kledingkast

Te kleine of rommelige kledingkast? Zo kunt u hem efficiënt opruimen en inrichten

Het regelmatig opruimen van de kledingkast heeft verschillende voordelen. U wordt eraan herinnerd wat u al heeft en u kunt beslissen welke kledingstukken u echt niet meer draagt. Ook kunt u een te kleine of rommelige kledingkast efficiënt inrichten. Zodat hij daarna overzichtelijker is en u beter bij de kleding kunt die u op dat moment veel draagt. 

Verdeel de kleding in 3 categorieën

Een handig systeem bij het opruimen van de kledingkast is door alle kleding in 3 categorieën te verdelen:

  • Kleding die u op dat moment daadwerkelijk draagt.
  • Kleding die u wilt houden, maar ergens anders wilt opruimen. Zoals kleding van een ander seizoen of kleding die u vanwege een andere reden zelden of alleen bij speciale gebeurtenissen draagt.
  • Kleding die u al 3 jaar of langer niet gedragen heeft of die vanwege een andere reden weg mag. Maak bij deze categorie een onderscheid tussen kleding waar u iemand anders nog gelukkig mee kunt maken en verwassen of kapotte kleding. Doe die laatste stapel kleding direct in vuilniszakken, zodat u die weg kunt gooien.

kledingkast opruimen

Kleding die u daadwerkelijk draagt

Verdeel de kleding uit de categorie die u daadwerkelijk draagt ook weer in aparte stapels. Broeken bij broeken, truien bij truien, blouses bij blouses enzovoort. U kunt de kleding van deze stapels eventueel op kleur in de kast terug leggen of bijvoorbeeld de ‘naar boven werk truc’ gebruiken. Leg daarvoor eenmaal gedragen en gewassen kleding onderop de stapel. Dan komen kledingstukken die u niet zo vaak draagt vanzelf bovenop te liggen. Dan kunt u beslissen of u ze wilt behouden of dat u ze een 2e leven wilt geven bij bijvoorbeeld een kringloopwinkel of kledingbak. Dit kunt u ook voor hangende kleding toepassen. Hang de kleding daarvoor met de hanger met de open kant naar voren. Als u iets gedragen en gewassen heeft hangt u de hanger met de opening andersom weer terug. Zo ziet u na verloop van tijd precies welke kleding u nog helemaal niet gedragen heeft.

kledingkast opruimen

Kleding die u ergens anders wilt opruimen

Als u een deel van uw kleding wel wilt houden, maar het zelden draagt, dan is een andere plek wellicht geschikter weg te bergen. Feestjurken of skikleding draagt u misschien maar eens per jaar, terwijl het wel veel ruimte inneemt in de kledingkast. Dan kan deze kleding als u daar de ruimte voor heeft beter naar een plek waar het niet in de weg ligt. Het meest ideaal is een 2e kledingkast, maar berg het anders op in vacuümzakken, (plastic) opbergboxen of bijvoorbeeld reiskoffers als u die niet al te vaak gebruikt. U kunt ook een onderscheid maken in zomer- en winterkleding. Zo wisselt u uw garderobe elk half jaar af op de seizoenen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Een zomerjurk of overhemd met korte mouwen kan met een vest eroverheen ook een goede winteroutfit zijn en bij een frisse lentedag houdt u wellicht graag een aantal warme vesten achter de rug.

Kast schoonmaken

Neem de kast voordat u alle kleding terug bergt met een sopje af. Dan is en ruikt de kast weer lekker fris en voorkomt u ook meteen dat eventuele motten het een prettige plek vinden. Komt u tijdens het opruimen kleding tegen die niet meer helemaal fris oogt of ruikt, was die dan ook voordat u die teruglegt.

Kledingkast efficiënt inruimen

Leg en hang uw meest gedragen kleding tijdens het opnieuw inruimen van de kast zoveel mogelijk op pakhoogte: tussen knie en schouder. Het ligt zo goed in het zicht en u kunt er gemakkelijk bij. Heeft u daarna nog genoeg ruimte over, dan kunt u kleding die u minder vaak draagt op de bovenste en onderste planken kwijt. Gebruik deze ruimtes zo efficiënt mogelijk en leg bij diepe kasten bijvoorbeeld meerdere stapels achter elkaar. Heeft u te weinig ruimte om stapels neer te leggen, bekijk dan of u een extra plank in de kast kunt (laten) maken.

Zorg dat gevoelige stoffen als leer goed kunnen ademen en niet tussen andere, zware kledingstukken weggeborgen worden. Leg tussen felgekleurde kledingstukken of kledingstukken met dikke versiersels erop eventueel (enkele lagen) tissuepapier, zodat ze geen kleur of afdrukken aan andere kledingstukken afgeven. Losse sokken, ondergoed, accessoires of andere kleine kledingstukken kunt u bijvoorbeeld wegbergen in ongebruikte schoenendozen, manden of lades (met handige ladeverdelers). Wilt u een voor het oog rustige kledingkast, overweeg dan om de kleding op kleur te verdelen of om kledinghangers van 1 soort materiaal en kleur te gebruiken.

kledingkast opruimen

Maak aantekeningen

Noteer eventueel aandachtspunten, zoals welke kledingstukken aan vervanging toe zijn of welke items u de komende tijd juist niet hoeft te kopen, omdat u er meer van heeft dan u dacht.

Lees ook: overzicht in uw keukenkastjes? Met deze tips lukt het.
Praktisch en handig: een efficiënt ingerichte koelkast.
Snel uw huis schoonmaken doet u zo.
Deze schoonmaakklussen hoeven maar eens per jaar.
Een opruimcoach helpt om uw huis (en hoofd) op orde te krijgen.
En meer opruimtips.

(Bron: NTR, RTL Nieuws, Elle Mode, Roomed, archief)

Geef een reactie

Reactie

    Roodeswerf says:

    Wat je aan heb/had altijd rechts in de kast, dan hangt alles wat niet of nauwelijks gebruikt wordt, vanzelf links na verloop van tijd.