azijn

Hier kunt u de verschillende azijnsoorten voor gebruiken

Azijn kent veel verschijningsvormen, maar welke azijn gebruikt u nu precies voor wat? Wij lichten een aantal populaire soorten uit en vertellen u waarvoor u het kunt gebruiken.

Schoonmaakazijn

De naam zegt het al: met schoonmaakazijn kunt u schoonmaken. In huis, wel te verstaan, want schoonmaakazijn dient u niet te gebruiken om het onkruid dood te maken of de groene aanslag van de tegels te verwijderen. “Deze middelen zijn niet beoordeeld op de risico’s als je ze buiten gebruikt tegen groene aanslag”, schrijft voorlichtingsorganisatie Milieucentraal op de eigen website.

Ook binnenshuis kunt u schoonmaakazijn niet overal gebruiken. Zo kunt u er beter geen natuursteen mee reinigen, want het zuur in de azijn kan dit soort steen beschadigen. Ook bij het reinigen van de wasmachine kunt u schoonmaakazijn beter links laten liggen, aangezien het de rubbers kan beschadigen.

Voor ontkalken is schoonmaakazijn dan wél weer ideaal, evenals voor het ontstoppen van de gootsteen.

Natuurazijn

Natuurazijn kunt u zowel gebruiken tijdens het schoonmaken als in de keuken. In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld. Ook bij deze azijnsoort geldt: gebruik het alleen binnenshuis en niet in de tuin.

Appelazijn

Appelazijn is een azijnsoort die u ook kunt kennen als appelciderazijn of cider. Alleen de naam is anders, maar het product hetzelfde. Appelazijn kunt u gebruiken in de keuken als basis voor een dressing of als vervanger van citroensap. Ook gebruiken veel mensen het voor huishoudelijke doeleinden zoals het maskeren van vieze geurtjes.

Wie naar appelazijn zoekt op het internet zal ook veel verhalen voorbij zien komen over dat pure appelazijn drinken helpt om gezond te blijven, maar dat is niet bewezen. Ook zou het behandelen van de huid met appelazijn helpen om de huid jong te houden, maar ook daar is geen hard wetenschappelijk bewijs voor.

appelazijn

Appelazijn kunt u goed in de keuken gebruiken.

Wijnazijn

Witte- en rode wijnazijn zijn ideaal voor in de keuken. Zo kunt u bijvoorbeeld goed gebruiken voor het inmaken van groente of fruit, als smaakversterker in een gerecht of als basis voor een dressing. Hoewel beide wijnazijnen zijn, smaken zij niet hetzelfde. Witte wijnazijn is wat zuurder, terwijl rode wijnazijn een wat stevigere smaak heeft.

Het is overigens niet zo dat alle witte wijnazijn of alle rode wijnazijn precies hetzelfde smaakt. Dat komt omdat er een heel scala is aan witte- en rode wijnazijnen die allemaal een andere druivensoort als basis hebben. In principe zijn er dus net zoveel wijnazijnen als dat er wijnen zijn.

Balsamico

De Italiaanse azijnsoort balsamico is geliefd over de hele wereld. Deze azijn is een echte smaakversterker die u kan toepassen op heel veel soorten gerechten. Zo haalt het de zowel de smaak van vlees of vis als van vruchten naar boven. Om dit voor elkaar te krijgen hoeft u maar een heel klein beetje te gebruiken. U kunt balsamico overigens ook goed gebruiken voor het inmaken van groentes.

(Bron: Albert Heijn, Culy.nl, 24Kitchen, Voedingscentrum, Milieucentraal, Libelle België, Food Delicious)

Geef een reactie