Van rommel naar een opgeruimd huis

Een opgeruimd huis biedt gezondheidsvoordelen, maar waar begint u?

Misschien kent u de uitspraak wel: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Dus als u uw huis op orde heeft, heeft u het ook in uw hoofd op orde. Wie van nature een opruimer is, zal dit herkennen. Maar wat als u dit niet bent? En waar moet u beginnen? 

Opruimen in relatie tot mentale gezondheid

De wetenschap heeft zich al vaker gebogen over de vraag of een opgeruimd huis de mentale gezondheid vergroot. Keihard bewijs is er niet, maar uit verschillende studies, waaronder een Amerikaanse studie, wordt wel duidelijk dat er een relatie is tussen opruimen en uw algehele gemoedstoestand. Een rommelig huis heeft invloed op ons cortisolgehalte en als dit te hoog wordt leidt dit tot stress. U kunt er zich vast iets bij voorstellen dat u meer rust heeft als uw huis is opgeruimd en u precies weet waar alles ligt.

Is een huis rommelig, dan kan dit stress veroorzaken en een opgejaagd en onrustig gevoel geven. Rommel leidt af en heeft een vergelijkbare werking als een lijst met dingen die u moet doen, maar niet afmaakt. U wordt er steeds aan herinnerd.

Gevoel van controle, overzicht

Sommigen zijn van nature opgeruimd, die hebben dit ook nodig om goed te kunnen functioneren. Anderzijds kan een rommelig huis juist een gevolg zijn als u minder goed in uw vel zit. Dan kan het een vicieuze cirkel worden; u zit niet goed in uw vel en daardoor vergeet u op te ruimen, waardoor uw meer stress ervaart.

Niet iedereen beschikt over het opruim-gen

Kortom, een opgeruimd huis biedt hoe dan ook voordelen. U heeft direct overzicht en het gevoel dat u controle heeft en dat draagt bij aan uw zelfvertrouwen. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Niet iedereen heeft het opruim-gen en zoals eerder gezegd, als u niet lekker in uw vel zit, zal het opruimen beslist niet vanzelf gaan. Sterker nog, er zijn mensen die veel stress ervaren bij het idee te moeten opruimen.

Pak het opruimen stap voor stap aan

Wilt u toch uw huis, en uw hoofd, opruimen, maak dan een plan. Pak niet in een keer het hele huis aan, maar steeds een stuk, een deel. Het kan zo klein zijn als het wegwerken van de was, zet de schoenen recht in de hal of leg alle spullen op de keukentafel in overzichtelijke stapeltjes en recht neer. Het huis hoeft niet in 1 dag schoon en opgeruimd te zijn.

Pak ruimtes stuk voor stuk aan. Reorganiseer de voorraadkast. Kijk of er geen spullen over de datum zijn. Pak eens de rommellade aan en uw kledingkast. Neem de garage onder handen en kijk of er spullen weg kunnen. Breng die naar de kringloop of verkoop ze op Marktplaats of op een kleedje op een rommelmarkt. Ga zo stap voor stap alle ruimtes is huis langs. Zo ruimt u uw huis op en u zult merken dat het ook in uw hoofd ‘lucht’ geeft. Is het huis op orde, dan is het met een aantal vaste gewoontes op orde te houden.

Vraag om hulp!

Komt u er niet alleen uit? Schroom dan niet om hulp te vragen. Misschien heeft u een vriend(in) die van opruimen houdt of een (groot)ouder die niets liever doet. Laat u helpen. U kunt er zelfs een opruimcoach voor inhuren. Hier zijn natuurlijk wel kosten aan verbonden.

(Bron: archief, Zilveren Kruis, Margriet, Vriendin, Scientias. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie