schutting versieren

Zo kunt u een saaie schutting aankleden, versieren en opvrolijken

Veel tuinen worden omsloten door schuttingen. Die lenen zich uitstekend voor allerlei leuke verfraaiingen. Heeft u een te saaie schutting bekijk dan ideeën voor het aankleden, versieren en opvrolijken ervan.

Spiegels

Spiegels zorgen voor extra licht en ruimtebeleving in de tuin en kunnen simpelweg ook gewoon mooi staan. Bedenk u wel dat niet elke spiegel even weerbestendig is, dus dat ze met de tijd aangetast kunnen worden. Of kies voor spiegels die geschikt zijn gemaakt voor buiten. Ook een idee: plaats er een raamwerk voor, zodat het lijkt of u er doorheen kunt kijken.

spiegels schutting

Creatief met kleur

De aanblik van een schutting verandert aanzienlijk door hem van een nieuwe kleur te voorzien. En houdt u van kleurrijk, dan kunt u zich ook nog uitleven met meerdere kleuren. Bezit u over een grotere dosis schildertalent, dan kunt u ook voor bijvoorbeeld een zelfgeschilderd landschap of strand gaan. Het laten doen is natuurlijk ook een optie.

Tuinschilderij

Naast een zelf geschilderd tuinschilderij kunt u ook kiezen voor een fotoschilderij op weerbestendig materiaal. Zo kunt u op een snelle manier een bepaalde sfeer in de tuin brengen. Bent u gek op de Oostenrijkse Alpen, kies dan bijvoorbeeld voor een berglandschap, houdt u het meest van een bos voor een boslandschap of anders bijvoorbeeld voor een tropisch strand of gezellig terras in een oud stadje.

Potten en bakken met (hang)plantjes of kruiden

Hang verspreid over de schutting verschillende potten, bakken of hanging baskets met daarin (hang)planten of keukenkruiden. Dat geeft een bijzonder fleurig gezicht.

schutting tuinkruiden

U kunt speciaal hiervoor bedoelde potten, bakken of hanging baskets gebruiken, of zelf hangers maken met bijvoorbeeld gebruikte blikken, pallets of (oude) regenlaarzen of klompen. Zorg wel dat u aan de onderkant gaten maakt, zodat overtollig water weg kan.

schutting klompenKlimplanten

Vooral groenblijvende en / of bloeiende klimplanten werken heel goed tegen een schutting. Kies bijvoorbeeld voor de Toscaanse Jasmijn, klimroos, klimhortensia, klimop of Clematis armandii. Zomers kan Oost-Indische kers in korte tijd een schutting bekleden.

Oost-Indische kers

Verticale tuin

Niet voldoende ruimte in uw tuin naar uw zin of wilt u gewoon tegen meer groen aankijken, houd het dan niet bij potten of klimplanten, maar bekleed de gehele schutting met (zelfgemaakte) plantsystemen, -rekken of -zakken, waar u veel verschillende planten in kwijt kunt. Al dan niet voorzien van (automatische) bewateringskabels.

verticale tuinFruitkistjes

U kunt fruitkistjes onbewerkt laten voor een naturel look, maar ze ook in 1 of meer kleuren naar smaak schilderen. In de kistjes kunt u leuke accessoires kwijt, planten in potten of bijvoorbeeld hout voor de open haard.

restjes verf
Lees ook: Gooi restjes verf niet weg, maar hergebruik ze overal in huis en tuin

Wandversieringen

Tuincentra beschikken gewoonlijk over uitgebreide collecties met wandversieringen voor in de tuin, zoals bijvoorbeeld flamingo’s of vlinders, maar u kunt ook zelf iets (weerbestendigs) maken en ophangen. Zoals vaasjes met (nep)bloemen, kleurrijke gieters of servies.

theepottenVogelhuisjes

Waarom slechts 1 vogelhuisje ophangen? Het staat erg leuk om een collectie van huisjes op te hangen. Als u dit op een ietwat beschutte plek in de tuin doet, dan geniet u er niet alleen van, maar biedt u ook extra nestplekken voor de vogels in uw tuin.

vogelhuisjes schutting

Schuin staande trap

Plaats een houten (sier)trap schuin tegen de schutting en u heeft meteen een leuke plek om hangpotten of accessoires aan op te hangen.

(Kerst)verlichting

Hang snoeren (kerst)verlichting op, om de tuin ’s avonds extra feestelijk uit te lichten. Of hang bijvoorbeeld waxinehouders  met (led)lichtjes op.

schutting verlichting

Ramen en luiken

Oude ramen of luiken lenen zich erg goed voor een wandversiering. Al dan niet aangevuld met een tuinschilderij voor het 3D effect.

(Boom)takken

Mooie takken van bomen of struiken kunt u op zichzelf ophangen ter decoratie of ze versieren met hangers, schelpen of bijvoorbeeld mos.

Wegwijzer of spreuk

Schrijf of schilder uw favoriete bestemmingen (met de afstand er naar toe) op verschillende houten bordjes en hang die tegen de schutting. Ook een bepaalde spreuk of favoriet woord kunt u op deze manier kwijt.

Lees ook: 5 manieren om kliko’s te verbergen. 

Geef een reactie