uitlaten

Spelregels voor het uitlaten van de hond, zo wandelt u veilig en prettig

Het uitlaten van de hond is goed voor zowel het dier als het baasje. Het zorgt voor een goede conditie, frisse lucht, afwisseling en sociale contacten. Maar het is wel zaak een aantal spelregels in de gaten te houden. Zodat het wandelen op een veilige en prettige manier gebeurt en zowel u, uw hond als omstanders geen overlast ondervinden.

Houd rekening met (bange) mensen en andere honden

Niet iedereen is even gecharmeerd van honden, of is er zelfs ronduit bang voor. Wat in uw ogen het schattigste dier op aarde is, kan andere mensen of honden angst aanjagen. Zorg er daarom voor dat u uw hond bij u houdt als in de buurt van anderen komt. Luistert uw hond slecht, lijn hem dan aan, zodat hij niet onbedoeld te dicht in de buurt bij anderen kan komen. Laat uw hond sowieso alleen los in een losloopgebied. Daar is iedereen er meer op bedacht. Ziet u dan toch een aangelijnde hond aankomen, doe uw hond dan ook even aan de riem. Het andere dier kan met een goede reden aangelijnd zijn, zoals ziekte of gedragsproblemen. Soms hebben ze dan ook een speciaal teken aan hun riem of halsband om dit duidelijk te maken. Meer aandachtspunten:

  • Reageert uw hond agressief naar mensen of honden, laat hem dan wennen aan een muilkorf tijdens het uitlaten. Zo beschermt u zowel anderen als uw eigen hond.
  • Kleine kinderen kunnen als een magneet werken op honden. Ziet u kleine kinderen aankomen, houd uw hond dan bij u. Uw hond is misschien gewend aan kinderen, maar andersom hoeft dat niet het geval te zijn.
  • Wandelt u in een natuurgebied, dan is het ook belangrijk om uw dier aangelijnd te houden. Zodat de dieren die daar leven niet verstoord of opgejaagd worden.
  • Ziet u iemand met een hulphond, zorg dan dat uw hond dat dier niet benadert, zodat hij ongestoord zijn werk kan doen.

Ruim uitwerpselen op tijdens het uitlaten

Het is eigenlijk vanzelfsprekend, maar heeft uw hond gepoept, ruim dit dan achter hem op. Zodat de omgeving schoon blijft en anderen er niet ongevraagd mee in aanraking komen.

Gebruik de riem op de juiste manier

Wilt u uw hond meer vrijheid geven, maar liever niet los laten lopen, dan kan een rollijn een uitkomst zijn. Deze kan echter beter niet in een druk gebied gebruikt worden. Dan kan uw hond zomaar de weg of een fietspad op rennen of verstrikt raken met de lijn van een andere hond. Ook kan de lijn onbedoeld om of tussen de benen van anderen terecht komen, wat ook niet erg gewaardeerd zal worden. Houd de lijn dus kort op de drukke plekken of gebruik toch liever een normale riem. Een bijkomend nadeel van een hond aan een lange lijn uitlaten is dat u sowieso minder controle houdt en goed communiceren moeilijker wordt.

Wilt u uw hond met een andere hond laten spelen, zorg dan dat ze niet aangelijnd zijn. Grote kans dat de lijnen in al het enthousiasme verstrikt raken en mochten de dieren dan ruzie krijgen, kunt u ze niet makkelijk uit elkaar halen. Heeft u een teefje dat loops is, wandel dan niet in een losloopgebied, dat is vragen om problemen.

Aandacht voor uw hond tijdens het uitlaten

Uw hond merkt het als u er met uw gedachten niet bij bent of meer met uw telefoon bezig bent dan met de wandeling. Daardoor verplaatst hij zijn aandacht van u naar de omgeving om hem heen. Dit kan ervoor zorgen dat u sneller de controle verliest en in sommige situaties te laat ingrijpt. Geef uw hond daarnaast voldoende tijd om onderweg te snuffelen en trek hem niet steeds meteen met u mee als hij even de geurtjes in zich opneemt. Dit soort momenten vormen een welkome prikkel en afwisseling voor als hij verder veel thuis zit. Neemt hij wat al teveel tijd, spoor hem dan met uw stem aan om mee te lopen, in plaats van aan de riem te trekken.

hond
Lees ook: Welke hond past bij u? Tips voor het kiezen van de perfecte hond

Maak meerdere wandelingen

Er zijn meerdere redenen waarom een hond moet worden uitgelaten. Waarvan de belangrijkste is dat hij zijn behoefte kan doen. Daarom moet u verspreid over de dag meerdere keren op pad, in de ochtend, middag en avond. In elk geval dus minstens 3 keer. Uw hond gaat liever meerdere keren kort, dan 1 keer lang naar buiten. Doe dit overigens liever niet direct nadat hij gegeten heeft, om geen risico te lopen op een maagtorsie. Buiten het doen van zijn behoefte is het voor een hond ook belangrijk dat hij tijdens het uitlaten kan bewegen, snuffelen en andere mensen en honden kan ontmoeten.

Communiceren en belonen tijdens het uitlaten

Uit de toon van uw stem kan uw hond een hoop opmaken. Spreek hem streng toe om hem te leren wat hij niet mag doen en spreek hem juist bemoedigend toe als hij iets goed doet. Terwijl uw hond netjes aan de lijn leert lopen, kunt u hem af en toe belonen met een extra aai of lekker hapje als een hondensnoepje of wat brokjes. Sommige mensen gebruiken hier ook wel de klikkertraining voor. In dit geval wordt een klikker gebruikt om de momenten dat de hond zich goed gedraagt te benadrukken. Waarna hij een beloning krijgt.

Houd rekening met de weersomstandigheden

Zowel bij heel koud als heel warm weer uw hond uitlaten kan voor problemen zorgen. De poten van een hond zijn het zwakke punt als de temperatuur erg laag of juist hoog is. In een eerder artikel vertellen we waar u op moet letten bij het wandelen met uw dier bij strenge kou. En waar u tijdens hitte rekening mee moet houden. Zorg er verder voor dat uw hond goed zichtbaar is als het donker is. Een reflecterende riem of een (fiets)lampje maakt zijn wandeling een stuk veiliger.

(Bron: LICG, RTL Nieuws, InfoNu.nl, wikiHow, My Happy Pet, Dierapotheker, archief)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Martin Duijf says:

    UItwerpselen opruimen? En hoe zit het met de urine? En het pissen tegen eigendommen van andere mensen?
    Hondenbezitters zijn gewoon asociaal. Laten de honden hun behoeften doen bij de woningen van andere mensen, pissen op het trottoir en tegen de spullen van andere mensen.

    Yootje says:

    Hondenpoep moet opgeruimd worden maar paardenpoep niet ? Wil het best wel opruimen maar vaak is er geen afvalbak te vinden en om nou de hele wandeling met een gevuld poepzakje te moeten lopen, nee……

    Coboo says:

    Nou, ik zou niet alle hondenbezitters asociaal willen noemen meneer Duijf. Maar inderdaad er zijn mensen zich nergens wat van aan trekken. Dat zijn niet alleen de hondenbezitters. Als ik de ronde doe met de hond dan wilt u niet weten wat ik aan legen blikjes, papierenzakken, chips zakken en ander afval tegen kom. Normen en waarden vervagen. Dit heeft ook te maken met een stuk opvoeding.
    En nee, ik ga niet met de hond langs huizen lopen, of in de stad daar doe ik hm geen plezier mee. Wil ik zelf ook niet.
    Maar alles wordt zo vol gebouwd dat er weinig plekken meer over zijn waar je een hond nog fatsoenlijk kunt uit laten. Ik heb geluk dat ik op het platteland woon maar dat heeft niet iedereen. Maar dat een ander verhaal. Neemt niet weg dat hondenbezitters de poep gewoon op moeten ruimen.