Hoe krijgt u verkleurde witte sokken weer stralend wit?

Witte sokken die grauw zijn geworden? Zo maakt u ze weer stralend wit

Witte sokken hebben we het liefst stralend wit. Maar naar verloop van tijd kleuren ze vaak wat grijs, grauw of geel. Er zijn manieren om uw sokken dan weer wit te krijgen.

Waarom verkleuren witte sokken?

Voordat we naar het schoonmaken gaan, leggen we eerst uit waarom witte sokken zo snel verkleuren. Dat komt deels doordat ons lichaam zweet en vet afgeeft. Als dat diep in de sokken komt, wordt het geel. Net zoals dat onder uw oksel kan gebeuren.

Daarnaast speelt mee hoe goed u gescheiden wassen draait (dus geen witte sokken bij andere kleuren wassen) en u hard of zacht water heeft. Ook achtergebleven wasmiddel kan ervoor zorgen dat witte sokken verkleuren.

Sok gaten slijtplekken
Lees ook: Gaten of slijtplekken in uw sokken: hoe voorkomt u het?

Witte sokken weer wit krijgen met citroen

Citroen heeft een hoge zuurgraad en is daardoor een natuurlijk bleekmiddel. Er zijn 2 manieren om dit te gebruiken. Pak een emmer met water en doe hier een in stukken gesneden citroen in. Kant-en-klaar citroensap werkt ook. Leg hier de sokken in. Laat ze een paar uur tot een nacht (afhankelijk van hoe vies en grauw ze zijn) weken. Knijp het ergste vocht eruit en was vervolgens in de machine.

Of zet een (ruime) pan met kokend water op de kookplaat. Voeg hier schijfjes citroen of kant-en-klaar sap aan toe. Leg de sokken in het citroenwater en laat 10 minuten doorkoken. Haal met een knijptang uit de pan en knijp het ergste vocht eruit. Laat iets afkoelen en knijp met de handen (wanneer mogelijk) nog wat extra vocht eruit. Was vervolgens zoals u normaal ook doet.

Meer schoonmaken met citroen

Baking soda om verkleuring weg te krijgen

Een andere manier om uw verkleurde sokken weer wit te krijgen is met baking soda. Vul een emmer met warm water. Voeg hier wat baking soda aan toe. Leg de witte sokken erin en laat een paar uur weken. Was daarna in de machine. Soms wordt geadviseerd om hierna nog wat azijn in de wasmachine toe te voegen. Maar wees hier voorzichtig mee. We leggen in onderstaand artikel uit waarom.

Azijn in de wasmachine
Lees ook: Azijn in de wasmachine, deze voor- en nadelen heeft dat

Tabletten om een kunstgebit mee schoon te maken

Heeft u of uw partner een kunstgebit? Dan kunt u de tabletten daarvoor ook gebruiken om uw sokken weer wit te krijgen. Die zijn namelijk ook handig om dit soort vlekken te verwijderen. Voeg zo’n tablet toe in de wasmachine en was verder zoals u normaal ook doet.

Ossengalzeep om weer witte sokken te krijgen

Heeft u ossengalzeep in huis? Wrijf hiermee dan op de vlekken of de verkleurde gebieden. Dit helpt overigens ook om verkleurde witte schoenen weer schoon te krijgen. Er is ook een vloeibare variant. Deze kunt u in het wasmiddelbakje van de wasmachine gieten. Was vervolgens de witte sokken in een normaal wasprogramma.

(Bron: archief, Margriet, Omoda, Libelle, Marja Middeldorp. Foto: Shutterstock)  

Geef een reactie