pompoen

De pompoen: meer dan een versiering voor Halloween

Sinds 2005 zit de pompoenteelt in ons land in de lift. En nee dit heeft de groente niet alleen te danken aan Halloween. De stijging zit namelijk vooral bij de eetbare variant en minder bij de siervariant. Hoe populair is de pompoen en waar komt het gebruik van het uithollen vandaan?

Pompoenen versieren met Halloween

Inmiddels kunnen we rondom Halloween in Nederland niet meer om versierde pompoenen heen. Ondanks dat het geen Nederlandse traditie is, is de gewoonte ook in ons land omarmd. Waar komt het uithollen van pompoenen eigenlijk vandaan? Bij Halloween en pompoenen denken we in eerste instantie aan het Amerikaanse feest, maar het uithollen en van lichtjes voorzien van groente stamt van veel verder terug. En wel uit de tijd van de oude Kelten en hun viering van het Samhain-festival. Gehouden in de nacht van 31 oktober. Hierbij werd het einde van het oogstseizoen en het begin van de winter gevierd. Onderdeel hiervan was het uithollen van rapen en die te voorzien van olielampjes. Met dit vuur moesten eventuele passerende demonen afgeweerd worden. De Kelten geloofden namelijk dat in de nacht van 31 oktober op 1 november de grens tussen levenden en doden het kleinst was.

Jack-o-Lanterns

Uiteindelijk hebben de uitgekerfde lantaarns de naam Jack-o-Lanterns gekregen, dat weer afkomstig is uit een Iers volksverhaal, waarbij de gierigaard Stingy Jack het op een akkoord gegooid heeft met de duivel. Daarom hoefde hij na zijn dood de hel niet in, maar in de hemel was hij ook niet welkom. Waardoor diens geest nog steeds rusteloos rondwaart op aarde. Om hem af te beelden werden enge gezichten gekerfd in groenten als bieten. De overgang naar pompoenen stamt weer van daarna, nadat vele Ieren in de 19e eeuw vanwege een grote hongersnood naar Amerika geëmigreerd zijn en de groente daar in grote getalen aantroffen. De lantaarntraditie versmolt met de katholieke gedenkdagen Allerheiligen en Allerzielen en Halloween was geboren. Ook al hebben we tegenwoordig niet meer de drang ons tegen demonen te beschermen, is het uithollen en versieren van pompoenen tot op de dag van vandaag in gebruik.

Pompoenteelt enorm gestegen

Maar de pompoen is niet alleen door Halloween een veel gekochte groente in ons land. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de teelt van pompoenen sinds 2005 enorm is toegenomen. De stijging is vooral zichtbaar bij eetbare pompoenen en minder bij de siervariant.

Koken met pompoen

Want de groente is behoorlijk veelzijdig. Iedereen kent wel pompoensoep, maar er is zo veel meer mee te maken. Op onze website vindt u dan ook vele recepten, zoals pompoenpolenta, pompoenpoffertjes en gevulde pompoen. Kies ook eens voor de spaghettipompoen. Deze pompoensoort dankt zijn naam aan het feit dat de structuur van het vruchtvlees in spaghetti-achtige sliertjes verandert wanneer u het kookt of bakt. Daarom is hij erg geschikt als koolhydraatarme vervanger van spaghetti.

Pompoen erg gezond

De pompoen is familie van de komkommer, augurk en courgette. Net als komkommer bevat pompoen weinig calorieën, maar wel veel vezels. Daarnaast is de groente rijk aan calcium, ijzer, vitamine C en E. De oranje pompoen heeft nog een extra voordeel, die zit vol met bètacaroteen, wat in het lichaam omgezet wordt naar vitamine A. Wat weer een weldaad is voor de huid en ogen. Niet alleen het vruchtvlees is gezond, ook de pitten zijn erg gezond. Ze versterken de blaas en prostaat en om deze reden worden ze ook vaak verwerkt in voedingssupplementen voor een gezonde blaas- of prostaatfunctie.

Wat doet u het liefste met pompoen? Eten of versieren? Of is de groente niet aan u besteed?

Lees ook: zijn alle pompoenen eetbaar?
Een komkommer bevat meer dan water: hierom is hij zo gezond.
De gezonde eigenschappen van vezels en hoe u er voldoende van binnen krijgt.

(Bron: RTL, NRC, Quest, Gezondheidsnet, archief)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Mijn vrouw maakt regelmatig pompoensoep, die ze in plastic bakjes invriest. We eten minstens twee keer per maand pompoensoep, maar meestal vaker. En de hele familie komt graag bij ons eten. De zaden worden gedroogd en daarna geroosterd in een koekenpan. We pellen en eten de zaden als pinda’s tijdens tv kijken.