Afval scheiden, hoe (goed) doen we het in Nederland?

Heeft u enig idee hoeveel afval we elk jaar met zijn allen produceren? En waar dat allemaal naartoe gaat? In de radio-uitzending van Wekker-Wakker bespraken Manuëla en Henk het uitgebreid met Linda Nijenhuis van Milieu Centraal.

500 kilo

Het eerste feit uit de uitzending komt meteen al binnen. In Nederland produceren wij bijna 500 kilo afval per persoon, per jaar. In Nederland zijn we tegenwoordig best goed bezig met het scheiden van al dat afval. Begin jaren 90 zijn we begonnen met het scheiden van glas en tegenwoordig doen we dat daarnaast met papier, plastic, textiel en GFT-afval. Iets meer dan de helft van ons afval wordt daardoor nu gescheiden. Duitsland, Oostenrijk en België doen het nu nog beter, maar als wij alles optimaal gaan inzamelen, kunnen we op 80 procent uitkomen.

Fabels

Over het scheiden van afval doen veel fabels de ronde. Wist u bijvoorbeeld dat het niet meer nodig is bij het scheiden van glas eventuele plastic onderdelen of metalen doppen te verwijderen? Deze kunnen er in de fabriek eenvoudig uit gehaald worden. Er is hierdoor weer een mogelijke drempel weggenomen om glasafval weg te gooien.

Afvalscheidingswijzer

Een vieze pizzadoos, videobanden of een chipszak, in welke afvalbak hoort het thuis? Bij sommige producten is het moeilijk te bepalen, maar dan kunt u de afvalscheidingswijzer raadplegen.

Meldpunt verpakkingen

Waarom zit op het ene bierflesje statiegeld en op het andere niet? Is geen verpakking altijd beter? Waarom worden komkommers in plastic verpakt? Heeft u ook zo’n vraag of wilt u een melding doorgeven? Dat kan op het Meldpunt Verpakkingen.

Plastic tasjes

Tot voor kort was het nog heel normaal om bij elke aankoop een gratis plastic tasje te krijgen. Hierin is sinds 1 januari 2016 een grote verbetering te zien, nu er een verbod is op de gratis plastic tasjes. Het gebruik is inmiddels minstens gehalveerd.

Olympische Spelen

In de aanloop naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, zal tot en met 20 juli een enorme Plastic Madonna van 12 meter hoog te zien zijn op het strand van Botafogo in Rio. Botafogo staat bekend als 1 van de meest vervuilde baaien ter wereld. Het beeld is gemaakt van gerecycled plastic zwerfafval, dat werd verzameld tijdens beach clean-ups in Rio. Het is een initiatief van de Nederlandse kunstenaar Peter Smith en hij vraagt met dit project aandacht voor de wereldwijde problematiek rondom plastic afval dat inmiddels (bijvoorbeeld via vissen) onze voedselketen is binnengedrongen.

Plastic in zee

Dr. Jan van Franeker, onderzoeker bij IMARES te Wageningen UR: “Jaarlijks komt er vanaf land ongeveer 8 miljoen ton plastic in zee terecht. Over de afgelopen jaren gaat het dus om tientallen miljoenen tonnen. Toch vinden we drijvend in zee in totaal niet meer dan ongeveer een kwart miljoen ton terug. Waar de rest blijft, is een groot raadsel.

Het onderwerp ‘afval scheiden’ is besproken in het programma Wekker-Wakker op vrijdag 10 juni 2016. Luister naar de fragmenten.

Hoeveel van uw afval scheidt u al?

(Bron: Wekker-Wakker, ANP)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Ik produceer nog geen 250 kg afval per jaar en betaal daarvoor €250 per jaar afvalstoffenheffing. Het afval wordt niet gescheiden opgehaald, omdat we een container hebben in een appartementengebouw. Voor de flessen moet ik tot aan het eind van de straat lopen en dat combineer ik met een gang naar de supermarkt. Die heffing is een Euro per kilo. Ik kan maar één mening geven, crimineel veel. Ik probeer altijd zoveel mogelijk vers voedsel te kopen (zonder verpakking) bij een Turkse winkel en neem mijn eigen tas en boodschappen carrier mee. De rest (bronwater, kaas, vleeswaren en wijn) koop ik bij de Lidl. De plastic bronwaterflessen gaan gewoon in de container. Voor de verpakkingen moet ik natuurlijk betalen, dat wordt doorgerekend in de prijs van het voedsel. Een belangrijk deel van mijn vrije tijd, verblijf ik in mijn tweede woning in Belgie, waar afvalzakken worden gebruikt met een heffing. Om kosten te sparen, koop ik geen Belgische zakken, maar neem het afval mee terug naar Nederland. Ik zou anders dubbel betalen voor mijn afval, waarvoor ik in Nederland al wordt afgezet. Dit afval wordt verbrand, voor de opwekking van energie, dus betalen we nog een keer (voor de derde keer hetzelfde afval). Daarmee wordt afval een lucratieve grondstof, waar 3x aan wordt verdiend. Maar waarvoor ik 3x moet betalen.