Verf

Van kleding tot vloer: zo verwijdert u verf

Gaat u aan de slag met verf? Dan kunnen er verfspetters op de vloer, muren of uw kleding terechtkomen. Met onderstaande tips die wij voor u verzameld hebben kunt u deze in veel gevallen weer verwijderen. 

Kleding

Komt er per ongeluk verf op uw kleding? Controleer dan eerst wat voor verf u heeft gebruikt. Is deze op waterbasis, dan kunt u het kledingstuk uitspoelen en de vlek daarbij boenen met een oude doek. Doe dit als de vlek nog nat is, dus wacht niet te lang. Is de verf op oliebasis? Drenk dan een oude doek in terpentine en bewerk de vlek er zo snel mogelijk mee. Was het kledingstuk daarna in de wasmachine. Niet alle kleding kan even goed tegen terpentine dus pas daar wel mee op. Gaat het om reeds opgedroogde olieverf, dan is die lastiger te verwijderen. Probeer er dan voorzichtig zoveel mogelijk van te verwijderen door er met een mesje overheen te schrapen. Soms lukt het ook om de verf er grotendeels af te krijgen met een stukje tape, dat u op de vlek plakt en er vervolgens vanaf trekt. Dep het restant van de vlek met een doek met wat terpentine en was de kleding tenslotte in de wasmachine.

Verf op metaal of hout

Wanneer u verf morst op metaal of hout, kunt u dit op verschillende manieren schoonmaken. In 1e instantie kunt u de verf zo snel mogelijk verwijderen met een doek. Bij verf op oliebasis kunt u de doek eerst in de terpentine dopen. Lukt het hiermee niet, dan kunt u kiezen voor een afbijtmiddel. Laat het middel licht intrekken en haal de verf vervolgens weg met een plamuurmes of krabber. Het is wel een agressief middel, dat metaal en hout kan aantasten, dus het is niet voor alle ondergronden geschikt. Ook kunt u schuurpapier gebruiken. Door de wrijving wordt de verf verwarmd en laat de verf eenvoudiger los. Waarna u dit kunt wegkrabben. Wees hier voorzichtig mee, want er kunnen krassen ontstaan op het materiaal waarvan u de verf verwijdert. Bij onbehandeld hout trekt de verf vaak diep in en is het niet altijd meer weg te krijgen. U kunt het proberen door het oppervlak zacht met schuurpapier te schuren. Anders kunt u nog beslissen om het hout te verven in een gewenste kleur.

muurverf
Lees ook: Zo berekent u hoeveel muurverf u nodig heeft

Glas

Bij het verwijderen van verf op glas is er een verschil in de methode wanneer dit droog of nog nat is. Is de verf nat? Dan kunt u deze wegpoetsen door een oude doek met terpentine te gebruiken. Maak daarna het glas droog met een schone doek. Als de verf is opgedroogd, kunt u het best een glaskrabber of plamuurmes gebruiken om de spetters te verwijderen.

Muur

Heeft u per ongeluk op de muur gemorst? Dan zijn er verschillende manieren om dit op te lossen. Het is alleen helaas wel zo dat de muur vaak wat oplicht op de plek van de vlek. Vooral in het geval van mat geverfde muren. Probeer daarom zo min mogelijk druk uit te oefenen bij het deppen op de vlek. Ook kan het in poriën en hoekjes terecht komen, wat het lastig maakt om te verwijderen.

Nog natte verf op basis van water kunt u grotendeels opdeppen met keukenpapier. Gebruik steeds nieuwe velletjes, net zolang tot de verf helemaal opgenomen is. In het geval van een poreus ondervlak wordt het lastiger, maar dan lukt het soms door de vlek met een microvezeldoekje en warm water licht vochtig te maken. Dep er vervolgens met een droge doek op, om zoveel mogelijk van de verf op te zuigen. Bij olieverf dept u eerst weer met keukenpapier en dept u vervolgens met een doekje en een beetje terpentine de rest op. Bij bijvoorbeeld kunststof behang kan terpentine het materiaal wel soms beschadigen en krijgt u niet altijd het gewenste effect.

Is de verf reeds opgedroogd, dan kunt u het met een verfkrabber of plamuurmes verwijderen, afhankelijk van de ondergrond. Bij bijvoorbeeld behang zal het lastig worden. Vervolgens kunt u de plek afnemen met water in het geval van verf op waterbasis. Anders kunt u terpentine proberen om de rest weg te krijgen. Dit lukt zeker niet altijd, maar het is het proberen waard.

vlekken
Lees ook: Vlekken verwijderen van geverfde muren: bekijk de tips

Vloer

Zitten er spetters op de vloer? Dan kunt deze, indien nat, weghalen met een vochtige doek. Is de verf al droog? Bij een tegelvloer kunt u dit verwijderen met behulp van een doek met terpentine of een schraper. Bij laminaat en andere vloersoorten kunt u het best gebruikmaken van olijfolie en bij een houten vloer is schuurpapier een optie. Op laminaat is schuurpapier af te raden, want dat kan de vloer beschadigen.

Verf op handen

Waarschijnlijk zitten uw handen achteraf onder de verfspetters. Deze krijgt u meestal vrij snel weg met water en zeep, wanneer de verf op waterbasis is. Anders helpt het meestal de handen goed in te smeren met plantaardige olie, zoals olijfolie. Even laten intrekken en afwassen met water en zeep. Lukt dit niet? Dan kunt u een handcleaner gebruiken. Deze werkt ook bij het verwijderen van olie, inkt en teer op uw handen. Terpentine kan ook, maar is niet zo goed voor uw huid.

(Bron: Verf.nl, Verfcompleet.nl, onlineverf.nl, Verfwinkel.nl, RTL Nieuws, Gereedschapcentrum.nl, klusplanet.nl, wikiHow. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie