wasmachine reinigen

De wasmachine reinigen, zo maakt u hem het beste schoon

Om de was goed schoon te krijgen, is het nodig de wasmachine zelf ook af en toe te reinigen. Anders kan het gebeuren dat het apparaat gaat stinken en de was er niet schoner op wordt, maar juist viezer. Bekijk onze tips.

Vetluis

In combinatie met bacteriën kunnen restjes wasmiddel zorgen voor een muffe geur in de wasmachine. Ook kan er dan vetluis ontstaan. Daarbij gaat het niet letterlijk om luis, maar een vettige substantie die in de machine achterblijft door het wassen. Het ontstaat doordat huidvet en -schilfers samenklonteren met onoplosbare stoffen uit het wasmiddel. Wanneer er dan wordt gewassen, laat een deel van die laag los en dat verspreidt zich over de was. Hieronder vindt u tips om dat te voorkomen of op te lossen.

Afwisselen met wasmiddel

Wissel ten 1e af met wasmiddel. Alle soorten wasmiddelen hebben zo hun eigen voor- en nadelen en door ze af te wisselen, profiteert u van alle gunstige eigenschappen. Door bijvoorbeeld de handdoeken en het beddengoed met waspoeder te wassen, op een hogere temperatuur, wordt de was beter schoon en wordt de wasmachine ook meteen gereinigd. Fijnere was kunt u dan met een vloeibaar wasmiddel wassen, op een lagere temperatuur. De wasmiddelen kunt u af en toe afwisselen met 2 vaatwastabletten, die u in het zeepbakje doet. Laat de trommel dan leeg en was op 90 graden. Vanwege de ontvettende werking van de vaatwastabletten wordt de binnenkant van de wasmachine effectief gereinigd.

Let er verder op dat u niet te veel wasmiddel gebruikt. Dat zorgt er niet voor dat de was schoner wordt, integendeel zelfs. Daarbij kan het voor onfrisse geuren zorgen. Gebruik daarom bij voorkeer de doseerdop of het afmeetbekertje om te bepalen hoeveel wasmiddel u nodig heeft. Gebruikt u waspods, zorg er dan voor dat de trommel vol genoeg zit, want dit is een erg geconcentreerd wasmiddel.

Op hogere temperatuur wassen

Wast u uw was doorgaans op lage temperaturen, dan werkt het goed om zeker 1 keer per maand een was op een hogere temperatuur te draaien. Minstens op 60 graden, maar 90 graden is nog beter. Dit spoelt de leidingen schoon, waar allerlei vuil en kalk achter kan blijven. U hoeft geen was mee te laten draaien als u dit doet. Maar door wel wasgoed mee te wassen, wordt de trommel ook goed schoongeveegd. Wat ook werkt, is een kopje soda (geen baking soda) of natuurazijn mee wassen. Doe dit in de trommel en niet in de zeeplade. Gebruik hiervoor nooit schoonmaakazijn en gebruik het met mate, dus niet elke maand. Want het kan de rubbers beschadigen. Lees ook het artikel Azijn in de wasmachine, deze voor- en nadelen heeft dat.

De Consumentenbond tipt daarnaast om af en toe een beetje waspoeder voor witte was te gebruiken. Dit bevat zuurstofbleekmiddel en gaat micro-organismen tegen. Komt de was na 1 keer nog steeds stinkend uit de machine, herhaal dit proces dan (meerdere keren).

wasmachine
Lees ook: Maakt uw wasmachine veel lawaai? Deze 7 dingen kunnen de oorzaak zijn

Onderdelen reinigen

Verschillende onderdelen in de wasmachine kunnen vuil herbergen en worden makkelijk vergeten tijdens een schoonmaaksessie. Denk er daarom aan om regelmatig de zeeplade en rubbers af te nemen met een reinigingsdoekje. Vaak mag het zeepbakje overigens in de vaatwasser. Neem ook de holte mee waar het bakje in zit; daar blijft ook vaak vuil achter. Laat de lade (net als de deur) na gebruik altijd open staan, dit voorkomt luchtjes en vochtophopingen. Kijk ook de zeven en filters na. Vergeet daarnaast het klepje aan de voorzijde van de wasmachine niet. Het filter dat daar achter zit, moet zeker eens in de 6 maanden schoongemaakt worden.

Extra spoelen

Veel wasmachines bieden de mogelijkheid om extra te spoelen. Door dit eens in de zoveel tijd te doen, spoelen eventuele resten wasmiddel beter weg. Dit is vooral aan te raden wanneer u vaak een kort programma draait. Dat kan dat er namelijk voor zorgen dat er onvoldoende wordt gespoeld, waardoor er zeepresten achterblijven.

Raadpleeg de gebruiksaanwijzing

In de gebruiksaanwijzing van de wasmachine staan vaak ook nog goede tips over het reinigen. Ook hebben de meeste machines de optie om een speciaal reinigingsprogramma te draaien. Waarbij u dan ook een speciale wasmachinereiniger kunt gebruiken. Door dit eens in de zoveel tijd te doen, onderhoudt u uw machine goed en kunt u genieten van een echt schone was.

(Bron: Archief, Consumentenbond, RTL Nieuws, VT Wonen, Cleanipedia, AEG, Expert, HG. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie