gekke 5 minuten

Dit is waarom uw kat zijn gekke 5 minuten heeft

Veel katteneigenaren zullen het herkennen, de gekke 5 minuten van hun dier. Hierbij verandert de meest rustige kat opeens in een furie, die wild door het huis heen rent. Waar komt dit gedrag vandaan?

Gekke 5 minuten als ontlading

Met de oren naar achteren en een wilde blik in de ogen de trap met veel kabaal en zo snel mogelijk op en af rennen. Over de klimpaal heen op de bank springen, daarbij liefst half het baasje meenemend. En met een rotvaart de bochten om en het hele rondje nog een paar keer herhalen. Waar komt deze explosie van energie vandaan? Er wordt aangenomen dat (huis)katten dit doen om hun overtollige energie kwijt te raken en hun jachtinstinct te bevredigen. In huis kunnen zij dit maar deels kwijt en dat moet er af en toe uit. Een letterlijke ontlading dus. Het is daarom het meest te zien bij katten die niet of weinig buiten komen.

katten
Lees ook: Gezichtsuitdrukkingen van katten lastig te interpreteren. Hoe goed bent u er in?

Welk moment van de dag?

Wanneer een kat laag over de grond door het huis ‘vliegt’ beeldt hij zich hoogstwaarschijnlijk in dat er iets te jagen valt. Omdat katten vooral graag tijdens de schemering jagen, is er een grote kans dat zijn gekke 5 minuten in de ochtend- of avondschemering vallen, maar het kan op elk moment van de dag voor komen. Helaas ook midden in de nacht. Het is dan zaak om hier geen aandacht aan te besteden, zodat hij hopelijk snel weer tot rust komt en u verder kunt slapen.

Spelen om verveling te voorkomen

U voorkomt dat uw kat zich teveel verveelt door regelmatig met hem te spelen. Speel bijvoorbeeld elke ochtend en namiddag met uw dier, zodat ze hun jachtinstinct ook op die manier kwijt kunnen. Regelmatig spelen houdt uw huisdier ook fitter. Bij dieren die in huis leven neemt het spiervolume namelijk eerder af en worden de gewrichten stijf. Geef hem naast verschillende soorten speeltjes ook af en toe de beschikking over onverwachtse zaken. Zoals een lege doos of papieren zak. Knip van tassen of zakken eventuele handvatten af, zodat hij daar niet in verstrikt kan raken.

kat krabben meubelstukken
Lees ook: Dit is waarom uw kat aan meubelstukken krabt

Feline hyperesthesie syndroom

Merkt u dat uw kat buiten zijn gekke 5 minuten ook op andere momenten wild gedrag vertoont, overleg dan zo nodig met uw dierenarts. Dit kan namelijk ook door gezondheidsproblemen veroorzaakt worden, zoals parasieten, epilepsie of rugproblemen. Een dier laat dan vaak onverwachte en onwillekeurige huidtrekkingen en spierkrampen zien. De verzamelnaam voor dergelijk gedrag is Feline hyperesthesie syndroom.

Na de kattenbak

Ook nadat katten op de kattenbak geweest zijn willen ze nog wel eens als een gek in het rond gaan rennen. Dit komt voornamelijk voor nadat ze gepoept hebben en vrijwel nooit na het plassen. Op zich is dit normaal kattengedrag, maar houd in de gaten dat het niet voortkomt uit pijn, afwijkende ontlasting of stress. En neem bij twijfel contact op met uw dierenarts.

In een eerder artikel beschrijven we nog meer wetenswaardigheden over katten, zoals kopjes geven, spinnen en het afdwingen van aandacht.

(Bron: Libelle, Hart voor Dieren, Praktijk voor kattengedrag, Kattenweetjes, archief)

Geef een reactie