gewoontes-huis-ordenen

Uw huis op orde hebben (en houden)? Met deze gewoontes lukt het

Het kan best een frustrerend gevoel zijn: hoe vaak u ook opruimt, uw huis lijkt nooit echt geordend te zijn. Ondertussen lijken de mensen om u heen alles op orde te hebben. Maar hoe krijgen ze dit voor elkaar? Wij zetten een aantal gewoontes van mensen met een geordend huis op een rij en geven tips.

Iedere dag opruimen

Deze gewoonte klinkt misschien vermoeiend, maar dat hoeft niet zo te zijn. Door iedere dag schoonmaken als deel van uw gewoontes te zien, zal er minder rommel opstapelen op de lange termijn. Denk bijvoorbeeld aan het direct opruimen van uw aanrecht na het koken. Als u deze gelijk schoonmaakt en opruimt, oogt uw keuken meteen wat meer geordend.

Hetzelfde geldt voor de andere kamers, zoals de badkamer. Zo zorgt direct schoonmaken na het douchen al voor een minder grote opstapeling van het schoonmaakwerk. Maak bijvoorbeeld de wanden kort schoon om een ophoping van zeep en schimmel te voorkomen. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om een paar minuten te wijden aan het schoonmaken van uw toilet en wastafel. Door gewoontes als deze op te pakken zult u met weinig inspanning een geordende en schone badkamer hebben.

voegen schoonmaken
Lees ook: Voegen in de badkamer schoonmaken doet u zo

Ongebruikte cadeaus

Een cadeau krijgen is eigenlijk altijd wel leuk. Toch heeft niet iedereen iets aan de cadeaus die ze ontvangen. Vaak worden dit soort cadeaus vanwege het gebaar dan toch bewaard. Een gewoonte die hierbij kan helpen is het weggeven of weggooien van cadeaus die u niet zelf gebruikt. Dit kan u wellicht een slecht gevoel bezorgen, maar onthoud dat de personen die u het cadeau gaven er waarschijnlijk niet meer aan denken.

Door ongebruikte cadeaus weg te geven kunt u er een ander bijvoorbeeld weer blij mee maken. Daarnaast helpt u ook uzelf door niet te veel spullen te bewaren. Dit is namelijk vaak een van de oorzaken van een rommelig huis.

Ongedragen kleding

Vaak bewaren mensen niet alleen ongebruikte cadeaus, maar ook ongedragen kleding. Als dit in uw kledingkast ook het geval is, kunt u dit deel van uw huis op orde krijgen door alle ongedragen kleding weg te geven of weg te gooien. Als u hier een gewoonte van maakt en de andere kledingstukken een vaste plek geeft, zal er minder kans zijn op rommel in uw kledingkast.

Dit geldt ook voor mensen die een aparte winter- en zomergarderobe hebben. Deze worden doorgaans omgewisseld wanneer de seizoenen veranderen. Het hebben van zo’n garderobe zorgt er echter voor dat er altijd een stapel kleding ergens opgeborgen ligt die niet wordt benut. Dit neemt onnodige opslagruimte op, wat ook weer voor rommel kan zorgen. Het scheelt u daarom opruimwerk als uw winter- en zomergarderobes beiden in 1 kledingkast passen. Zo behoudt u overzicht en blijven er geen ongedragen kledingstukken over.

kledingkast
Lees ook: Te kleine of rommelige kledingkast? Zo kunt u hem efficiënt opruimen en inrichten

Afval scheiden

Het scheiden van afval is een belangrijke taak. Veel mensen bewaren hun oud papier, plastic en glas om het op een later tijdstip weg te brengen. Dit kan er echter al gauw ongeordend uit gaan zien. Daarom is het wellicht verstandig om te investeren in een vuilnisbak waarmee u afval kunt scheiden. Als u deze uit het zicht plaatst zal uw ruimte al een stuk netter ogen.

De rommel-la

Bijna elk huishouden zal wel een vorm hebben van de ‘rommel-la’: een lade waar alle overige ‘rommel’ ingestopt kan worden, zodat het niet in zicht ligt. Vaak belanden hier de spullen in die geen vaste plek hebben. Een tip is om deze spullen wel een vaste plek te geven. Overigens is het in dit geval handig om de spullen die u nooit gebruikt weg te geven of weg te gooien. Als u deze gewoontes oppakt zult u snel weer meer orde hebben in huis.

(Bron: Libelle, Santé, Gezonder Leven. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Kaat Mossel says:

    Het valt mij op dat er steeds nog een advies wordt gegeven om kleding ed Weg te gooien !! Dit stoord mij heel erg .Zijn de redacties van LIBELLE en MAX (nog) niet op de hoogte van ev “Hergebruik ” Kringloop ed Jammer dit bij MAX te moeten lezen , hoop dat er een reactie komt Met vr. Groet van Kaatje

      MAX Vandaag says:

      Beste Kaatje, bedankt voor uw reactie. We vinden het juist ook belangrijk dat spullen die over zijn goed terecht komen, daarom geven we daarnaast ook aan dat de kleding weggegeven kan worden. Net als dat we in onder andere deze artikelen benadrukken dat spullen kunnen worden weggegeven of naar de kringloop gebracht: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/huis-tuin-hobby/schuur-of-garage-opruimen-met-deze-tips-lukt-het/ en https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/huis-tuin-hobby/te-kleine-of-rommelige-kledingkast-zo-kunt-u-hem-efficient-opruimen-en-inrichten/