zaailingen

Schimmels bij zaailingen (moestuintjes) kan dat kwaad?

Het binnenshuis opkweken van zaailingen is een leuke bezigheid. Naast bijvoorbeeld bloemenzaden, eenjarigen of vaste planten, zijn ook plantjes voor de moestuin (moestuintjes) populair. Soms krijgt u dan te maken met schimmels op de aarde of de kweekpotjes. Kan dat kwaad? En wat is er tegen te doen?

Schadelijk of niet voor zaailingen?

Het ontstaan van schimmels bij uw zaailingen kan geen kwaad, mits het om schimmels gaat die zich alleen in de aarde of het kweekpotje vormen en niet op de kweeklingen zelf.

Turfpotjes

Op turfpotjes ontstaan schimmels eerder, omdat dit natuurlijke materiaal een goede ondergrond biedt. Bij plastic kweekpotjes gebeurt dit minder.

Kaneel

Door een kleine hoeveelheid kaneel op de bovenkant van de aarde te strooien wordt schimmelvorming over het algemeen succesvol voorkomen.

Niet te nat (maar ook niet te droog)

Door de zaailingen wat minder nat te houden, zal er minder snel schimmel ontstaan. Zorg er echter wel voor dat de mini-plantjes voldoende water krijgen, anders kunnen ze zich niet goed ontwikkelen. Geef daarom vaker kleine beetjes water, dan veel in 1 keer. Zijn de plantjes nog erg kwetsbaar dan kunt u de grond ook benevelen met de plantenspuit.

Ventileren

Ook ventileren kan ervoor zorgen dat er minder snel schimmel ontstaat. Staan de zaailingen in een kweekbak, zorg dan dat eventuele ventilatiegaten open staan of houdt de klep altijd op een kleine kier open.

schimmel op potgrond
Lees ook: Schimmel of paddenstoelen op de potgrond van kamerplanten: dit is hoe het komt

Niet te warm en niet te koud

Veel plantjes hebben warmte nodig om te ontkiemen. Te warm is echter ook weer niet goed voor hun ontwikkeling en een te koude omgeving kan weer extra schimmelvorming veroorzaken. Zoek daarom een plek uit met een redelijk stabiele temperatuur.

Welke grond gebruiken voor zaailingen?

Zaailingen floreren aanvankelijk het beste in speciale zaaigrond. Eventuele schimmelvorming op de aarde kunt u laten zitten. Of desgewenst, zeer voorzichtig, om de (wortels van de) zaailing niet te beschadigen, met bijvoorbeeld een theelepel van de bovenste laag schrapen. Als de groei er eenmaal flink in zit is het goed om de kweeklingen over te planten naar een groter potje met potgrond of in het geval van moestuinplanten eventueel moestuingrond. Na de IJsheiligen is het ook mogelijk ze direct buiten uit te planten.

Geef een reactie