vlekken

Vlekken verwijderen van geverfde muren: bekijk de tips

Geverfde muren, vooral in lichte tinten, lijken soms wel vlekken aan te trekken. Niemand zit erop te wachten dan opnieuw met de verfrollers aan de slag te gaan, maar gelukkig is dat ook lang niet altijd nodig. Er zijn verschillende manieren om verse en wat minder verse vlekken te verwijderen. Bekijk onze tips.

Afwasbare verf

Denkt u erover binnenkort uw muren te verven, kies dan voor een verfsoort die gemakkelijk schoon te maken is. Met afwasbare verf voorkomt u vlekken niet, maar het is in elk geval goed te reinigen als het toch gebeurt.

Verwijder vlekken liefst zo snel mogelijk

Tijdens het koken is het maken van vlekken snel gebeurd. Spetters vet of rode saus willen nog weleens op een muur terecht komen. Het beste is die spetters meteen te verwijderen. Gebruik daarvoor in 1e instantie een stukje keukenpapier en werk het zo nodig na met een licht nat vaatdoekje met een drup afwasmiddel. Het is afhankelijk van de gebruikte muurverf hoe nat u de muur kunt maken. Bij wat mindere kwaliteit verfsoorten zal vocht achteraf vrijwel altijd een zichtbare plek achterlaten. Bij kwalitatief hoogwaardige of watervaste verfsoorten zal dit niet of veel minder optreden.

Niet teveel druk uitoefenen

Of u nou keukenpapier, een vaatdoekje of een spons gebruikt, de kunst is niet te hard te drukken bij het verwijderen van een vlek. Dep of wrijf voorzichtig over de vlek heen, om te voorkomen dat er een glimmende plek achterblijft. Dat is vooral in het geval van matte muren het geval.

Hardnekkige vlekken verwijderen met afwasmiddel of baking soda

Verdwijnt een vlek niet met keukenpapier of een licht nat vaatdoekje, maak dan een sopje met afwasmiddel en maak met een spons kleine, ronddraaiende bewegingen over de vlek. Ook baking soda kan effectief zijn. Maak daarvoor een papje met 250 ml warm water en 200 gram baking soda. Of halveer dit als u maar weinig nodig heeft. Smeer dit papje op de vlek en laat het goed drogen. Wanneer het opgedroogd is kunt u het met een natte vaatdoek verwijderen.

Zout tegen wijnvlekken

Bedek een wijnvlek met zout en houd het op zijn plek door er een stuk karton of papier overheen te plakken met schilderstape. Heeft dit onvoldoende effect, giet dan een klein beetje bruisend bronwater over de plek. Door het koolzuur lukt het vaak goed de wijnvlek los te weken. Dep voorzichtig na met een vochtige doek.

Schoonmaakdoekjes tegen vette vlekken

Vochtige schoonmaakdoekjes kunnen ook gebruikt worden om (vooral vette) vlekken weg te krijgen. Zoals bijvoorbeeld afdrukken van vette vingens. De doekjes hebben namelijk een ontvettende werking. Gebruik wel doekjes zonder bleekmiddel, anders kunnen ze de kleur van de verf aantasten.

Tandpasta

Vlekken op een witte muur kunt u aanpakken met een beetje tandpasta. Tip de plekken aan met een vochtige doek en een beetje tandpasta. Vaak trekken de vlekken dan vanzelf weg. Dep eventueel na met een licht vochtige doek of spons. Ook handig als u gespetterd heeft met koken.

Azijn

Maak een mengsel van 50 procent water en 50 procent azijn. Vul hier een plantenspuit mee en spuit het mengsel op de vlekken. Laat het 5 minuten inwerken en verwijder het vervolgens met warm water en droog na door de plek met een handdoek te deppen.

Gummetje

Sommige vlekken laten zich verwijderen met een gum. Zorg wel dat deze schoon is, zodat er geen potloodresten voor in de plaats achter blijven op de muur. En druk ook zeker niet te hard, om glimmende plekken te voorkomen.

Vlekkenverwijderaar of bijwerksprays

Wilt u niet met sopjes of huis-tuin-en-keuken-middelen aan de slag, dan zijn er ook producten op de markt om vlekken te verwijderen of sprays, die u kunt gebruiken om vlekken of spetters bij te werken. Het is dan wel zaak dat het om precies dezelfde kleur gaat.

Test het uit

Voor alles geldt: twijfelt u of uw schoonmaakmethode geschikt is voor de muurverfsoort, probeer het dan eerst uit op een plek die niet in het zicht ligt.

(Bron: RTL Nieuws, 24Kitchen, InfoNu.nl, archief)

Geef een antwoord