11 tips om van een rommelige keuken een opgeruimde keuken te maken

In een keuken wordt volop geleefd, dus het is logisch dat het er niet altijd even netjes is. Een rommelige keuken is echter moeilijker schoon te houden en dat is nou net niet wenselijk op een plek waar hygiëne van groot belang is. Bekijk hieronder manieren waarmee u uw keuken eenvoudig opruimt en opgeruimd houdt.

Apparaten uit het zicht

Uit gemak of uit plaatsgebrek worden er nogal eens huishoudelijke apparaten en andere gebruiksvoorwerpen op het aanrecht en elk vrij plekje gezet. Van een blender tot een snijplank en van een broodrooster tot een weegschaal. Een deel ervan gebruikt u waarschijnlijk niet dagelijks. Berg die dan als er in de keuken achter de deurtjes of in laden geen plek voor is, bijvoorbeeld op in een gangkast. Spullen als een waterkoker of koffiezetapparaat worden vaak wel dagelijks gebruikt. Door die zoveel mogelijk in 1 kleur of dezelfde stijl te houden, wordt het minder rommelig.

rommelige keuken

Opgeruimde eettafel

Wanneer er een eettafel in de keuken staat, wordt die vaak voor veel meer gebruikt dan alleen eten. Er wordt aan gewerkt, spelletjes gespeeld, huiswerk gemaakt et cetera. Voor een opgeruimde aanblik is het dan wel zaak om de spullen die daarvoor gebruikt worden erna weer op te ruimen. Anders ontstaat er al gauw een kakofonie aan spelletjes, pennen, boeken en meer op de tafel. Is het handiger om ze wel op de tafel te laten, plaats ze dan bijvoorbeeld in gesloten opbergboxen. Dat ziet er minder rommelig uit en het is ook handig, aangezien die eenvoudig van de tafel gehaald kunnen worden, als er met meerdere mensen gegeten wordt en er ruimte nodig is.

Sorteer het servies

Servies in 1 kleur en 1 soort materiaal oogt rustig. Maar door de jaren heen verzamelen we vaak kopjes, schotels, borden, schalen en dergelijke met verschillende kleuren en stijlen. Dat kan al snel rommelig ogen. Door het servies zoveel mogelijk op kleur en vorm te sorteren, lost u al een hoop op. Maar is dat niet mogelijk, dan kunt u het voor een opgeruimd geheel beter opbergen op een plek waar het niet in het oog springt.

Geen allegaartje aan handdoeken en theedoeken

Net als servies worden met de jaren vaak verschillende soorten en kleuren handdoeken en theedoeken verzameld. Het oogt rommelig wanneer u die door elkaar heen gebruikt. Sorteer ze daarom op kleur, zodat ze beter bij elkaar passen of koop wanneer ze aan vervanging toe zijn setjes die op elkaar afgestemd zijn. Hang ze daarnaast op daarvoor bestemde haakjes en niet bijvoorbeeld over het handvat van de oven of een keukendeurtje.

voorraadkast
Lees ook: Voorraadkast opruimen, organiseren, schoonmaken en opnieuw indelen

Vul niet elke lege plek op

De ruimtes bovenop kastjes en de koelkast zijn verleidelijk om als extra opbergruimte te gebruiken. Het ziet er echter meteen rommeliger uit. Is er geen andere plek voor de attributen, kies er dan voor om nette opbergboxen of leuke manden op de kasten of koelkast te zetten. Waar u de spullen in kunt doen, maar ze niet meer ziet. Hang een koelkast daarnaast niet te vol met magneetjes en tekeningen. Het heeft natuurlijk zijn charme, maar het wordt al snel een chaotisch geheel.

1 of meerdere vuilnisbakken zorgen vaak voor een rommelige keuken

Voor het scheiden van afval hebben we soms meerdere vuilnisbakken in de keuken staan. Dat is op te lossen met een afvalsysteem in 1 van de keukenkastjes. Maar daar heeft niet iedereen de ruimte voor. Dan scheelt het veel als de afvalbakken zelf goed bij de keuken en elkaar passen en niet van allerlei soorten kleuren, materialen en grootte zijn.

Sorteer kookboeken

Kookboeken worden er niet beter op, wanneer u ze in de keuken bewaart. Ze worden er al snel groezelig van. Het beste kunt u ze daarom in een ander vertrek bewaren of in een kastje met een deur. Heeft u ze wel het liefst in het zicht in de keuken, of gebruikt u ze intensief, plaats ze dan bijvoorbeeld op een plank met enkel kookboeken. Door ze op grootte en / of kleur te sorteren, oogt het geheel rustiger. In een eerder artikel geven we meer tips om boeken minder rommelig op te bergen.

Groeperen

Slingeren er overal in de keuken potjes met kruiden, flessen met olie, koffiecupjes of wijnflessen rond? Plaats ze zoveel mogelijk achter de keukendeuren of in een la. Of groepeer ze anders. Wanneer ze op soort bij elkaar staan, geeft dit een minder rommelig effect dan wanneer ze overal verspreid staan. Wijnflessen kunnen ook netjes bij elkaar in een wijnrek opgeborgen worden.

opruimen
Lees ook: Overal kleine spulletjes? Met deze tips bent u er zo vanaf

(Dichte) voorraadpotten

In plaats van rommelige verpakkingen van pasta, ontbijtgranen, meel, beschuit en dergelijke, kunt u de levensmiddelen ook in voorraadpotten opbergen. Dichte voorraadpotten zijn een nog betere optie dan doorzichtige potten, maar dan moet de inhoud wel herkenbaar zijn door bijvoorbeeld een label. Wanneer ze luchtdicht zijn, gaan de producten langer mee en voorkomt het ook nog eens dat er voorraadaantastende beestjes in terecht komen.

Ontdubbelen

Heeft u van veel voorwerpen meerdere exemplaren, die u niet allemaal gebruikt? Zoals maatbekers, mokken of wijnglazen? Laat uw favoriete items dan in de keuken en berg de rest ergens anders op of maak er iemand blij mee.

Handige opbergsystemen gaan rommelige keuken tegen

Met bovenstaande tips kunt u van een rommelige keuken een oase van rust maken. Maar in de keukenkastjes en lades zelf kan het dan nog steeds een bende zijn. Daarvoor helpen handige opbergsystemen of draaiplateaus. Deksels van pannen kunt u bijvoorbeeld kwijt in een rek en apparaten die u minder vaak gebruikt op een draaiplateau. Voor potjes met kruiden zijn handige rekjes of ladeverdelers verkrijgbaar. En dat geldt ook voor bestek.

(Bron: archief, RTL Nieuws, VT Wonen, Bruynzeel keukens, intereno, Brugman, Libelle.be, homedeco. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie