nestmaterialen

Met deze nestmaterialen helpt u vogels in uw tuin of balkon

In het voorjaar gaan vogels op zoek naar nestmaterialen voor hun broedplekken. U kunt ze hierbij helpen. Leg of hang daarvoor geschikt materiaal in uw tuin of op uw balkon. Wie weet dat ze hun nest dan zelfs bij u in de buurt aanleggen.

Geschikte nestmaterialen

Vogelnesten worden van verschillende soorten nestmaterialen gemaakt. Sommige vogels gebruiken er vooral takjes voor, terwijl andere vogels juist voor zachte materialen gaan of voor klei. Er komen daarom veel soorten materialen in aanmerking. Zorg er wel voor dat het natuurlijke stoffen zijn, die biologisch afbreekbaar zijn. En dus geen plastic of synthetische stoffen. Let er ook op dat ze geen giftige stoffen bevatten. U kunt dan denken aan:

 • Takjes en bladeren
 • Dennennaalden
 • Modder
 • Snoeiafval
 • Verdroogd gras van het gazon
 • Hooi of stro
 • Donsveertjes
 • Jute
 • Touwtjes
 • Mos
 • Plukken, draadjes of lapjes wol, katoen of linnen. Knip die wel in korte stukken, zodat de (jonge) vogels er niet in verstrikt raken.

Pas op met haren van dieren

Heeft u een hond of kat? Dan kan het haar dat vrijkomt wanneer u uw dier kamt een dankbare aanvulling zijn op het nestmateriaal van vogels. Het is echter zeer belangrijk dat uw dier dan niet onlangs is behandeld tegen vlooien. Vlooienbanden, druppels en tabletten kunnen namelijk stoffen bevatten, die erg schadelijk zijn voor pasgeboren kuikens. Datzelfde geldt ook voor haren van onder andere konijnen, cavia’s en pony’s.

meerkoeten
Lees ook: Waarom gebruiken meerkoeten plastic in hun nesten? Help Naturalis het antwoord te vinden

Zo kunt u de nestmaterialen aanbieden

U kunt de nestmaterialen op verschillende manieren aan de vogels aanbieden. Zo kunt u ze in een hoekje van uw tuin of balkon neerleggen. Dat kan bijvoorbeeld met snoeiafval of dennennaalden.

Zachte stoffen, zoals reepjes katoen kunnen gemakkelijk wegwaaien. Dit kunt u daarom beter in iets verpakken waar de vogels het makkelijk uit kunnen pikken, maar waar het wel beschermd is tegen wind. Denk daarvoor bijvoorbeeld aan een sok, waar u gaatjes in knipt en die u ophangt. Een oude garde is ook prima geschikt. Of een theepot of klomp, die ook meteen ter versiering van bijvoorbeeld de schutting dient. En een voedersilo kan ook tijdelijk voor dat doeleinde gebruikt worden.

nestmaterialen

Of gebruik er een speciale hanger voor. Die zijn te koop, maar ook goed zelf te maken. Gebruik er stevig ijzerdraad voor en omwikkel de nestmaterialen daarmee.

Modder, dat door onder andere de boomklever en huiszwaluw gebruikt wordt, kunnen ze uit een vijver met een schuine oever halen. Heeft u geen vijver, dan werkt het ook om tuingrond op 1 plek goed nat te houden.

Extra aandachtspunt

Denkt u vogels optimaal te helpen door zelf nestmaterialen in een nestkast toe doen? Dit werkt juist averechts. Vogels kunnen dan namelijk denken dat de nestkast al in gebruik is en slaan hem over.

Meer vogels in de tuin

Naast het beschikbaar stellen van geschikte nestmaterialen kunt u nog meer doen om het vogels naar de zin te maken. Zo kunt u ze voeren, beschermende beplanting neerzetten en nestkastjes ophangen. In een eerder artikel vertellen we daar meer over. Laten vogels het helemaal afweten in uw tuin? Lees dan waar dat aan kan liggen.

vogels voeren
Lees ook: Vogels voeren in de lente en zomer, wat kunt u ze dan geven?

Liever geen nest in de tuin?

Wilt u vogels wel aan nestmaterialen helpen, maar liever geen vogelnest in de tuin? Weet dan dat er strenge regels zijn voor het verwijderen ervan. In sommige gevallen mag het wel, maar in andere gevallen kan het u een boete van tot wel 750 euro opleveren. Onze collega’s van MAX Meldpunt hebben de regels voor u op een rij gezet.

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: archief, Vogelbescherming, ivn natuur educatie, vogelhuisjes.nl. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie