meerkoeten

Waarom gebruiken meerkoeten plastic in hun nesten? Help Naturalis het antwoord te vinden

Naast takjes, gebruiken meerkoeten ook zwerfvuil om hun nesten mee te bouwen. Waarom doen ze dat toch? Bioloog Auke-Florian Hiemstra van Naturalis vraagt zich dit af. U kunt hem helpen deze vraag te beantwoorden.

Waarom zwerfvuil

Waar andere vogelnesten vooral bestaan uit natuurlijke materialen,  lijken meerkoeten al het nestmateriaal te gebruiken dat zij kunnen vinden. Ruitenwissers, rondslingerende plastic tasjes, mondkapjes, bubbeltjesplastic: ze nemen alles mee. Waarom zij dit doen, is tot nu toe een raadsel. In het verleden bouwt de vogel het nest immers altijd van takjes, riet en waterplanten, dus waarom deze omslag naar plastic? Bioloog Auke-Florian Hiemstra hoopt hier antwoord op te krijgen door zijn nieuwe onderzoek. Om dit goed te kunnen doen, kan hij uw hulp goed gebruiken.

Waarneming doorgeven

Via de webpagina van het onderzoek kunt u doorgeven als je een meerkoeten-nest heeft gezien waarin plastic of ander zwerfvuil is gebruikt. U kunt ook een foto bijvoegen. Via deze website kunt u ook aangeven hoeveel eieren of jongen er in het nest aanwezig zijn, in wat voor omgeving het nest zich bevindt en of 1 van de meerkoeten verstrikt is geraakt. Ook is het handig om te vermelden waar u dit nest heeft gezien.

Bevindt het nest zich vlakbij uw huis? Dan zouden Hiemstra en zijn team graag regelmatig van u horen wat de stand van zaken is in het nest.

Waarom gebruiken meerkoeten plastic als nestmateriaal?

Nederland echt meerkoetenland

Volgens Hiemstra is Nederland een echt meerkoetenland. “In Nederland hebben we een van de hoogste dichtheden van Europa aan deze watervogels”, aldus de bioloog tegenover het NPO Radio 1- programma Vroege Vogels. Zodoende heeft iedereen wel een paartje in de buurt.

(Bron: NPO Radio 1, Naturalis, waarneming.nl)

Geef een reactie