Gele zweetvlekken

Gele zweetvlekken in witte kleding verwijderen en voorkomen

Witte of lichte kleding blijft niet altijd even mooi, zo kunnen gele zweetvlekken flink ontsierend werken. En die vlekken gaan er ook niet altijd even eenvoudig weer uit. We vertellen hoe u ze het beste kunt verwijderen en hoe u ze kunt voorkomen.

Zo ontstaan gele zweetvlekken

Gele zweetvlekken in lichte kleding ontstaan doordat de proteïnen in zweet in contact komen met chemicaliën en aluminium in deodorant. Het beste werkt is het om de vlekken zo snel mogelijk te verwijderen. Blijven ze er langere tijd in zitten, dan wordt het steeds lastiger. Over het algemeen zijn wasmiddelen die bedoeld zijn voor witte kleding vrij goed in het verwijderen van de vlekken, maar soms is er meer nodig. Er zijn dan verschillende middeltjes die u daarvoor kunt gebruiken. Let wel op met kwetsbare soorten textiel en bekijk altijd het wasvoorschrift. Probeer het bij twijfel eerst uit op een onopvallend stukje van de stof. Zijn de vlekken na het behandelen nog niet helemaal verdwenen, stop het kledingstuk dan niet in de droger en strijk het ook niet, aangezien ze er door de warmte dan nog lastiger uit te verwijderen zijn.

Witwasmiddel

Zoals gezegd verwijderen wasmiddelen voor witte was gele zweetvlekken over het algemeen vrij doeltreffend. U verhoogt de kans op succes, door het wasmiddel direct op de vlek aan te brengen en het een half uur in te laten trekken. Spoel het vervolgens goed uit en was zo nodig mee met een witte was.

Baking soda

Maak met een beetje water een dik papje met baking soda (zuiveringszout) en smeer de vlek hiermee in. Laat dit een paar uur intrekken en was het kledingstuk vervolgens in de wasmachine. Door de vlek voor het wassen ook nog met een beetje wasmiddel in te wrijven, verdwijnt die nog beter.

Groene zeep

Smeer de gele zweetvlekken in met groene zeep en laat het een paar uur intrekken. Spoel het vervolgens uit en was in de wasmachine.

Vetvlekken
Lees ook: Vetvlekken of olie verwijderen uit kleding en het tafelkleed

Glansspoelmiddel werkt ook tegen gele zweetvlekken

Dit middel is eigenlijk voor de vaatwasser bedoeld, maar blijkt ook erg effectief te zijn tegen gele zweetvlekken in kleding of bijvoorbeeld een dekbedovertrek. Let wel op met gekleurde kleding, want die kan door het middel verbleken. Witte kleding kunt u met het glansspoelmiddel insmeren, waarna u het een aantal uur laat inwerken. Daarna kunt u het in de wasmachine wassen.

Citroen

Meng een gelijk deel citroensap met water en wrijf de gele zweetvlekken er mee in. Laat dit intrekken en was het kledingstuk vervolgens in de wasmachine.

Bleek

In het geval van compleet witte kleding kunt u die weken in water met een flinke scheut bleek. Spoel het vervolgens wel goed uit, zodat de bleek niet blijft doorwerken en gebruik deze methode niet te vaak, aangezien de kleding dan kan worden aangetast. Draag liefst handschoenen, om uw handen te beschermen.

gele zweetvlek

Azijn

Meng 1 deel water en 1 deel witte azijn en spuit dit met een plantenspuiter op de gele zweetvlekken of drenk de vlekken er mee in. Laat een paar uur intrekken en was het kledingstuk vervolgens in de wasmachine. Deze methode werkt ook om grijze zweetvlekken uit zwarte kleding te krijgen.

Zweetvlekkenverwijderaar

Er zijn ook speciale zweetvlekkenverwijderaars te koop. Deze zijn vooral doeltreffend in het geval van oudere zweetvlekken, die met andere middelen niet meer te verwijderen zijn.

witte schoenen
Lees ook: Witte schoenen schoonmaken en schoon houden

Gele zweetvlekken voorkomen

Door niet teveel deodorant te gebruiken en die voordat u zich aankleedt, goed te laten opdrogen, kunt u een groot deel van de vlekken voorkomen. Ook kunt u kiezen voor een deodorant zonder aluminium. Daarnaast zijn kledingstukken van natuurlijke materialen, zoals katoen en linnen, minder vatbaar voor gele zweetvlekken dan die van synthetische stoffen, zoals nylon en polyester. Door een ander kledingstuk onder het witte kledingstuk te dragen kunt u het ook tegen vlekken beschermen. En tenslotte is het verstandig om na een keer flink zweten de kleding zo snel mogelijk na het dragen te wassen, zodat de vlekken zich niet verder kunnen ontwikkelen.

(Bron: Radar, HG, Plein, Cleanipedia. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie