Sok gaten slijtplekken

Gaten of slijtplekken in uw sokken: hoe voorkomt u het?

Als u een paar jaar doet met uw sokken, zien ze er natuurlijk niet meer uit als nieuw. Hoe kunt u voorkomen dat uw sokken gaten of slijtplekken vertonen? En als het tóch gebeurt, wat kunt u er dan aan doen?

Hoe ontstaan gaten of slijtplekken in uw sokken?

Dat heeft in 1e instantie te maken met het materiaal van uw sokken. Katoenen sokken gaan lang mee en kunnen goed tegen vocht. Met polyester en polyamide daarentegen kunt u over het algemeen minder lang vooruit. Wol absorbeert vocht, maar is moeilijker om te wassen. Een algemene tip, welk materiaal sokken u ook heeft: was ze wel in de wasmachine, maar doe ze niet in de droger.

Daarnaast is het belangrijk dat uw sokken niet te groot of te klein zijn én dat uw schoenen goed zitten. Of u nu te strakke of juist te wijde schoenen heeft, het is allebei niet goed voor uw sokken. Als uw schoenen te strak zitten, ontstaat er extra druk op uw sokken en slijten ze sneller. En als uw schoenen te wijd zitten, bewegen uw sokken tegen de binnenkant van uw schoenen. Dan ontstaat er wrijving en dat zorgt voor slijtage. En slijtplekken kunnen gaten worden, vaak bij de hak of één van de tenen.

besparen
Lees ook: Besparen zoals vroeger, zo doet u dat

Hoe voorkomt u gaten of slijtplekken in uw sokken?

Door kritisch te kijken naar het materiaal van uw sokken en de pasvorm van uw schoenen dus. Daarnaast kan het een hoop schelen als u uw voeten goed verzorgt. Als u regelmatig uw teennagels knipt en eelt op uw voeten tijdig verwijdert (of laat verwijderen), is dat beter voor uw sokken. Het kan ook geen kwaad om eventuele droge hielen of hielkloven in de gaten te houden.

Zorg er ook voor dat uw sokken goed zitten. Als u ze niet te strak optrekt en als uw hielstuk ook daadwerkelijk bij uw hiel zit, zet u er minder spanning op. En als u binnenshuis uw schoenen uitdoet, kunt u beter slippers of pantoffels dragen. Zo maken uw sokken minder contact met de vloer. Tot slot kunt u eens proberen om af te wisselen met links en rechts. Als u tenminste geen paar met een specifieke linker- en rechtersok heeft.

Wat kunt u doen tegen gaten of slijtplekken in uw sokken?

Maar als uw sokken alsnog gaan slijten, bent u heus niet de enige. Wollen sokken zijn te repareren. Als u handig bent met naald en draad, kunt u kiezen voor een klassieke reparatiemethode: de sok stoppen. Dit doet u door de sok strak te spannen, om vervolgens met verticale en horizontale weeflijnen het gat te dichten. Onderstaande video kan u hiermee op weg helpen.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Voor katoenen kleding kunt u aan de slag met opstrijkbare katoenen reparatiedoeken. Hiermee kunt u gaten en scheuren in t-shirts of overhemden repareren, met behulp van een strijkijzer. Misschien ook een idee als u een gat in uw katoenen sokken heeft?

(Bron: Beenmode, Sokkenenzo, Liebo, Soque, De Standaard, Landleven, Bink Fournituren. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

  JaapRtm1 says:

  Klopt helemaal, goedkope sokken zijn vaak snel weer stuk. Maar let ook op uw nagels, telang, of te scherp, goed onderhouden. En iets betere sokken kopen, is mijn advies.

  Ton Voorn says:

  Helemaal mee eens JaapRtm1

  Riny6 says:

  mijn sokken gaan meestal kapot op de hakken en dat komt door het eelt. Daarom ga ik 1x per maand een half uur in het voetenbadje, waarna mij vrouw met een scherp schelmesje het eelt afschraapt