeien en alpaca’s, het georganiseerd knuffelen met (huis)dieren komt steeds vaker voor. Dit gebeurt in de zorg, maar er bestaan overal in Nederland ook speciale knuffelboerderijen. Waarom is het zo goed voor ons om dieren te knuffelen?

Meer oxytocine, minder cortisol

Als u zelf een huisdier heeft, kan deze op 2 manieren voor ontspanning en extra energie zorgen. Tijdens het aaien en/of knuffelen maakt u het zogeheten knuffelhormoon oxytocine aan. Dit hormoon komt vrij bij fysiek contact met anderen, mits dat een prettig gevoel oplevert. Ook bij honden neemt het oxytocinegehalte toe. Daarnaast verlaagt u juist de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol in uw lichaam.

Knuffelen met honden en katten

De positieve effecten van knuffelen met dieren zijn via wetenschappelijk onderzoek aangetoond. “Als je bijvoorbeeld een hond aait, dalen je bloeddruk en hartslag”, vertelt Nienke Endenburg – Universiteit Utrecht, gespecialiseerd in de relaties tussen mens en dier – aan Quest. “Katten zijn misschien wat individueler, maar ze zijn wel sociaal en ze zijn voor hun aanspraak wel degelijk afhankelijk van hun baasje.”

Dierendag
Lees ook: Zo kunt u uw huisdier (met Dierendag) extra verwennen

Kantoorhond en puppykamer

Het fenomeen ‘kantoorhond’ is sinds een aantal jaar in opkomst. ‘Een hond, mits zindelijk en enigszins opgevoed, zorgt ervoor dat er meer wordt gelachen en gespeeld’, schrijft psycholoog Thijs Launspach in 2018 al in het Algemeen Dagblad. ‘Knuffelen met collega’s is vaak op zijn zachtst gezegd ongemakkelijk of ongepast. Spelen of stoeien met een hond is in zo’n geval een relatief veilig alternatief.’ De Universiteit van Amsterdam heeft ooit een puppykamer geopend, voor gestreste studenten tijdens tentamenweken.

Knuffelen met zorgdieren

Getrainde knuffeldieren worden een steeds vertrouwder gezicht in de gezondheidszorg. ‘Als kwetsbare mensen aandacht en liefde van dieren krijgen, gaan zij vaak zichtbaar vooruit’, legt Stichting Zorgdier uit via de eigen website. De stichting neemt bijvoorbeeld honden mee naar verzorgingshuizen. ‘Contact met een dier geeft de aanzet om opnieuw contact met andere mensen te leggen. Daarnaast nodigt een dier mensen uit in beweging te komen.’

Lees ook: Heeft u al geknuffeld?

Knuffelhond Cato

Een bezoek van knuffelhond Cato, namens bovengenoemde stichting, aan wooncomplex Olieberg in Scheveningen is in elk geval met enthousiasme ontvangen. “Onze bewoners worden erg blij van een hond die op bezoek komt”, vertelt begeleider Elli Monshouwer aan Omroep West. “Een kat of ander leuk aaibaar beest is ook prima. Als hij of zij maar goed opgevoed is en lief is voor onze bewoners.“

Knuffelkoeien en -alpaca’s

Een relatief nieuw fenomeen is het koeien knuffelen. “Een knuffelaar neemt de kalmerende energie over van mijn koeien”, aldus Sharon van Sterkenburg uit het Betuwse Erichem tegenover SCR.FM. Zij bezoekt verzorgingshuizen, maar ontvangt op haar boerderij ook bezoekers uit grote steden. “De meesten van mijn bezoekers hebben nog nooit een koe in levende lijve gezien”, vertelt ze. “Zij genieten er enorm van als hun ogen open gaan door de ontmoeting met één van mijn koeien.” Daarnaast zijn er zelfs een aantal knuffelboerderijen met exotische alpaca’s in Nederland.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Knuffelen met mensen

Contact zoeken met (huis)dieren heeft dus een positief effect. U kunt bovendien bij een divers aantal dieren terecht, van groot tot klein. Maar wat denkt u van knuffelen met uw naasten? Uiteraard is ook knuffelen met mensen bevorderlijk voor de aanmaak van oxytocine. Dit hormoon draagt bij aan het kweken van een onderlinge vertrouwensband en stimuleert trouwheid aan elkaar, is uit wetenschappelijk onderzoek gebleven.

(Bron: VvAA, Quest, Algemeen Dagblad, Folia, Omroep West, SRC.FM, Society for Neuroscience. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie