hond

Hoelang kunt u uw hond of kat écht alleen thuislaten?

Elk honden- of kattenbaasje laat zijn of haar dier weleens alleen thuis. Sommige mensen doen dit zelfs uren aan een stuk. Kunnen honden en katten daar eigenlijk wel tegen? Of de vraag anders gesteld: hoelang kunt u uw hond of kat eigenlijk écht alleen thuislaten?

Kan het de kat niet lang genoeg duren?

Katten staan bekend als dieren die erg op zichzelf kunnen zijn. Heeft u zo’n kat? Dan kan dit doen vermoeden dat u uw dier het zeker 1 dag alleen kan rooien. Dit is niet helemaal waar, want volgens experts is het voor het ritme van de kat niet goed als u meer dan 24 uur van huis bent. Ook al is uw kat nog zo zelfstandig.

De kat alleen laten terwijl u op uw werk bent, kan dus prima, maar een heel weekend weggaan zonder dat de kat iemand ziet is dus niet aan te raden. In dat geval kunt u een oppas in de arm nemen die een oogje in het zeil houdt.

Bovenstaand advies geldt voor mensen met een volwassen kat. Als u een kitten heeft, is het verstandig om de kat niet langer dan 5 uur alleen te laten. Zeker in het begin is het handig om de kat niet langer alleen te laten.

katten
Lees ook: Gezichtsuitdrukkingen van katten lastig te interpreteren. Hoe goed bent u er in?

Honden

Honden zijn van nature niet graag alleen en hebben veel behoefte aan sociaal contact. Dat zorgt er ook voor dat zij minder lang alleen kunnen zijn dan een kat. Volgens het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) kunnen honden over het algemeen 6 uur per dag alleen zijn, mits zij hebben geleerd alleen te zijn en dit niet elke dag gebeurt.

Als een hond niet geleerd heeft om alleen te zijn, kan het dier erg angstig zijn als het toch alleen wordt gelaten. Dit kan ook gebeuren als het dier verlatingsangst heeft of hechtingsproblematiek. Bent u verhuisd en gewend uw hond alleen thuis te kunnen laten? Een verandering van omgeving kan er ook voor zorgen dat honden anders reageren als zij alleen gelaten worden.

hond
Lees ook: Welke hond past bij u? Tips voor het kiezen van de perfecte hond

Kenmerken

Vaak merkt u snel genoeg of uw dier het niet fijn vindt om allen thuisgelaten te worden. Zowel honden als katten kunnen dingen kapotmaken als zij zich verlaten voelen. Honden doet dit vaak op de plek waar zij u hebben zien weggaan. In het geval van honden kan niet eten ook een teken zijn van verlatingsangst. Volgens het LICG raken vrij veel honden met verlatingsangst hun bak niet aan als u van huis bent. Als uw hond dit wel doet, betekent dit niet automatisch dat uw dier geen angst ervaart als u er niet bent. 

Katten die het lastig vinden om alleen te zijn, kunnen zichzelf excessief wassen of zelfs haren uit hun vacht trekken. Ook extreem aanhankelijk gedrag schijnt een aanwijzing te zijn dat uw kat het niet leuk vindt om alleen te zijn.

(Bron: LICG, PurinaOne, Margriet, Rover)

Geef een antwoord

Reacties (2)

  crista says:

  Vroeger heb ik met honden getraind, dat is hetzelfde als een hond trainen om alleen te laten. Te beginnen met een uurtje, uiteraard een volwassen hond, en dat opbouwen.
  Praten tegen de hond, speeltje(s) en vrolijk thuis komen, ook al zou hij iets gedaan hebben wat niet mag.
  “Ja, jij wist dat hij iets had gedaan wat niet mocht”. Dat is onzin, de hond reageert op de toon van je stem.

  Bearke535 says:

  Ik ken iemand die laat zijn hond labrador van 3 jaar oud 16 uur alleen 5huis zonder eten wel drinken. In die 16 uur gaat niemand maar dan ook niemand met hem uit. Als die Mevr thuiskomt dan mag hij even snel de behoefte doen. Daarna krijgt hij een halve beker voer en dan ligt hij weer tot de andere dag. De hond is aan het weg kwijnen. Heb 144 gebeld en gemaild en heb een mail gekregen van de dierenpolitie dat ze niets kunnen doen. Ik vind dit schandalig want in mijn ogen is het verwaarlozing en een soort mishandeling van de labrador.